Ciulama de pui

Ciulama de pui: cum se face simplu și rapid această rețetă tradițională și delicioasă

Mâncarea reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și culinar al fiecărei țări, iar rețetele au fost transmise din generație în generație și sunt păstrate cu grijă pentru a menține tradițiile și obiceiurile specifice. De asemenea, mâncarea tradițională este o sursă importantă de nutrienți și de energie care te vor ajuta să fii sănătos și să faci față cu ritmului accelerat al vieții de zi cu zi. Ciulama de pui este o variantă delicioasă de mâncare tradițională în multe culturi culinare, fiind făcută din ingrediente simple, printre care se numără carne de pui, ceapă, usturoi, smântână și făină, și este preparată într-un sos cremos, aromat și foarte gustos. Acesta este un preparat versatil, care poate fi modificat în funcție de preferințele tale culinare și pe care îl poți servi alături de diferite tipuri de legume, carne sau brânzeturi.

Cuprins:

  1. Ciulama de pui: care sunt principalele ingrediente de care ai nevoie și cum se face o ciulama de pui cu ciuperci, smântână și mămăligă
  2. Rețete de ciulama de pui: care sunt cele mai delicioase variante de ciulama de pui
  3. Ciulama de pui: cum se servește și cu ce o poți asezona

1. Ciulama de pui: care sunt principalele ingrediente de care ai nevoie și cum se face o ciulama de pui cu ciuperci, smântână și mămăligă

Ciulamaua de pui cu ciuperci și smântână este un preparat delicios și ușor de realizat, care te va fascina încă de la prima înghițitură datorită gustului său aromat, pe care o poți servi alături de mămăligă. Pentru a prepara această rețetă de ciulama de pui cu smântână și ciuperci ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g piept de pui;
  • 400 g ciuperci;
  • 1 ceapă mare;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 linguri de făină;
  • 200 ml smântână;
  • 1 lingură de ulei sau unt;
  • sare È™i piper după gust.

Te întrebi cum se face ciulamaua de pui și ciuperci? Atunci, este bine să cunoști următoarea informație: pentru a pregăti această rețetă de ciulama de pui cu ciuperci, începe prin a curăța și a tăia carnea de pui în cuburi. Mai apoi, pune o tigaie pe foc și adaugă o lingură de ulei la încins. Mai apoi, adaugă pieptul de pui și prăjește-l până devine auriu și se gătește în interior. În timp ce se prăjește puiul, curăță și taie ciupercile în felii subțiri, iar ceapa și usturoiul mărunt. Când pieptul de pui este gata, scoate-l din tigaie și pune-l deoparte, adaugă ceapa și usturoiul în aceeași tigaie și prăjește-le până devin moi și aurii. În continuare, trebuie să pui ciupercile în tigaie și să le gătești până se înmoaie, iar mai apoi să adaugi o lingură de făină și să amesteci bine totul. După ce ai realizat pasul anterior, este necesar să torni smântâna în tigaia în care se află și celelalte ingrediente și să amesteci din nou. Pentru ca ciulamaua din piept de pui cu ciuperci să fie gata, mai trebuie doar să pui pieptul de pui înapoi în tigaie și să îl lași să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. Între timp, pregătește o mămăliguță, iar când ciulamaua de pui cu ciuperci și smântână este gata, asezoneaz-o cu sare și piper după gust, decoreaz-o cu ierburi aromatice și verdețuri și servește-o alături de mămăligă caldă. Cu siguranță, ciulamaua de pui cu ciuperci smântână și mămăligă va fi pe placul tuturor!

2. Rețete de ciulama de pui: care sunt cele mai delicioase variante de ciulama de pui

Există numeroase rețete ciulama de pui pentru care poți opta, fiecare cu propriul său gust și textură. Una dintre cele mai populare opțiuni este ciulamaua cu carne de pui simplă, în care carnea este fiartă într-un sos gros de făină și unt, în care adesea se adaugă smântână pentru un gust bun și o textură cremoasă.

O altă variantă pentru care poți opta este ciulama de pui cu făină și cu legume, care include diverse legume proaspete, cum ar fi morcovi, cartofi sau ardei. Ciulama de pui cu ciuperci este o altă opțiune populară, în care este nevoie să adaugi doar ciuperci la rețeta de bază pentru a-i oferi un gust mai bogat și o textură mai consistentă. Pe lângă variantele menționate anterior, mai există și altele, precum ciulama cu piept de pui cu roșii sau cu vin alb. Există multe variante delicioase ale acestui preparat pe care le poți încerca în propria ta casă, pentru acest lucru fiind nevoie doar să pornești de la rețeta de bază și să adaugi ingredientele tale favorite.

3. Ciulama de pui: cum se servește și cu ce o poți asezona

Ciulamaua de pui, cu ciuperci, este un preparat savuros care se servește de obicei cald și se așează peste un strat de mămăligă sau alte feluri de mâncare tradițională, precum cartofi fierți sau piure de cartofi. Pentru a-i îmbunătăți gustul, poți adăuga legume uscate, diverse condimente, cum ar fi sare, piper, busuioc, cimbru, pătrunjel proaspăt sau chiar o lingură de smântână la final pentru a-i oferi o textură cremoasă. În plus, poți servi ciulamaua cu piept de pui și ciuperci alături de legumele tale favorite sau ale persoanelor alături de care iei masa, precum o salată proaspătă de sezon, legume fierte sau coapte.

În concluzie, ciulamaua de pui, cu ciuperci sau fără, este o variantă delicioasă și rapidă de mâncare tradițională pentru care poți opta, fără multe calorii, pe care o poți asezona cu numeroase garnituri sau legume și servi alături de întreaga familie. Indiferent dacă optezi pentru rețeta tradițională de ciulama de pui, cea cu pulpe de pui și ciuperci ori pentru altă variantă, cu siguranță vei obține un preparat care să satisfacă gusturile tuturor!

Sursa foto: freepik.com