Tort egiptean

Tort egiptean

Rețetă trimisă de Maria Crunteanu :
Ingrediente pentru un blat (avem nevoie de 3 blaturi subțirele, coapte separat):
2 albușuri
2 linguri zahăr
1/2 lingură făină
50 g alune măcinate (sau nuci)

Ingrediente pentru crema de gălbenușuri:
6 gălbenușuri
6 linguri zahăr
3 linguri rase făină sau amidon
340 ml lapte
170 g unt gras (moale, ținut la temperatura camerei)
esență de vanilie

Ingrediente pentru crema de frișcă și caramel:
200 g zahăr
120 g alune măcinate (sau nuci)
200 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare :
se încălzește cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregătesc ingredientele pentru cele 3 blaturi, ce vor fi coapte, rând pe rând, separat, nu ca un blat întreg, cu toată compoziția odată. Foile coapte în felul asta vor fi ușor crocante la exterior și moi pe dinăuntru, și, ce e mai important, vor absorbi foarte bine crema delicioasă.
Pentru un blat, așadar, se bat albușurile spumă; se adaugă zahăr, puțin câte puțin, și se bate în continuare, până când nu se mai simte zahărul. Se cerne făină și se încorporează împreună cu alunele măcinate în compoziție (cu țelul sau o spatulă, nu cu mixerul, pentru că foaia să rămână pufoasă). Se unge baza unei forme de 24 cm. cu unt (cu ulei se prinde) sau cu hârtie de copt, tăiată în așa fel încât să acopere perfect baza.Pentru crema de gălbenușuri, se amestecă gălbenușurile, toate 6, strânse dinainte într-un vas, cu făînă sau amidonul. Se adaugă zahărul și laptele, puțin câte puțin, că la budincă. Se amestecă totul foarte bine și se pune să fiarbă la foc mic timp de aprox.6 minute. Se amestecă des, pentru a nu se prinde, iar în ultimele 2 minute, se amestecă continuu. Se da crema deoparte, se adaugă câteva picături de vanilie, și se lasă să se răcească (crema se acoperă cu folie sau cu un capac, să nu facă pojghița). Se bate untul spumă (mai ales dacă folosiți unt românesc, care e plin de apă; scurgeți apă înainte de a-l folosi) și se adaugă, lingură cu lingură, în crema răcită de gălbenușuri, folosind țelul sau mixerul. Va rezulta o crema frumoasă și spumoasă.Pentru cremă de frișcă și caramel, se pune zahărul într-o cratiță, perfect uscată, și se caramelizează la foc mic. Nu amestecați în el până nu începe să se topească și aveți mare grijă să nu se maroneasca, fiindcă va da un gust amar caramelului. Când caramelul e aproape gata se pun nucile și se mai amestecă puțin. Se toarnă fierbinte, în strat subțire, pe o foaie de copt unsă cu ulei. Se lasă la răcit și apoi se dezlipește.Se zdrobește și apoi se macină în robot.Se bate frișcă tare și se amestecă cu “praful” de caramel și cu nucile măcinate.Se asamblează tortul, se pune o foaie, crema, foaie până terminăm foile.Ultimul strat să fie c remă. Se unge și pe margini cu crema, apoi se ornează după preferință cu frișcă și nuci caramelizate.Tortul se unge pe margini cu crema de vanilie pusă deoparte mai devreme și se da la frigider pentru minim 4 ore.