Ciorba de vacuta

Ciorbă de văcuță: între bogăția gustului tradițional și noi experiențe culinare

Ciorbele au un loc aparte în gastronomia europeană, iar fiecare țară își aduce raportul în crearea unor rețete pline de savoare și ingrediente sănătoase. În zilele reci sau ploioase, puține priveliști sunt la fel de liniștitoare ca o oală de ciorbă de vită care clocotește pe aragaz. Acest preparat gustos și hrănitor se poate întâlni aproape în orice cultură gastronomică, însă tradiționala ciorbă de văcuță românească are un farmec aparte care poate fi cu greu replicat.

În acest articol, vom arăta ce ingrediente sunt necesare în prepararea ciorbelor de văcuță, idei de rețete și alte secrete pentru a face cele mai bune ciorbe pe bază de carne de vită.

CUPRINS:
Ciorba de văcuță: ingrediente de bază
Ciorbiță de văcuță românească - rețete clasice
Rețete internaționale de ciorbă de vită cu savori incredibile

1. Ciorba de văcuță: ingrediente de bază

Ciorbele pe bază de carne de vită sunt considerate a fi preparate consistente și delicioase pentru a fi consumate ca o masă de sine stătătoare. Există multiple variante de a prepara bucățile de carne de vită, legumele, dar și zeama de supă. Consistența este de asemenea un alt factor de departajare, întrucât putem avea genul de ciorbe de vită care amintesc de tocănițele tradiționale cu legume și carne. De asemenea, în gastronomia franceză, bucătarii folosesc adesea vin roșu în loc de bulion sau apă. Acest artificiu culinar va duce la crearea unui sos profund aromat, care se completează cu dulceața legumelor fierte separat.

Ciorbele de vită cu gust acrișor sunt caracteristice pentru țările din Estul Europei. Acestea sunt preparate rustice în care carnea de vită este fiartă alături de legume într-o zeamă până când carnea va căpăta o textură fină. Chiar dacă gustul este unul foarte similar cu cel al tocanei clasice de vită, există o diferență între ciorba tradițională de văcuță și tocană: cantitatea de lichid din oala în care se prepară. O ciorbă are mult mai multă zeamă decât o tocană, întrucât ingredientele utilizate sunt fie complet lichefiate și făcute piure, fie complet scufundate în zeamă. În schimb, o tocană de vită tinde să fie mult mai densă decât o supă, întrucât are mai puțină zeamă și o consistență puțin mai groasă.

Atunci când vrei să cumperi carnea de vită și nu știi de unde să începi, supermarketurile au raioane speciale pentru cărnuri unde poți găsi carne de vită deja tăiată în cuburi. Acest tip de carne are în general o mulțime de țesut conjunctiv dur și poate fi întâlnită sub denumirea de spată (porțiune care vine de la umărul din față) sau pulpă de vită. Odată ce aceste bucăți sunt fierte suficient de mult în zeamă, țesutul conjunctiv se descompune și devine fraged, perfect pentru a fi consumată. De aceea, bucățile de vită sunt în mod tradițional fierte în zeamă și transformate în ciorbă de vită, tocană de vită sau friptură. Dacă nu găsești caserole cu carne de vită deja preparate, poți cumpăra o bucată mai mare și o poți tăia acasă în cuburi de 2-3 centimetri.

În continuare, vom face o scurtă prezentare generală a ingredientelor de care ai nevoie pentru a prepara acasă ciorbele tradiționale de văcuță. Cantitățile specifice și instrucțiunile de gătit diferă, bineînțeles, de la preparat la preparat.

  • Ulei de măsline sau vegetal: pentru a rumeni carnea.
  • Carne de vită: Fie tăiată în cuburi, fie lăsată cu tot cu os.
  • Morcovi, È›elină, ceapă, ciuperci È™i usturoi: o varietate de legume proaspete È™i aromate care adaugă savoare ciorbei È™i îi conferă o textură bogată.
  • Pasta de rosii: bulionul de roÈ™ii adaugă aroma È™i îngroașă lichidul.
  • Beef stock (zeamă din carne): Aceasta poate veni È™i sub formă de cub de vită (bază pentru mâncăruri) sau cub de legume.
  • RoÈ™ii mici tăiate cubuleÈ›e: roÈ™iile în suc propriu adaugă un plus de gust.
  • Rozmarin, cimbru, pătrunjel, oregano È™i foi de dafin: pentru o aromă echilibrată.
  • Cartofi: Se pot folosi cartofi roÈ™ii sau aurii, tăiaÈ›i cubuleÈ›e. Dacă foloseÈ™ti cartofi mai mici, nu trebuie să-i cureÈ›i de coajă.
  • verde: foloseÈ™te fasole verde tăiată congelată pe care o poÈ›i adăuga la aproape de finalul gătirii.
  • BorÈ™, zeamă de varză, zeamă de lămâie: elementul acidic din toată compoziÈ›ia.
  • Sare È™i piper negru măcinat: cantitatea totală de condimente necesară va varia în funcÈ›ie de preferinÈ›ele personale. Gustă preparatul des È™i reglează din mers savoarea acestuia!

2. Ciorbiță de văcuță românească: rețete clasice

Proaspătă, bogată, aromată și consistentă – așa poate fi descrisă ciorba de văcuță tradițională românească. Indiferent de zona geografică în care te afli, ciorbița de văcuță are o savoare inconfundabilă. Bineînțeles, aceasta poate fi potențată la final de consumul acestuia cu puțină smântână, un ardei iute și o bucată de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

În continuare, îți vom prezenta o rețetă clasică de CIORBĂ DE VĂCUȚĂ românească de care să te bucuri împreună cu cei dragi ție.

Timp de pregătire a ingredientelor: 30 de minute
Timp de gătire: 2 ore și 30 de minute
Timp total: 3 ore
Cantitate: pentru 6 persoane

Iată de ce ingrediente vei avea nevoie:

  • Ulei vegetal de floarea soarelui
  • 1 kilogram carne de vită (muÈ™chi) tăiat în bucăți mici (poÈ›i face È™i cu carne tocată, însă timpii de gătire vor varia)
  • Sare si piper negru (după gust)
  • 1 ceapă mare, decojită È™i tăiată cubuleÈ›e
  • Jumătate de È›elină, tăiată cubuleÈ›e
  • 4 căni de apă
  • Se poate folosi È™i bulion de legume sau de vită (beef stock) pentru mai multă aromă
  • 1 legătură de mărar proaspăt, tocat gros
  • 1 ardei gras roÈ™u, tăiat cubuleÈ›e
  • 1 păstârnac mare, curățat È™i tăiat în bucăți mici
  • 4 cartofi mari, curățaÈ›i de coajă È™i tăiaÈ›i în bucăți mari
  • Smântână pentru ornat

Etapele preparării ciorbiței tradiționale de vită:

  1. Mai întâi, încălzește o lingură de ulei vegetal într-o oală de supă sau într-un cuptor olandez (vas termo-rezistent cu capac) la foc mediu-mare.
  2. Între timp, asezonează carnea de vită cu sarea si piperul negru dupa gust. Odată ce uleiul este fierbinte, se va adaugă carnea de vită în oală și se va rumeni bine pe toate părțile.
  3. Odată ce carnea de vită a căpătat o culoare mai rumenă, scade intensitatea focului la mediu, adăugă ceapa și țelina tăiată cubulețe.
    Amestecă legumele până când acestea încep să se înmoaie.
  4. Apoi, este timpul să torni în oală apa sau zeama de carne, împreună cu o lingură cu vârf de mărar proaspăt. Amestecă constant cu lingura de lemn, pentru a evita lipirea bucăților de carne pe fundul oalei. Adu toată această compoziție la punctul de fierbere, apoi redu focu, acoperă oala și lasă să se gătească în zeamă până când carnea este aproape fragedă - aproximativ 1 oră și jumătate.
  5. Atunci când carnea este aproape fragedă, adaugă ardeiul gras, păstârnacul și cartofii. Continuă să gătești ciorba până când carnea s-a frăgezit (o poți testa cu o furculiță), iar cartofii și păstârnacul s-au înmuiat - aproximativ 30 de minute.
  6. Gustă zeama în care stau legumele și carnea și, dacă este necesar, mai poți adăuga mici cantități din condimentele mai sus menționate.
  7. Se va presăra restul mărarului proaspăt tocat.
  8. Ciorba este gata, tot ce mai lipsește este să adaugi în funcție de gust smântână proaspătă. Se consumă cu pâine și ardei iute (opțional).

O alternativă de ciorbiță de văcuță care se mai găsește în unele zone ale țării, în special în Ardeal, este CIORBA DE VĂCUȚĂ (din carne tocată) CU LEGUME

Timp de pregatire a ingredientelor: 10 min
Timp de preparare: 45 min
Timpul total de gătire: 55 min
Cantitate: 10 porții

Ingrediente

  • 1 kg carne de vită tocată
  • 6 cartofi roÈ™ii, tăiaÈ›i mărunt
  • 1 ceapă, tăiată cubuleÈ›e
  • 5 morcovi, feliaÈ›i subÈ›ire
  • 1 cană È™i jumătate de apă
  • 1 cutie de cocktail cu suc de roÈ™ii È™i legume
  • 2 căni de fasole verde congelată
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper negru macinat

Instrucțiuni:

Pune într-o oală la foc mediu carnea de vită, cartofii și ceapa. Gătește și amestecă ingredientele, până când carnea de vită nu mai are culoarea roz. Acoperă cu un capac și continuă să fierbi compoziția, amestecând din când în când, până când cartofii sunt fragezi. Acest lucru nu ar trebui să dureze mai mult de 12-15 minute.

Între timp, pune morcovii și o jumătate de cană de apă într-un vas termorezistent pentru cuptor. Lasă-i la cuptor preț de 10 minute, până când morcovii se frăgezesc.
Scurge grăsimea rezultată din amestecul de carne de vită. Adaugă morcovii, sucul de roșii și cocktailul de legume, fasolea verde, dar și restul de cantitate de apă rămasă. Se asezonează cu sare și piper și se fierbe la foc mic până când aromele sunt uniforme și ciorba prinde consistența dorită - aproximativ 30 de minute.

3. Rețete internaționale de ciorbă de vită cu savori incredibile

CALDO DE RES (Supă mexicană de vită)

Timp de pregatire ingrediente: 30 min
Timp de preparare: 2 ore
Timpul total: 2 ore 30 minute
Cantitate: 8 porții

Ingrediente:

  • 2 kg de vită, cu os
  • 1 lingură ulei vegetal
  • 2 linguriÈ›e de sare
  • 2 linguriÈ›e de piper negru măcinat
  • 1 ceapă, tocată
  • 3 căni de zeamă de vita (broth)
  • 1 cutie de roÈ™ii tăiate cubuleÈ›e
  • 4 căni de apă
  • 2 morcovi medii, tocaÈ›i grosier
  • ¼ cană coriandru proaspăt tocat
  • 2 chayotes, tăiate în sferturi (OpÈ›ional)
  • 1 conservă de porumb
  • 1 cartof, tăiat în sferturi (opÈ›ional)
  • 1 varză medie, fără miez È™i tăiată felii

Pentru garnitură

  • 1 cană coriandru proaspăt tocat
  • ¼ cană jalapenos muraÈ›i, felii
  • ¼ cană ceapă tocată mărunt
  • 2 lime, tăiate felii
  • 4 ridichi, tăiate în sferturi

Instrucțiuni de preparare:

Taie carnea de pe oasele de vită în bucăți de aproximativ 1-2 cm, lăsând puțină carne pe oase. Se pune o oală mare supă la foc mediu-mare și se adaugă uleiul. Apoi se adaugă carnea și oasele, și se condimentează cu sare și piper. Amestecă carnea în oală până când se rumenește bine.

Adăugă ceapa și gătește-o până când devine translucidă; apoi, adaugă zeama din carne și roșiile (lichidul ar trebui să acopere oasele cu 2-3 cm, se mai poate completa cu apă). Redu căldura de la aragaz la minimum și fierbe toată compoziția până când carnea se frăgezește - aproximativ 1 oră.

Toarnă apoi 4 căni de apă, las-o să fiarbă câteva minute și apoi adăugă morcovii, 1/4 cană de coriandru și gătește-le timp de 10 minute. Se fierb chayote, porumbul și cartoful până când acestea devin fragede. Se pot fierbe și câteva felii de varză în ciorbă - aproximativ 10 minute.

La final, pune ciorba în boluri mari. Se poate orna cu coriandru, jalapeños și ceapă tocată. Nu uita să storci sucul de lime pentru un plus de aciditate.

CIORBĂ DE VITĂ CU TĂIȚEI - rețetă italienească

Timp de pregatire a ingredientelor: 15 min
Timp de preparare: 35 min
Timpul total de gătire: 50 min
Cantitate: pentru 6 persoane

Ingrediente:

  • 1 kilogram de tocană de vite cuburi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tocată
  • ½ È›elină tocată
  • 2 morcovi, făcuÈ›i cubuleÈ›e
  • 1 cub de vită sau legume (bază de mâncare sau broth)
  • 1 linguriță de pătrunjel uscat
  • 1 linguriță de piper negru măcinat
  • 5 căni de apă
  • 250 de grame de tăiÈ›ei cu ou sau pastele făinoase preferate
  • zeama de la o lămâie (opÈ›ional)

Instrucțiuni de preparare:

Într-o oală mare de supă, se sotează carnea tocată, ceapa, țelina și uleiul de măsline, la foc mediu-mare. Amestecă cu o lingură de lemn legumele și carnea până când acestea se vor rumeni bine pe toate părțile, aproximativ 5-7 minute.

Se adaugă morcovii și se amestecă. Apoi, se va adăuga cubul de legume/ vită sau broth-ul. Nu uita să presari pătrunjelul și piperul, pentru a contrabalansa cu gustul dulce al supei. Se aduce la fierbere, se reduce focul la minim și se fierbe timp de 30 de minute.

Amestecă toată compoziția și în ultimele 4-5 minute adăugă tăițeii cu ou. Se poate da un gust mai acrișor cu ajutorul zemei de lămâie.

Așadar, dacă vrei să te bucuri de un preparat cald, gustos și sănătos, acum poți pune în practică aceste idei de rețete ușor de preparat. Fie că îți prepari o ciorbă de văcuță românească sau experimentezi cu diferite influențe gastronomice, rezultatul va fi unul mereu savuros!

Surse foto: freepik.com, shutterstock.com.