Ciuperci la grătar – sfaturi utile de preparare și rețete delicioase

Ciuperci la grătar – sfaturi utile de preparare și rețete delicioase

alt="ciuperci la gratar"
Ciupercile au un gust deosebit, mai ales dacă sunt pregătite la grătar. Sunt ușor de făcut, au multe beneficii pentru sănătate și un aport caloric scăzut, deci sunt ideale pentru persoanele care țin dietă. Cu toate acestea, nu multe persoane știu cum să pregătească ciupercile pentru a obține textura și gustul perfect. Dacă ești și tu în căutare de sfaturi și rețete delicioase, ai ajuns unde trebuie! Informațiile de mai jos te vor ajuta să devii un maestru al ciupercilor la grătar.

Ciuperci la grătar – ce tip de ciuperci alegi?

Orice tip de ciuperci poți pune pe grătar, atâta timp cât sunt comestibile. Dacă nu ești un mare cunoscător al ciupercilor, ar fi bine să nu te aventurezi într-o pădure în căutarea lor, ci mai degrabă într-un supermarket. Iată câteva tipuri de ciuperci care vor ieși delicioase la grătar, în afară de clasicele ciuperci champignon, pe care le găsești oricând la raionul de legume:

  • Ciuperci Portobello – sunt de dimensiuni mai mari, au o aromă delicată și o textură cărnoasă
  • Ciuperci Porcini – sunt considerate un deliciu datorită aromei intense și bogate
  • Ciuperci Shiitake – originare din Asia, au o textură fermă și un gust ușor dulceag
  • Ciuperci Pleurotus – au o textură crocantă și o aromă deosebită.

Ciuperci pe grătar – cum pregătești ciupercile?

alt="ciuperci"
Secretul unui gust perfect este pregătirea ciupercilor. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le cureți foarte bine de orice urmă de murdărie – poți folosi mai întâi o perie și ulterior să le speli sub jetul de apă. Este recomandat să îndepărtezi piciorușul ciupercii și să păstrezi doar pălăria.

În funcție de mărimea lor, se alege cea mai bună metodă de gătire. Dacă ciupercile sunt mari sau medii, se vor pune întregi sau se vor felia și se vor pune pe bețe de frigărui. În cazul ciupercilor mici se recomandă gătirea lor în folie de aluminiu. Ține cont de faptul că ciupercile au un conținut mare de apă, iar în urma gătirii rămân la aproximativ 50% din dimensiunea lor inițială (acest lucru este important mai ales în cazul ciupercilor mici).

Ciuperci la grill electric sau pe grătar cu lemne?

Ciupercile ies gustoase pe un grătar cu lemne sau cărbuni, însă le poți pregăti și pe un grill electric, dacă nu ai alternativă. Important este să respecți timpul de gătire – aproximativ 5-10 minute (în funcție de mărimea lor) sau chiar 20-25 minute, dacă vorbim de ciupercile gătite în folie de aluminiu. Dacă vrei să frigi pe grătarul clasic și carne, este recomandat să lași ciupercile la urmă, atunci când jarul nu mai este chiar atât de puternic.

Ciuperci pe grill – idei de rețete delicioase

Există multe modalități în care poți pregăti ciupercile la grătar, fiecare influențând într-o anumită măsură gustul final. Iată câteva idei de rețete care îți vor bucura papilele gustative!

Rețetă de ciuperci la grătar simple

alt="ciuperci si legume"

Ciupercile la grătar simple sunt preferatele tuturor. Tot ce trebuie să faci este să ungi ciupercile cu ulei și să presari peste ele condimentele și mirodeniile preferate. O altă variantă ar fi să le pregătești cu o zi înainte și să le lași la marinat, pentru un gust mai intens. Un truc util care ajută la obținerea unor ciuperci cu o textură și un gust perfect este să le ungi cu ulei și în timpul gătirii, pentru a nu se usca.

Rețetă de ciuperci la grătar umplute

alt="ciuperci umplute"
Ciupercile la grătar umplute reprezintă un adevărat deliciu și nu implică un efort mult mai mare decât cele simple. Singura diferență față de pașii de mai sus este adăugarea cașcavalului ras în interiorul pălăriei ciupercii. Opțional, dacă vrei mai multă frăgezime, poți înlocui uleiul cu unt.

Rețetă de ciuperci la grătar în stil franțuzesc

O rețetă mai puțin cunoscută la noi este cea de ciuperci la grătar în stil Provence. Ai nevoie de 15-16 ciuperci champignon, 5 linguri de ulei, 2 căței de usturoi, rozmarin, cimbrișor, dafin măcinat și opțional, salvie măcinată. Se amestecă toate ierburile cu usturoiul tocat mărunt și uleiul și se ung ciupercile cu acest amestec, atât pe interior, cât și pe exterior. Se așează pe grătar cu pălăria în sus și se gătesc timp de 2-3 minute pe fiecare parte.

În concluzie, ciupercile la grătar reprezintă o adevărată delicatesă dacă știi cum să le prepari și cât să le ții pe grill. Varianta simplă de ciuperci pe grătar reprezintă o variantă excelentă de preparat pentru persoanele vegetariene sau cele care țin post. Însă te asigurăm că și o persoană care nu concepe masă fără carne le va savura la fel de intens.

Sursa foto: Freepik.com.