Turul României 2023 – un nou traseu, mai multe etape și un spectacol unic oferit de peste 20 de echipe profesioniste din 14 țări

Turul României 2023 – un nou traseu, mai multe etape și un spectacol unic oferit de peste 20 de echipe profesioniste din 14 țări

Publicat pe 5.07.2023

Federația Română de Ciclism, alături de Agenția Națională pentru Sport și Auchan România, în calitate de partener principal, anunță ediția din 2023 a Turului României, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism rutier din sud-estul Europei. Anul acesta competiția se va derula în perioada 4-10 septembrie, având parte de o etapă în plus față de edițiile anterioare, pe un traseu de peste 930 km ce va porni din Suceava și care va traversa orașele Piatra Neamț, Focșani, Tulcea și Călărași. Marea finală va avea loc în București, în premieră pe un traseu în jurul Palatului Parlamentului și între Piața Constituției și Piața Unirii.

Turul României 2023: peste 930 km, peste 120 de cicliști, 7 zile, 6 etape

Suceava va găzdui timp de 3 zile caravana ciclistă, fiind punctul de pornire al ediției din acest an. Astfel, sucevenii vor avea parte de un spectacol complet, începând din 3 septembrie cu prezentarea echipelor și o cursă dedicată copiilor, prologul din 4 septembrie, dar și startul primei etape din 5 septembrie cu destinația Piatra Neamț.

Noutatea ediției din acest an constă în adăugarea unei noi etape, o probă de contratimp individual ce va avea loc la Focșani, iar de aici cicliștii vor pleca spre Tulcea. Penultima etapă, de peste 200 km, cu finish la Călărași, va include traversarea noului pod peste Dunăre de la Brăila.

În premieră în istoria Turului României, marea finală se va desfășura pe un traseu nou în București, în jurul Palatului Parlamentului și între Piața Constituției și Piața Unirii.

Astfel, Mica Buclă evidențiază și anul acesta importante zone și obiective turistice din România, precum Cetatea Sucevei, Mănăstirea Voroneț, lacul Bicaz, stațiunea Durău, zona viticolă a Vrancei, Munții Măcinului, dar și localități traversate de Dunărea.

  • Prolog (4 septembrie): Suceava
  • Etapa 1 (5 septembrie): Suceava - Piatra Neamț
  • Etapa 2 (6 septembrie): Piatra Neamț - Focșani
  • Etapa 3 (7 septembrie): Focșani (contratimp individual)
  • Etapa 4 (8 septembrie): Focșani – Tulcea
  • Etapa 5 (9 septembrie): Tulcea – Călărași
  • Etapa 6 (10 septembrie): București

„Turul României reprezintă mult mai mult decât un eveniment sportiv internațional. Acesta este o carte de vizită care pune în valoare obiectivele turistice și peisajele unice ale țării, dar și tradițiile și frumusețea oamenilor locului. Turul României este o emblemă a sportului autohton, un declanșator pentru pofta de mișcare și un reper pentru cei mici. Prin evoluția constantă a acestuia, prin recenta victorie a lui Vlad Dascălu la Jocurile Europene, la proba de Mountain Bike, sau prin creșterea numărului de practicanți, traversăm o perioadă prolifică pentru ciclismul românesc, ceea ce sper să contribuie nu numai la creșterea performanței, dar și la imaginea țării și la o societate mai sănătoasă. Mulțumim Auchan România, partenerii noștri tradiționali, pentru toată contribuția adusă Turului în ultimii ani, dar și pentru activitatea intensă a echipei naționale de ciclism.”, a precizat Cătălin Sprinceană, Președintele Federației Române de Ciclism.

„Este o onoare pentru noi să fim alături de Federația Română de Ciclism, deja de 5 ani, și suntem deosebit de încântați că împreună am reușit să creștem Turul României la nivelul de astăzi – o competiție cu notorietate națională, cu expunere internațională, cu finanțare, cu o echipă în continuă dezvoltare, cu parteneriate cu autoritățile locale și centrale. Ne bucurăm, de asemenea, că prin intermediul acestei competiții reușim să aducem în atenția cetățenilor importanța unui stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase. Mulțumim Federației pentru excelenta colaborare și vă asigurăm pe această cale că rămânem la fel de determinați să susținem eforturile echipei și performanța remarcabilă a sportivilor români, dezvoltând în continuare această competiție pentru a deveni un eveniment de referință pe harta ciclismului mondial. În egală măsură, mulțumesc partenerilor noștri furnizori și colegilor noștri din toate magazinele și din serviciile suport care contribuie la succesul acestui tur”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan România.

Astfel, pentru a încuraja mersul pe bicicletă, dar și ciclismul profesionist, Turul României va fi completat și anul acesta de curse pentru micii amatori în fiecare dintre orașele traversate de plutonul profesionist. Potrivit organizatorilor, peste 2000 de copii au participat anul trecut la cursele dedicate, cea mai mare prezență fiind înregistrată în București.

Cicliști din 14 țări participă la Turul României 2023

Până în prezent, 22 de echipe profesioniste au confirmat prezența la startul din Suceava. Printre acestea se numără echipe continentale, procontinentale și naționale din Noua Zeelandă, Austria, Germania, Canada, SUA, Olanda, Polonia, Danemarca, Italia, Cehia, Ungaria, Bulgaria dar și o echipă din Japonia, aflată pentru prima dată în România. Țara noastră este reprezentată de două echipe continentale: Sofer Savini Due și Mentorise Elite Team, precum și de echipa națională a României.

În cadrul unui parteneriat pe termen lung cu Federația Română de Ciclism, Auchan România este, pentru al cincilea an consecutiv, partener principal al Turului României susținând astfel în continuare dezvoltarea sportului românesc și promovarea valorilor locale. Mai mult, împreună cu furnizori care au decis să se alăture Turului României în calitate de sponsori, retailerul va susține și promova Turul României în cadrul magazinelor Auchan și pe auchan.ro prin acțiuni și proiecte speciale.

În cadrul competiției din acest an vor fi acordate 6 tricouri distinctive:

  • Tricoul galben – Lider în Clasamentul General, oferit de Alpro
  • Tricoul roșu – Lider în Clasamentul pe Puncte, oferit de Orange
  • Tricoul verde – Lider în Clasamentul Cățărătorilor, oferit de M&M
  • Tricoul alb – Lider în Clasamentul Tinerilor (Sub 23 de ani), oferit de Gebrüder Weiss
  • Tricoul albastru – Lider în Clasamentul Românilor, oferit de Gillette
  • Tricoul gri – Lider în clasamentul pe echipe, oferit de Auchan

Turul României 2023 este organizat de Federația Română de Ciclism, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sport și Auchan România.

Partener tehnic: Bellotto

Parteneri instituționali:

  • Primăria Municipiului Suceava
  • Primăriei Municipiului Bucuresti
  • Primăria Municipiului Piatra Neamț
  • Consiliul Județean Vrancea și Primăria Focșani
  • Primăria Municipiului Tulcea
  • Primăria Municipiului Călărași