Rețeta Pască cu brânză

Rețeta Pască cu brânză

Rețetă trimisă de Aluculesei Brîndușa :
Ingrediente pentru aluat
1 kg făină de grâu
50 grame drojdie proaspătă
100 grame unt
3 gălbenușuri
500 ml lapte fiert și răcit
coaja de la o portocală
54 linguri de zahăr
3 plicuri de zahăr vanilat
o esență de vanilie
50 ml ulei
un vârf de cuțit de sare

Ingrediente pentru umplutură
1 kg brânză de vaci dulce
100 grame brânză sărată
200 grame smântână
1 esență de vanilie
coajă de la o portocală
100 gr, stafide
5 linguri de zahăr
2 ouă+ albușurile de la galbenusile puse la aluat

Ingrediente pentru uns
2 ouă
1 lingură de zahăr
1 lingură de miere de albine

Mod de preparare :
se cerne făină de grâu într-un vas, peste făină adăugăm drojdia stinsă cu zahăr, un pic de sare și lapte dulce călduț că apă de vara, adăugăm gălbenușurile, zahărul vanilat, esența, coaja de portocală rasă prin răzătoarea mică, untul la temperatura camerei și frământăm foarte bine un aluat suficient de tare. Spre final adăugăm și uleiul și frământăm până se desprinde ușor aluatul de pe vas, facem apoi semnul sfintei cruci, acoperim vasul cu un prosop și îl lăsăm să crească.

Mod de preparare :
se pun brânza dulce și cea sărata într-un vas și se frământă foarte bine să nu rămână cocoloașe, adăugăm zahărul, esența, coaja de portocală rasă prin răzătoarea mică, ouăle și albușurile, stafidele și omogenizăm bine compoziția. Când aluatul a crescut îl împărțim în două bucăți egale, din aceste două bucăți vom pregăti două paști. Așezăm hârtie de copt în tăvile unse cu un pic de ulei. Facem o foaie rotundă din aluat și o așezăm în tavă, apoi facem trei șnururi din aluat, le împletim în trei și așezăm șnurul în tavă pe margine. Turnăm jumătate din compoziția de brânză peste aluat, din aluat facem o cruce împletită în două pe care o punem peste pască. Din bucățele mici de aluat facem floricele, ungem apoi pască cu ou bătut spumă cu zahăr și dăm tavă la cuptor, la foc potrivit în cuptorul încălzit în prealabil pentru circa o oră. Când este coaptă pască, scoatem tava și ungem cu miere de albine. Eu am pregătit o pască în formă de inimioară și una rotundă, pe cea rotundă am făcut cruce din stafide. Poftă bună!