Ciorba a la grec

Ciorbă a la grec: deliciul reconfortant pentru toate anotimpurile

Bucătăria tradițională românească poate fi văzută prin prisma unui melanj de gusturi, preparate și influențe de la popoarele din estul, sud-estul Europei, dar și din Orientul Mijlociu. Întrucât consumul de ciorbe și supe face parte din meniul zilnic al românilor, astăzi ne vom opri asupra unei ciorbe cu o istorie și un gust la fel de bogat: ciorba a la grec.

În acest articol, vei afla informații despre ingredientele care stau la baza realizării acestei delicatese, precum și diferitele moduri de preparare și rețete ușoare.

Cuprins:

Ciorba a la grec: istoric și ingrediente de bază
Ciorbă de pui a la grec și de porc - rețete pentru interpretarea românească a acestei ciorbe delicioase
Ciorbă a la grec rețetă originală - cum poți să o prepari?

1. Ciorba a la grec: istoric și ingrediente de bază

Ciorba a la grec este un preparat culinar cu o consistență lichidă care poate fi servit la felul întâi la prânz sau cină. Această ciorbă este emblematică pentru gastronomia grecească, apărând în meniul oricărui restaurant cu specific tradițional sub numele de avgolemono.

În versiunea tradițională, această ciorbă are consistența unui amestec gros și catifelat de bulion de pui, în care s-au fiert orez sau orz, s-au pus ou, lămâie și bucăți din carne de pui. Mai mult decât atât, sosul de avgolemono mai poate fi servit alături de dolma și legume, cum ar fi anghinarea, precum și ca acompaniament la mâncăruri din pește și carne.

Desigur, există interpretări ale acestui preparat în bucătăria iberică (sub numele de „sopa de huevos y limon” - supă din ou și lămâie), cea ebraică ș, bineînțeles, cea românească. În gastronomia națională, o cunoaștem ca și ciorba de pui a la grec. Această ciorbă poate fi preparată și cu carne de porc, însă mai rar se întâmplă acest lucru. De asemenea, alte variante îndrăgite în rândul oamenilor sunt acestea: ciorba de vită a la grec și cea de de curcan a la grec.

Un castron din acest tip de ciorbă poate fi un remediu natural pentru a trata stomacul sensibil, mahmureala și pentru a oferi un confort cald în zilele premergătoare unei răceli. Acest fapt îi aduce și porecla de „sante soupe”, însemnând „supă de sănătate” în franceză.

Vechea rețetă de ciorbă de pui a la grec include carne de pui, morcovi, țelină, ceapă, cuișoare și unt. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, bucătarii profesioniști, mamele și bunicile și-au simplificat rețetele de supă de pui, dându-le acea aromă distinctivă adăugând sosul de avgolemono - un amestec de ou și lămâie adăugat cu grijă în bulionul de pui la sfârșitul gătirii supei.

Iată care sunt ingredientele de bază pentru o ciorbă a la grec ca la carte:

  • Pui: Folosește bucăți întregi de pui cu piele și oase pentru a face un bulion delicios. Poți să folosești bulion gata preparat (sub formă de praf), dar este probabil să existe o diferență legată de savoare.
  • Orez: Orezul trebuie să fie un orez cu bob scurt sau mediu. Evită utilizarea oricărui orez aromat, precum basmati sau iasomie, deoarece acesta va interfera cu aromele ciorbei tradiționale.
  • Legume: Doar 3 legume sunt folosite în această supă: morcovi, ceapă și frunzele de țelină. Dacă nu poți găsi frunze de țelină, folosește rădăcină de țelină, tocată mărunt.
  • Ouă: Folosește ouă întregi la temperatura camerei.
  • Lămâie: Sucul proaspăt de lămâie este ingredientul care definește acest preparat.
  • Condimente: Sarea, piperul sau frunzele de dafin pot fi puse după gust.

2. Ciorbă de pui a la grec și de porc - rețete pentru interpretarea românească a acestei ciorbe delicioase

Ciorba de pui a la grec este foarte populară în toate zonele din România. În general, ciorbele românești se acresc cu oțet sau borș, însă această supă este acrită cu lămâi - pot da ciorbei un gust mult mai proaspăt. Cu toate acestea, ciorba nu este foarte acră, întrucât cremozitatea de la ou, smântână și puiul care este dulceag, echilibrează foarte bine gustul. Unii oameni mai preferă să adauge orez la ea, pentru a obține o consistență mai puțin lichidă.

Cum se face ciorba a la grec?

Următoarea rețetă de ciorbă de pui a la grec este preparatul perfect pentru a fi degustat într-o zi rece de iarnă sau pur și simplu când dorești să iei o masă ușoară, însă plină de nutrienți și vitamine.

Ciorbă de pui a la grec (rețetă tradițională românească)

Timp de preparare al ingredientelor: 20 de minute
Timp de gătire: 1 oră 20 de minute
Timp total: 1 oră 40 de minute
Cantitate: pentru 6-7 porții

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 1 pui întreg (sau orice carne de pasăre, curățată și tăiată bucăți);
  • 2 linguri ulei vegetal;
  • 1 pastarnac (curățat);
  • O jumătate de rădăcină de țelină;
  • 1 ceapa alba întreagă (decojită în prealabil);
  • 2 morcovi (întregi, se curăță și se îndepărtează stratul exterior);
  • 1 frunză de dafin;
  • 3 galbenușuri de ou;
  • o jumătate de cană lapte degresat;
  • 1 cană de smântână (sau iaurt grecesc);
  • sare și piper (după gust);
  • sucul proaspăt stors de la o lamaie;
  • 2 linguri cu vârf de e mărar tocat (opțional);
  • 1 legătură de pătrunjel tocat;
  • 1/4 cană de orez cu bob lung (opțional).

Odată ce ai pregătit ingredientele de bază, urmează aceste instrucțiuni de preparare:

  1. Într-o oală mare de supă, adaugă bucățile de pui cu os, păstârnacul, morcovii, rădăcina de țelină, ceapa albă, frunza de dafin și suficientă apă pentru a acoperi complet puiul și legumele proaspete.
  2. Supa trebuie adusă la temperatura de fierbere. Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtează spuma de la carne pentru a avea o supă limpede. Redu focul de la aragaz la mediu și continuă să găsești supa pentru aproximativ încă o oră.
  3. După ce a trecut 1 oră, scoate puiul și legumele din supă și strecoară compoziția într-un castron mare, astfel încât să rămâneți cu un lichid frumos și limpede. Lasă legumele și puiul să se răcească.
  4. Marunțește morcovii fierți. În oala de ciorbă adaugă uleiul vegetal, lasă-l să se încălzească câteva secunde și apoi adaugă morcovii. Călește-i timp de câteva minute, după care este momentul să torni supa înapoi în oală. Adu toată compoziția din nou la fierbere.
  5. Între timp, va trebui să mărunțești pieptul de pui cu ajutorul unei furculițe și să îndepărtezi oasele. Pune fâșiile de pui deoparte într-un bol de sticlă.
  6. Într-un castron mic, bate cele 3 gălbenușuri de la ouă cu laptele și smântâna sau iaurtul grecesc. Adaugă câteva lingurițe de zeamă de supă pe rând în acest amestec și apoi continuă să amesteci. Toarnă acest mix în oala de supă și apoi adaugă puiul.
  7. Acum se va adăuga elementul acidic și anume sucul de lămâie. A se presăra sare și piper în supă după gust.
  8. Tot în acest moment, se poate adăuga și orezul care ar mai trebui să fiarbă 12-15 minute.
  9. Se vor presăra mărarul și pătrunjelul, și se va servi fierbinte.

Pentru persoanele care doresc o ciorbă a la grec mai consistentă, le invităm să încerce următoarea rețetă:

Ciorbă de porc a la grec

Timp total: 1 oră 15 de minute
Cantitate: pentru 3-4 porții

Ingrediente:

  • 1 kg de grame pulpă de porc, tăiată în bucăți mici;
  • 200 de grame ceapă (1 ceapă roșie mare), tocată mărunt;
  • 350 de grame țelină, tocată în bucăți de 5 cm;
  • ½ cană ulei vegetal;
  • 200 de grame ceapă verde, bucăți mici;
  • 80 grame mărar proaspăt, tocat mărunt;
  • 4 litri de apă;
  • Sare și piper după gust piper;
  • 2 ouă, la temperatura camerei;
  • Sucul de la 1 lămâie.

Dacă folosești țelină, atunci este nevoie să tai și să cureți tulpinile. În cazul în care sunt foarte groase, taie-le și pe lungime în 2-3 fâșii. Apoi, tulpinile trebuie tăiate în bucăți lungi de 5 cm.

Instrucțiuni de preparare:

  1. Se toarnă uleiul vegetal într-o oală mare și se pune la foc mediu spre mare. Se adaugă carnea de porc, se amestecă până când se rumenesc (5-6 minute) și se pun deoparte. Adaugă ceapa roșie și ceapa de primăvară în aceeași oală și călește-le până când se înmoaie. Se presară mărarul și se amestecă timp de 1 minut.

  2. Pune carnea de porc înapoi în oală, amestecă ingredientele și adaugă apa. Când apa începe să fiarbă, se reduce focul, se acoperă oala lăsând o deschidere mică și se fierbe timp de 45 de minute (amestecând la fiecare câteva minute). Când au trecut cele 45 de minute, adaugă țelina și mai lasă să fiarbă 30 de minute. Dacă observi că nivelul de lichid a scăzut prea mult, se mai pot adăuga 1-2 căni de apă. Ia oala de pe foc și adaugă sarea și piperul în funcție de gust.

  3. Pentru prepararea bazei din ou și lămâie, trebuie să bați oul într-un bol de mărime medie și să adaugi sucul de lămâie în timp ce amesteci. Bate oul până devine spumos, toarnă încet mixul în oala de ciorbă. Amestecă totul cu o lingură de lemn preț de câteva minute și la final, închide focul. Ciorba este gata pentru a fi savurată cu pâine proaspătă!

3. Ciorbă a la grec rețetă originală - cum poți să o prepari?

Ciorba de pui a la grec, mai precis rețeta originală (Avgolemono), este o delicatesă copioasă și hrănitoare care poate fi savurată pe tot parcursul anului. Avgolemono este făcută de către greci în mod tradițional cu pui, dar astăzi mai este posibil să găsești varianta de ciorbă cu pește sau bulion vegetarian.

Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru acest preparat autentic grecesc:

  • 750 grame pui cu os (de regulă piept cu os);
  • 1 buchet frunze de telina;
  • 3 morcovi medii tocați;
  • 1 ceapă tocată;
  • 3/4 cană de orez cu bob scurt, nefiert ;
  • 2 ouă;
  • 2 lămâi tăiate felii;
  • 1 frunză de dafin;
  • sare și piper în funcție de gust;
  • 2 lingurițe pătrunjel tocat sau uscat.

Mod de preparare:

  1. Pune puiul cu os, frunzele de țelină, trei morcovi, o foaie de dafin și o ceapă întreagă în oala de supă. Toarnă peste ele aproximativ opt pahare de apă. Este important să adaugi suficientă apă pentru a acoperi toate ingredientele, pentru a avea mai mult lichid pentru zeama de pui.
  2. Lasă puiul să fiarbă și să se gătească cu celelalte ingrediente timp de o oră și jumătate. În acest timp, îndepărtează spuma de la carne cu o lingură sau o spumieră. Asezonează puiul fiert cu puțină sare și piper. Aruncă frunzele de țelină și ceapa și păstrează numai zeama de morcovi și pui.
  3. Toarnă o ceașcă de bulion de pui într-un bol, adaugă suc de lămâie și lasă-le deoparte. Apoi, pune bulionul de pui rămas la foc mic. Adaugă sare, după gust
  4. Pentru a obține consistența dorită, poți adăuga o lingură de orez cu bob mediu la fiecare cană de supă de pui. Poți adăuga mai mult orez pentru a avea face lichidul mai gros. În timp ce pregătești supa Avgolemono, redu intensitatea focului și lasă compoziția să fiarbă 15 - 20 de minute până când orezul este fiert.
  5. Toacă cu un cuțit puiul și morcovii. Pune-i apoi în supă și lasă-i să se gătească încet.
  6. În continuare este necesară pregătirea sosului Avgolemono. Pentru început, se separă albușul. Într-un castron mic, va fi nevoie să torni gălbenușurile de ou și sucul proaspăt de lămâie.
  7. Într-un alt castron, amestecă albușurile până se întăresc. Se adaugă gălbenușurile peste albușuri și se amestecă până când acestea se omogenizează.
  8. Adaugă bulionul de pui pus deoparte peste amestecul din ouă. Este important să ai grijă ca bulionul de pui să fie răcit în prealabil. Apoi, adaugă treptat câteva linguri de supă de pui la amestecul de Avgolemono până când se va termina cantitatea de zeamă.
  9. La final, se adaugă sosul avgolemono în oală pentru a se combina cu orezul fiert și puiul. Lasă toată compoziția să fiarbă la foc mediu preț de câteva minute.

Ciorba ta Avgolemono este gata! Se va orna cu pătrunjel tocat și se va savura fierbinte. De obicei, această rețetă de ciorbă grecească cu piept de pui poate fi servită cu o salată verde romaine grecească.

Alte secrete despre prepararea ciorbei a la grec cu piept de pui:

*Este de preferat să faci această supă cu suc proaspăt de lămâie, în locul sucului de lămâie care are la bază sarea de lămâie.
*Gătește pieptul de pui la foc mic pentru o carne mai fragedă și mai suculentă.
*Poți pregăti piept de pui mărunțit, iar zeama de pui și lămâia cu două zile înaintea prepararii sosului.
*Scoate ouăle din frigider pentru a avea temperatura camerei înainte de a le adăuga în ciorbă.
*În rețeta de legume a la grec cu pui originală, legumele nu se călesc în prealabil.
*Pentru un plus de vitamine, se mai pot folosi și alte legume, ciorba de conopidă a la grec, dar și cea de pui a la grec cu cartofi, baby spanac sau rucola sunt, de asemenea, foarte apreciate.
*Orezul pe care îl folosești pentru supă ar trebui să fie orez cu bob scurt; a se evita orezul aromatic întrucât acesta nu îi va da consistență cremoasă, tipică ciorbei de pui a la grec.
*Cheia către o ciorbă avgolemono perfectă este echilibrul. Dacă pui prea multă lămâie, supa va fi prea acră; o cantitate prea mare de ou sau smântână o va face prea greu de digerat.
*Ciorba de pui a la grec mai poate fi preparată cu usturoi pentru un plus de gust.

Chiar dacă această supă are o consistență cremoasă și bogată, este o mâncare cu conținut scăzut de grăsimi - doar 13% din calorii provin din grăsimi. În plus, carnea din supă și sosul pe bază de ouă sunt surse excelentă de proteine. Poți adăuga o salată proaspătă de legumă și vei avea o masa foarte echilibrată.

Așadar, alege rețeta care ți-a atras atenția, achiziționează toate ingredientele de care ai nevoie pentru ea și prepară un deliciu perfect pentru o zi răcoroasă, dar și pentru orice altă perioadă a anului, pentru tine și cei dragi!

Sursă foto: freepik.com