Calzone

Calzone – deliciul italian cald și savuros ce satisface și cele mai pretențioase gusturi

Bucătăria italiană este renumită pentru mâncărurile sale apetisante, iar calzone este unul dintre preparatele care iese în evidență. Acest deliciu plin de gust, adesea descris ca fiind o pizza pliată sau chiar o ruladă, atrage toate privirile cu ajutorul crustei aurii și a umpluturii delicioase. Originar din Napoli, Italia, pizza calzone a câștigat popularitate internațională pentru versatilitatea și combinațiile sale ce merită încercate. Din fericire, pe lângă amestecul de arome ce îl deosebește de alte preparate, calzone poate fi pregătit foarte ușor chiar și acasă.

Cuprins:

  1. Calzone – care sunt ingredientele de care ai nevoie?
  2. Pizza calzone – rețetele pe care trebuie neapărat să le încerci
  3. Pizza calzone - rețetă originală perfectă pentru vegetarieni

1. Calzone – care sunt ingredientele de care ai nevoie?

  1. Aluatul de pizza
    Baza oricărei rețete de calzone este aluatul de pizza. Îl poți pregăti în casă, amestecând 300g de făină, 3g de drojdie uscată (ori 10g de drojdie proaspătă), jumătate de linguriță de zahăr, un vârf de cuțit de sare, puțin ulei de măsline și aproximativ 250ml apă călduță. După ce amesteci aceste ingrediente, pregătește un vas mare pe care să îl ungi cu ulei, iar în el poți plasa aluatul pentru dospit.

  2. Sosul de roșii
    Pentru Calzone, rețeta cuprinde și un sos picant sau dulce, bogat în aromă. Ca alimente de bază în pregătirea sosului perfect se folosesc roșii din conservă sau roșii proaspete. Pentru un plus de savoare, ai posibilitatea de include usturoi, ceapă și un amestec de ierburi cu specific italienesc, așa cum sunt busuiocul, oregano și cimbru. Apoi, poți asezona cu sare și piper, după gust. Sosul se fierbe la foc mic pentru a permite ca aromele să se amestece, ajungând la un gust unic.

  3. Brânza
    Mozzarella este cu siguranță, ingredientul vedetă care oferă textura unică din umplutura pentru pizza Calzone. Optează pentru mozzarella proaspătă, care se topește ușor și induce o textură cremoasă. Ai posibilitatea de a alege între mozzarella rasă sau feliată, în funcție de preferințele tale. În plus, poți experimenta și cu alte tipuri de brânză, cum ar fi cheddar sau ricotta.

  4. Umplutura
    Alegerea ingredientelor pentru umplutură este ocazia perfectă pentru a deveni creativ. Pizza Calzone din rețeta italiană cuprinde sortimente de mezeluri precum pepperoni, cârnați italieni, prosciutto sau salam. Pentru o variantă vegetariană, poți include legume precum spanac, ciuperci, ardei gras, ceapă sau anghinare. Pentru un plus de savoare poți adăuga măsline, roșii uscate sau usturoi ușor călit.

  5. Condimentele
    Ierburile aromatice nu trebuie să lipsească din rețeta de Calzone. Presară puțină sare și piper pe umplutură pentru a-i spori gustul. Ierburile proaspete sau uscate, precum busuiocul, oregano, cimbrul și pătrunjelul, pot fi incluse pentru a conferi un gust unic. Și în acest caz, ai posibilitatea de a experimenta jucându-te cu mirodenii și condimente. De exemplu, poți include fulgi de chilli sau praf de usturoi.

2. Pizza calzone – rețetele pe care trebuie neapărat să le încerci

De la variantele tradiționale și până la cele creative și adaptate, aceste rețete te vor inspira să prepari propria pizza calzone, răsfățându-te cu un preparat perfect copt și aromat.

Calzone pentru iubitorii de carne
Pentru bucătarii ce adoră savoarea cărnii, există numeroase rețete de calzone care cu siguranță le va fi pe plac. Una dintre variante combină cârnați italieni fierți și condimentați, pepperoni și bacon crocant pentru o umplutură plină de proteine savuroase. Peste acestea, se adaugă un strat de sos de roșii, cașcaval sau brânză mozzarella. Apoi, umplutura se acoperă cu aluat, se unge cu albușul și gălbenușul de la un ou, și se pune totul la cuptor până când crusta devine aurie și brânza este topită.

Calzone cu pui la grătar
Calzonele capătă o aromă aparte atunci când este însoțit de puiul fraged și de un sos picant. Gătește puțin pieptul de pui în sosul preferat și apoi îl poți pune în straturi peste aluat. Nu uita să adaugi mozzarella și brânză cheddar. După coacere, vei obține un calzone apetisant cu o umplutură de pui delicios și savuros.

3. Pizza calzone - rețetă originală perfectă pentru vegetarieni

Margherita Calzone
Inspirându-se din îndrăgita pizza Margherita, această rețetă de calzone este întruchiparea simplității pline de gust. Începe cu un aluat clasic de pizza și întinde un strat de sos de roșii picant. Deasupra adaugă un strat de brânză mozzarella proaspătă, roșii feliate și frunze de busuioc. Împăturește aluatul și pune totul la cuptor. În final, te vei putea bucura de o pizza calzone delicioasă, care se remarcă prin aromele roșiilor coapte, ale brânzei cremoase și ale busuiocului.

Calzone cu spanac și ricotta
Pentru o opțiune vegetariană care nu face compromisuri în privința gustului, poți pregăti calzonele cu spanac și ricotta. Gătește spanacul proaspăt cu usturoi și apoi amestecă-l cu brânza ricotta. Asezonează amestecul cu sare, piper și parmezan ras. Întinde totul pe aluat, împăturește-l și așează-l la cuptor.

Calzone mediteranean
Ai posibilitatea de a te transporta în regiunea Mediteraneană prin intermediul acestei rețete de Calzone. La început, se întinde un strat de sos pesto pe aluat și se acoperă cu brânză feta, măsline Kalamata, ardei roșii prăjiți și anghinare. Peste acestea, se presară oregano și cimbru pentru o notă de gust. După coacere, se poate servi cu puțin ketchup dulce sau picant pe deasupra, în funcție de preferințe.
Indiferent de preferințele tale, cu siguranță vei putea pregăti un Calzone perfect. Ai posibilitatea de a crea propria ta rețetă, jucându-te cu ingredientele și condimentele, obținând un preparat delicios și savuros.

Sursa foto: pixabay.com