Clatite

Clătite simple și gustoase pas cu pas. Iată cum să obții cel mai pufos preparat

Clătitele sunt unele dintre cele mai iubite și versatile preparate din bucătăria internațională, dar și românească. Acestea pot fi făcute într-o varietate de moduri și pot fi servite cu o mulțime de topping-uri, de la sirop de arțar și fructe proaspete, la nuci și unt de arahide.

Cu toate acestea, rețeta perfectă de clătite poate fi greu de găsit. Mulți se chinuie să descopere cum pot pregăti niște clătite pufoase, astfel încât să fie suficient de ușoare, dar totuși să aibă o textură plină și savuroasă. Totuși, noi avem mai multe variante delicioase, pe care cu siguranță te vei bucura să le descoperi.

Vă vom inspira cu cele mai simple rețete, precum sunt clătitele cu banane, mergând însă spre cele mai complexe alegeri, cum ar fi cele pregătite la cuptor.

Așadar, în continuare, vom explora extrem de multe variante delicioase de clătite, dar îți vom oferi și câteva sfaturi utile pentru a te asigura că îți ies perfect de fiecare dată, fără a fi nevoie să petreci ore întregi în bucătărie sau să utilizezi ingrediente prea complicate.

Indiferent dacă ești un bucătar experimentat sau doar începi să te aventurezi în bucătărie, acest articol va fi o sursă de inspirație și de informații utile despre cum să faci cele mai bune clătite acasă.

  1. Clătitele - de ce ingrediente ai nevoie pentru a le prepara
  2. Rețetă de clătite - cum se prepară
  3. Clătite pufoase - secretul celor mai pufoase clătite
  4. Clătite cu banane - metode de preparare a clătitelor

1. Clătitele- de ce ingrediente ai nevoie pentru a le prepara

Pentru a pregăti clătitele, există câteva ingrediente de bază necesare. Acestea includ făina, zahărul, ouăle, laptele, sarea și untul sau uleiul. În funcție de preferințele personale și de alergiile alimentare, se pot face ajustări la ingredientele utilizate.

Dacă dorești să realizezi clătite fără lapte, poți să-l înlocuiești cu suc de portocale sau alt lichid non-lactic. În plus, poți utiliza și lapte vegetal, cum ar fi cel de migdale sau de cocos, în loc de lapte de vacă. În ultimă instanță, clătitele simple cu apă rămân și ele varianta perfectă, la fel de gustoasă.

Mai mult, pentru persoanele alergice la ouă sau pentru cele care postesc, există și varianta de clătite fără ou, unde se pot folosi alte ingrediente pentru a obține consistența și textura dorită. De exemplu, poți utiliza piure de banane, sos de mere sau iaurt. Dar, ca și în cazul de mai sus, clătitele normale, tradiționale, rămân la fel de gustoase, în cazul în care nu ai la îndemână niciun ingredient din cele enumerate anterior.

Dacă revenim la clătitele cu lapte, poți utiliza orice tip, întrucât aici există o gamă foarte variată, pentru gusturile tuturor, de la lapte integral, la lapte degresat sau chiar lapte vegetal. În general, cu cât acesta are mai multă grăsime, cu atât desertul va fi mai cremos și mai pufos.

Pentru a indulci preparatul, poți utiliza zahăr și îndulcitori, care vor adăuga dulceață și vor îmbunătăți gustul desertului. În plus, poți adăuga și fructe, nuci sau alte ingrediente la aluatul pentru clătite, pentru a obține un gust mai complex și o textură mai interesantă. Fructele, cum ar fi bananele sau căpșunile, sunt printre cele mai căutate la acest capitol. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm nici de unt și margarină, cu ajutorul cărora vei unge tigaia, înainte de a adăuga aluatul, astfel încât să nu se prindă.

Așadar, acestea sunt ingredientele de clătite de bază cu care nu vei da niciodată greș, putând obține cel mai pufos și delicios preparat. Le poți personaliza adăugând fructe, nuci sau alte ingrediente pentru a obține un gust și o textură mai complexă, după cum spuneam deja. În acest fel, le vei putea face și mai atractive pentru cei mici și nu numai.

2. Rețetă de clătite - cum se prepară

Clătitele sunt un preparat delicios și versatil, ce pot fi consumate la micul dejun, prânz sau cină. Acestea sunt ușor de făcut și pot fi personalizate în funcție de preferințele culinare. În acest capitol, vom discuta despre cum se fac clătitele, folosind diverse rețete și ingrediente.

În primul rând, pentru a obține clătite cu apă minerală, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 300 ml apă minerală;
  • 150 g făină;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 linguriță de sare;
  • ulei sau unt pentru prăjit.

Înainte de a începe să faci aluatul pentru clătite, asigură-te că ai toate ingredientele la îndemână. Într-un bol mare, bate ouăle și adaugă apa minerală, făina, zahărul și sarea. Amestecă bine, astfel încât să nu mai fie cocoloașe în aluat. Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute.

În timp ce aluatul se odihnește, pune o tigaie antiaderentă pe aragaz și încălzește-o la foc mediu. Adaugă o lingură de ulei sau unt în tigaie și lasă-l să se încălzească. Apoi, pune puțin din aluatul de clătite în tigaie și întinde-l, astfel încât să acopere întreaga suprafață. Prăjește aluatul de clătite timp de 1-2 minute sau până când marginile încep să se usuce și să se ridice de pe suprafața tigăii. Folosește o spatulă pentru a întoarce clătita și prăjește-o încă 1-2 minute pe partea cealaltă.

Acum să vorbim despre rețeta de clătite pufoase, unde vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 250 ml lapte;
  • 150 g făină;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 1 linguriță de sare;
  • ulei sau unt pentru prăjit.

Modul de preparare este simplu, ca și cel menționat anterior, însă fără apă minerală. Într-un bol mare, bate ouăle și adaugă laptele, făina, zahărul, praful de copt și sarea. Amestecă bine, până când totul este perfect omogen. Lasă aluatul să se odihnească timp de 10 minute.

După ce ai obținut aluatul de clătite, următorul pas este să începi să le gătești. Într-o tigaie se adaugă un strop de ulei sau unt și se pune la încins la foc mediu. Odată ce tigaia este încinsă, se poate începe să se gătească clătitele. Ele pot fi servite în diferite forme și cu diverse umpluturi sau toppinguri.
Așadar, aceasta este rețeta de clătite simple, dar pufoase, însă mai multe detalii despre cum să obții un preparat extrem de aerat o să vă oferim în capitolul următor.

3. Clătite pufoase - secretul celor mai pufoase clătite

Pe cât de mult iubim acest desert, pe atât de important este să respectăm câțiva pași simpli pentru a ne asigura că o să mâncăm clătite gustoase. Unul dintre cele mai importante aspecte este, așadar, obținerea unei texturi pufoase și aerate, care să le facă să fie o adevărată delicatesă.

În primul rând, un ingredient-cheie pentru clătitele groase și pufoase este apa minerală, care ajută la creșterea aluatului, datorită conținutului său de dioxid de carbon. În cazul în care nu ai la îndemână apă minerală, poți folosi apă plată, dar adăugarea de bicarbonat de sodiu în aluat va ajuta la obținerea unei texturi mai pufoase.

În timpul preparării, este important să nu amesteci prea mult aluatul, deoarece aceasta poate determina glutenul din făină să se activeze și să facă clătitele dense și fără aer. În loc să amesteci aluatul cu un mixer electric, utilizează o furculiță și omogenizează doar până când ingredientele sunt încorporate.

Un alt secret pe care trebuie să-l știe toate gospodinele și nu numai este de a folosi ouăle la temperatura camerei, care se mixează mai ușor cu ingredientele și ajută la creșterea aluatului. De asemenea, dacă folosești o tigaie cu perete înalt, clătitele vor avea spațiu să crească în timpul gătirii, obținând astfel o textură mai aerată.

Dacă preferi clătitele subțiri, este important să nu adaugi prea mult aluat în tigaie, astfel încât să nu devină prea groase. Acest lucru nu se va lua însă din consistență și din textura perfectă și pufoasă.

În ceea ce privește gustul, poți experimenta diverse arome și ingrediente, cum ar fi vanilia, scorțișoara, nucile sau fructele proaspete sau uscate. De asemenea, poți prepara chiar și clătite fără zahăr, ceea ce le face ideale pentru a fi servite cu sirop sau chiar cu dulceață sau cu ciocolată.

Revenind însă la secretele și modalitățile prin care poții obține clătite pufoase cu apă minerală, trebuie să știi că este important să nu amesteci prea mult aluatul și să îl lăși să se odihnească timp de 10-15 minute, înainte de a începe să le prepari. Această perioadă de timp va permite făinii să se hidrateze, ceea ce va conduce la un aluat mai aerat.

De asemenea, pentru o porție de clătite rapide, dar și pufoase, poți să mai adaugi un vârf de linguriță de praf de copt în aluat, înainte de a-l lăsa să se odihnească. Acesta va ajuta la creșterea lor și, implicit, la o textură foarte pufoasă.

Așadar, obținerea celor mai pufoase și gustoase clătite depinde de respectarea rețetei și de folosirea corectă a ingredientelor, pe care le-am enumerat deja anterior. Este important să nu amesteci prea mult aluatul, să-l lași să se odihnească și să folosești o tigaie cu fundul gros și bine încălzită. Cu puțină practică și răbdare, vei reuși să pregătești cele mai delicioase clătite, perfecte pentru micul dejun, desert sau orice alt moment al zilei. Mai mult, poți obține clătite fără apă minerală oricând, care vor fi la fel de bune, așa că stai fără grijă, dacă nu ai acest ingredient acasă.

4. Clătite cu banane - metode de preparare a clătitelor

Foarte mulți oameni iubesc clătitele tocmai datorită faptului că sunt o delicioasă culinară, ce poate fi preparată în multe feluri, fie că optăm pentru o rețetă clasică, fie că alegem să le combinăm cu diverse ingrediente și arome. În cele ce urmează, vom explora câteva dintre cele mai populare metode de preparare.

Unele dintre cele mai apreciate variante sunt, fără îndoială, clătitele cu brânză dulce. Acestea sunt extrem de delicioase și pot fi preparate foarte ușor. Ingrediente precum brânza dulce, zahărul și ouăle se combină pentru a obține o compoziție cremoasă, care apoi este întinsă pe clătitele preparate în prealabil. Acestea pot fi apoi rulate și servite cu sos de fructe sau sirop de arțar și lăsate pentru puțin timp la cuptor.

O altă variantă la fel de delicioasă este și cea de clătite cu mere. Acestea pot fi preparate fie cu mere rase, fie cu mere tăiate cubulețe. Fructele obținute se amestecă cu zahărul și scorțișoara, iar apoi se întind peste clătitele pregătite. Acestea pot fi apoi pliate și servite cu sirop de arțar sau cu frișcă.

Clătitele la cuptor trebuie și ele incluse în acest capitol neapărat. Această metodă este ideală pentru cei care doresc să pregătească o porție mai mare în același timp sau pentru cei care vor să evite prăjirea acestora. Compoziția pentru clătite se toarnă într-o tavă și se coace la cuptor timp de 10-15 minute sau până când devine aurie și pufoasă.

Clătitele franțuzești sunt o altă variantă populară, fiind considerate unele dintre cele mai elegante și rafinate din această gamă. Ele sunt cunoscute pentru textura pufoasă și aroma subtilă de vanilie. Compoziția însă se prepară tot cu ingrediente din rețeta de clătite clasice, precum făina, zahărul, ouăle, laptele și extractul de vanilie. Acestea sunt adesea servite cu fructe proaspete și frișcă.

Bineînțeles, în discuție mai trebuie aduse și clătitele cu ciocolată și banane , care sunt un deliciu culinar atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, dar și pe cele americane, care nu au o compoziție de clătite normale și sunt mai groase și mai mici decât cele obișnuite.

În concluzie, clătitele reprezintă un preparat versatil, care poate fi servit într-o varietate de moduri, de la cele simple cu sirop sau zahăr pudră, la cele umplute cu diferite ingrediente, cum ar fi brânză dulce sau merele. Rețetele pentru clătite pot fi adaptate în funcție de preferințele și nevoile individuale, existând inclusiv opțiuni fără lactate sau ouă ori clătite rapide, dar totuși delicioase. Indiferent de modul de preparare ales, urmând câteva sfaturi simple, precum folosirea apei minerale pentru a obține o textură pufoasă sau pregătirea aluatului cu o consistență perfect echilibrată, se pot obține clătite groase, subțiri, fragede sau crocante. Tu ce tip de clătite preferi?

Sursa foto: pexels.com