Rețetă Cozonac cu cacao și nucă

Rețetă Cozonac cu cacao și nucă

Rețetă trimisă de Alina Joita:
Ingrediente pentru aluat:
1 kg făină pentru cozonac
500 ml lapte
5 gălbenușuri
250 gr zahăr
150 gr unt
50 ml ulei
50 gr drojdie proaspătă
1 linguriță rasă de sare
2 plicuri de zahăr vanilat
1 lingură esență de rom

Ingrediente pentru umplutură:
5 albușuri
150 gr zahăr
2 linguri esență de rom
150 gr nucă măcinată
3 linguri cacao

Mod de preparare:
maiaua se obține astfel: drojdia uscată se pune într-un bol, peste ea punem 2 linguri de făină, puțin zahăr ( jumătate de lingură) puțin lapte cald. Se amestecă și se omogenizează, până se obține un aluat moale, se lasă la dospit la loc călduț până își dublează volumul la loc călduț.
Amestecăm laptele călduț cu zahărul până se omogenizează bine peste făină. Se adaugă maiaua și gălbenușurile și se începe frământarea. Laptele călduț se adaugă treptat, dacă mai este nevoie se poate adaugă un pic de lapte.
Aluatul trebuie să fie moale, care curge ușor, ușor lipicios. Se adaugă semințele de la pastaia de vanilie, sarea, și apoi puțîn câte puțîn untul topit Se mai framantă 10-15 minute. Se lasă la dospit până își dublează volumul, camera trebuie să fie caldă,
Între timp ne putem ocupa de crema de ciocolată și nucă. Albușurile rămase se bat cu puțină sare până se întăresc, se adaugă zahărul și se mai bat până se obține o bezea tare, dacă întorci castronul cu susul în jos, bezeaua nu cade. Apoi se adaugă nucile pisate, amestecate cu nuca și esență de rom și se amestecă ușor până se omogenizează.
Revenim la aluat, îl scoatem din bol, îl separăm în 2 bucăți egale. Una dintre bucăți o separăm în 3 părți egale, întindem pe fiecare în parte și le umplem cu crema de cacao , Rulăm bucățile de aluat , apoi le împletim să iasă un cozonac. Punem cozonacul astfel împletit într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu un pic de ulei. Îl lăsăm să crească 15-20 minute până aproape își dublează volumul. La fel procedăm și cu cel de al doilea,
nu e neapărată nevoie să împletim în 3, putem face și o singură bucată
După ce au crescut îi ungem cu puțin ou bătut, pentru a prinde culoare frumoasă în cuptor, apoi presărăm zahăr, mac, susan după preferințe. Se bagă la cuptorul preîncălzit la 170 g, 35-45 minute.