SGR înainte de SGR

SGR înainte de SGR: Auchan a oferit 0,5 lei per ambalaj începând din luna aprilie și a colectat un volum record de peste 23 de milioane de ambalaje

Publicat pe 03.10.2023

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a testat astăzi sistemul de reciclare din Auchan

La invitația retailerului, clienții Auchan au fost încurajați încă din aprilie, după Paște, să nu arunce ambalajele, ci să le aducă pentru colectare și reciclare la punctele special amenajate dotate cu aparate automate de colectare, de tip RVM (reverse vending machine), din cadrul magazinelor sale. În schimb, clienții au primit pentru fiecare ambalaj reciclat câte un voucher în valoare de 0,5 lei acordat în baza cardului de fidelitate MyCLUB Auchan. Primul milion de ambalaje a fost colectat chiar din a doua săptămână, iar la mai puțin de 6 luni de la instalarea aparatelor de colectare, numărul ambalajelor de băuturi colectate a depășit 23 milioane. Acțiunea continuă.

În pregătirea sistemului de garanție – returnare care urmează să intre în vigoare la nivel național în luna noiembrie, Auchan a venit în sprijinul clienților pentru a le oferi o nouă soluție de colectare și reciclare, prin aparate automate de tip RVM amplasate în magazinele sale. Astfel, retailerul, premiat pentru al doilea an consecutiv cu distincția „Brandul Anului în Sustenabilitate”, a oferit o soluție concretă și facilă pentru ca un număr cât mai mare de cetățeni să testeze și să se obișnuiască cu un astfel de sistem pentru reciclarea sistematică a ambalajelor băuturilor. De altfel, colectarea prin acest mod nu este o noutate, Auchan fiind primul retailer din România care a introdus, în 2011, în câteva dintre magazinele sale, automate de tip RVM pentru recuperarea PET-urilor.

Astfel, din 18 aprilie și până în prezent, aproximativ 150.000 de ambalaje au fost aduse zilnic în cele 37 de puncte de colectare din orașele în care e prezent, cele mai mari cantități fiind înregistrate în București, Timișoara, Craiova, Constanța și Brașov.

Rezultatele acțiunii de colectare și reciclare au fost anunțate marți, 3 octombrie, în cadrul unei vizite oficiale din partea Ministrului Mediului, domnul Mircea Fechet, însoțit de doamna Rodica Iordanov, Ministrul Mediului din Rep. Moldova, care au apreciat și testat sistemul pus în practică în cadrul magazinului Auchan Berceni. Domniile sale au fost întâmpinate de către Ionuț Ardeleanu, CEO Auchan România, Vitalie Niculiță, Secretar General și Tiberiu Dănețiu, Director Marketing.

„Știm cu toții că o bună gestionare a deșeurilor din plastic, din ambalaje sau a celor municipale, în general, înseamnă cursuri de apă și păduri mai curate, un mediu mai sănătos atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare. Acesta este motivul pentru care mă bucur să mă aflu astăzi la Auchan. Salut investiția companiei în sistemul de colectare și reciclare a ambalajelor și apreciez munca și efortul financiar depuse.”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Este de lăudat și de felicitat inițiativa Guvernului de a introduce acest sistem. Noi l-am implementat deja din aprilie și ne bucurăm să numărăm astăzi peste 23 de milioane de ambalaje colectate în mai puțin de 6 luni, un rezultat extraordinar, ținând cont că această cantitate de ambalaje nu se regăsește astăzi în mediul înconjurător. Îi felicităm și le mulțumim tuturor clienților pentru responsabilitatea de care au dat dovadă în acest timp foarte scurt. Apreciem că și alți colegi din retail fac același lucru și că românii au înțeles rapid mecanismul reciclării, ceea ce denotă că suntem pregătiți pentru implementarea și respectarea sistemului de garanție-returnare.”, a declarat Ionuț Ardeleanu, CEO Auchan România.

Cum se reciclează corect ambalajele din PET/Aluminiu/Sticlă

  1. Se scanează cardul de fidelitate MyCLUB Auchan la aparatul de reciclare

  2. Se introduce recipientul prin fanta rotundă (recipientele goale tip PET pot avea capacitatea de maxim 3L, iar cele din sticlă și aluminiu (doze) de maxim 1L).
    Pentru a fi acceptate, recipientele trebuie să fie goale, curate și nedeteriorate, iar acestea pot fi introduse, pe rând, în ordine aleatorie, aparatul identificând automat tipul fiecărui ambalaj introdus.

  3. După finalizarea tranzacției, utilizatorul va primi pe cardul de fidelitate MyCLUB un voucher a cărui valoare totală va fi calculată în funcție de numărul de ambalaje reciclate, conform regulamentului. Acest voucher poate fi regăsit și vizualizat în aplicația Auchan.

*Programul Auchan continuă, iar avantajele sunt oferite clienților împreună cu partenerii săi *

Clienții Auchan sunt invitați să continue să aducă ambalaje PET/ALU/sticlă, iar pentru fiecare ambalaj colectat după scanarea cardului MyCLUB Auchan, vor fi recompensați cu un voucher de fidelitate de 0,5 lei care poate fi folosit exclusiv pentru a achiziționa produse de la diverși parteneri Auchan, conform informațiilor și condițiilor disponibile în magazine și pe auchan.ro.

Bonificarea de 0,5 lei per ambalaj sub formă de voucher de fidelitate se acordă pentru maxim 50 de ambalaje pe zi, respectiv 100 de ambalaje/săptămână/card de fidelitate. După atingerea acestor limite, reciclarea poate continua fără acordarea de beneficii prin cardul de fidelitate MyCLUB Auchan.

Programul a debutat pe 18 aprilie și continuă și în prezent, punctele de colectare fiind disponibile în 37 de magazine, mai precis în 25 de hipermarketuri Auchan, 5 supermarketuri Auchan și 7 magazine de proximitate MyAuchan din București, respectiv: AFI Cotroceni, Berceni, Vitan, Crângași, Drumul Taberei, Luica, Obor, Liberty, La Strada, Alexandriei, Banu Manta, Otopeni) și din țară, astfel: Timișoara (Iulius Mall, Nord, Calea Șagului, Buziașului), Craiova (Electroputere, Craiovița, Universitaria), Constanța (Nord și Sud), Brașov (Coresi, Vest), Pitești Găvana, Bacău, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureș (Sud, Nord), Oradea, Cluj (Iulius, Iris, Vivido, Rosetti, Turda), Galați și Ploiești.