Rețetă Cozonac babka cu umplutură ciocolată si nuci

Rețetă Cozonac babka cu umplutură ciocolată & nuci

Rețetă trimisă de Madalina – Andreea Sofronie:
Ingrediente:
200ml lapte
7g drojdie uscată
50g zahăr
1 ou
2 gălbenușuri
50g miere
un praf de sare
2 lingurițe extract / esență de vanilie
1 linguriță extract / esență lămâie
1 linguriță extract / esență de portocale
1 linguriță coajă de portocală
1 linguriță coajă de lămâie
500g făină
140g unt topit

Ingrediente pentru umplutură:
150g ciocolată neagră
75g unt
25g zahăr pudră
1 lingură cacao
2 lingurițe scorțișoară
100g nuci

Mod de preparare:
Încălzim laptele, dar avem grijă să nu îl înfierbântăm prea tare. Trebuie să fie doar călduț. Punem o lingură de zahăr, amestecăm, apoi adăugăm drojdia și amestecăm puțin, cât să o încorporăm. Lăsăm deoparte 10-15 minute (vom observă că devine spumoasă).
Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului amestecăm oul, gălbenușurile, mierea, restul de zahăr, praful de sare și aromele (vanilia, extractul/coajă de lămâie și portocală). Turnam amestecul cu lapte și drojdie, amestecăm.
Adăugăm treptat făină. Dacă folosești un mixer planetar, va trebui să înlocuiești paleta cu accesoriul pentru frământat aluatul. Dacă nu, va trebui să frămânți cu mâna.

Adăugăm câte puțin din untul topit și frământăm până obținem un aluat elastic, foarte puțin lipicios. Acoperim bolul cu folie alimentară (eu am pus și un prosopel curat deasupra) și lăsăm să crească aproximativ o ora, într-un mediu călduț. Știm că este gata atunci când și-a dublat volumul.
Când observăm că aluatul a crescut îndeajuns, putem pregăti umplutură. Topim la bain-marie ciocolată neagră, oprim focul și încorporăm treptat câte un cubuleț de unt. Adăugăm zahărul pudra. Poți pune și mai mult, nu doar 50 g, în funcție și de cât de dulce este ciocolată și bineînțeles, de gustul propriu. Adăugăm scorțișoară și o lingură de cacao. Le încorporăm, apoi adăugăm și nucile mărunțite și amestecăm compoziția. Eu am folosit nuci pecan, dar poți folosit orice tip de nuci.
Acum putem pune și cuptorul la preîncălzit la 160°C. Scoatem aluatul din bol și îl întindem bine cu un sucitor. Apoi, ungem cu umplutură de ciocolată. Rulăm că pe o clătită aluatul, cât mai strâns, având grijă să prindem bine marginile. Tăiem apoi pe jumătate utilizând un cuțit foarte ascuțit. Avem acum 2 bucăți, pe care le întoarcem cu umplutură în sus și le împletim, asemenea unei codițe.
Mutăm cu grijă cozonacul într-o tavă specială, tapetata cu puțin ulei sau unt și îl mai lăsăm să crească încă 20 de minute. Putem da cu puțin ou deasupra, dar acest lucru este opțional. Lăsăm la cuptor în jur de 50 de minute. După ce îl scoatem, cât încă este călduț, îl ungem cu puțină miere pentru a deveni mai lucios.