Conopida la cuptor

Conopidă la cuptor: rețete aromate care merită încercate

Ai încercat conopida simplă la cuptor? În general, această legumă nu este preferata multor persoane, din cauza gustului și, uneori, a formei. Cu ajutorul condimentelor potrivite și a altor ingrediente de calitate, se pot întâmpla fenomene gastronomice dificil de explicat, dar ușor de savurat.
Conopida crudă se poate transforma în delicii aurii și caramelizate în cuptor. Dacă o prăjești cu ulei de măsline, adăugând sare și piper după gust, vei obține o gustare cu adevărat delicioasă. Descoperă următoarele rețete cu conopidă la cuptor care te vor face să privești această legumă într-o nouă lumină, cea a posibilităților.
Cuprins:

  1. Conopidă gratinată la cuptor - rețeta clasică ușor modificată
  2. Conopidă simplă la cuptor cu muștar Dijon
  3. Rețetă de conopidă la cuptor cu quinoa și nuci caramelizate
  4. Rețetă de conopidă la cuptor cu stafide din inima Indiei
  5. Mâncare cu conopidă la cuptor - descoperă un buchet de arome într-un singur preparat

1. Conopidă gratinată la cuptor - rețeta clasică ușor modificată

Denumirea pompoasă a acestui fel de mâncare este conopidă au gratin. Gratinarea este o metodă de preparare a unui fel de mâncare la cuptor în care acesta este acoperit cu pesmet și/sau brânză și rumenit. Ne gândim adesea la cartofi gratinați, dar această tehnică este excelentă pentru tot felul de legume proaspete, inclusiv varza de Bruxelles, dovlecei, spanac și, desigur, conopidă!

Ingrediente:

  • 2 cepe roÈ™ii mici, tăiate felii subÈ›iri;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 căpățână mare de conopidă (aproximativ 1,5 kg);
  • 180 ml de smântână groasă;
  • ½ cană de parmezan ras fin;
  • ½ cană de pesmet fin;
  • 1 linguriță de oÈ›et balsamic;
  • 1 linguriță de zahăr brun;
  • 1 cană de brânză Gruyère sau Gouda rasă.

Preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pun ceapa și uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și se gătesc împreună, amestecând în mod regulat, timp de aproximativ 15 minute, până când ceapa se înmoaie, devine translucidă, dar nu suferă modificări de culoare .

Între timp, se taie conopida în buchețelele, apoi tulpina se taie în felii de 1 cm grosime.

Se combină smântâna și parmezanul într-un bol mic, se adaugă condimente după gust și se lasă amestecul deoparte.

Se adaugă oțetul balsamic și zahărul la ceapă și se amestecă bine pentru a se combina. Acest amestec se gătește la foc mediu-mare încă 5 minute, până când lichidul s-a evaporat și ceapa devine caramelizată.

Se așază conopida într-o tavă cu volumul de 2 litri, alături de bucățile de ceapă caramelizată pe toată suprafața. Se toarnă amestecul de smântână în mod egal peste tot, apoi se acoperă cu Gruyère ras și parmezan.

Se coace la cuptor timp de 40 de minute, până când conopida este fragedă și brânza este rumenită și bolborosește. Se servește caldă.

2. Rețetă conopidă simplă la cuptor cu muștar Dijon

Această rețetă, deși are o denumire mai sofisticată, include extrem de puține ingrediente și necesită un timp foarte scurt de preparare (majoritatea gătitului fiind asigurat de cuptor).

Ingrediente:

  • 3 linguri de muÈ™tar Dijon;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt;
  • Sare È™i piper proaspăt măcinat;
  • O căpățână de conopidă de 1,5 kg, tăiată în bucheÈ›ele de aproximativ 1,5 cm.

Preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-un bol, se amestecă muștarul, uleiul și usturoiul; se asezonează cu sare și piper. Se adaugă conopida; se întinde amestecul pe o tavă de copt. Se coace amestecul timp de 30 de minute. Se servește cald. Atât de simplu, însă de efect! Merge perfect drept garnitură alături de o supă cremă de legume, în timpul unei zile ploioase și răcoroase.

3. Rețetă de conopidă la cuptor cu quinoa și nuci caramelizate

Acest fel de mâncare simplă și elegantă este o garnitură ușor de preparat pentru o petrecere.

Ingrediente:

  • 1 căpățână mică de conopidă;
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin;
  • 1/2 cană de nuci;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de apă;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 1/4 linguriță de piper proaspăt măcinat;
    2 linguri de quinoa.

Preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se fixează grătarul cuptorului în cea mai înaltă poziție. Se tapetează o tavă de copt cu hârtie pergament.

Se taie conopida în bucăți de mărimea unei mușcături, se amestecă împreună cu uleiul de măsline extravirgin și se distribuie pe toată suprafața tăvii de copt. Se coace timp de 20-30 de minute sau până când se înmoaie și se rumenește pe alocuri, întorcându-se la jumătatea timpului.

În timp ce conopida se coace, poți pregăti nucile caramelizate. Se pregătește pe o farfurie o bucată de hârtie pergament. Apoi se adaugă nucile, zahărul, sarea și piperul într-o tigaie mică la foc mare și se amestecă bine. Se gătesc până când nucile s-au caramelizat și tot lichidul s-a evaporat, amestecând ocazional, aproximativ 4 minute. Se transferă nucile pe farfurie, asigurându-te că sunt într-un singur strat.

Se adaugă quinoa într-o tigaie mică la foc mediu-mare. Atunci când quinoa începe să sară, continuă să gătești semințele, amestecând ocazional, timp de încă aproximativ 2 minute, sau până când quinoa își eliberează aroma și capătă o culoare maro deschis. Se îndepărtează de pe foc.

Se așază conopida coaptă pe un platou de servire și se acoperă cu nucile caramelizate și quinoa prăjită. Dacă dorești o notă în plus de aciditate, poți folosi câteva picături de oțet balsamic, pentru decor.

4. Rețetă de conopidă la cuptor cu stafide din inima Indiei

Poți adăuga migdale măcinate în versiunea ta a acestui curry pe bază de iaurt. Prăjirea migdalelor și a garniturii de stafide adaugă o notă de fum și o textură uimitoare la felul de mâncare final.

Ingrediente:

  • 2 căpățâni mari de conopidă, rupte în bucheÈ›ele de mărimea unei muÈ™cături
  • Ulei de rapiță;
  • 2 1/2 linguriÈ›e de sare mare;
  • 2 cepe galbene mari, tăiate felii subÈ›iri;
  • 6 căței de usturoi, daÈ›i pe răzătoare;
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt de 3,5 cm, decojită È™i dată pe răzătoare;
  • 2 linguriÈ›e de garam masala;
  • 1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat;
  • Un vârf de cuÈ›it de cardamom măcinat;
  • Un vârf de cuÈ›it de piper cayenne;
  • 1 cană de migdale măcinate;
  • 2 linguri de miere;
  • 2 căni de iaurt grecesc;
  • 3/4 cană de lapte integral;
  • 1/2 cană de stafide;
  • 1/2 cană de migdale feliate.

Preparare:
Se încălzește cuptorul la 180°C. Se amestecă conopida cu 1/4 cană de ulei și 1 linguriță de sare.

Se aranjează într-un singur strat pe 2 tăvi de copt cu margini căptușite cu folie de aluminiu. Se coace conopida până când se înmoaie și se rumenește; aproximativ 30-40 de minute.

Între timp, se încălzesc 3 linguri de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând des, până când se înmoaie și se caramelizează ușor; aproximativ 12 până la 15 minute. Se adaugă usturoiul și ghimbirul și se gătesc, amestecând des, până când se eliberează aroma. Se încorporează garam masala, piperul negru, cardamomul și piperul cayenne. Se adaugă migdalele măcinate, mierea și 1 1/2 linguriță de sare. Se gătesc, amestecând, până când migdalele se lipesc de ceapă; aproximativ 3 minute. Se adaugă iaurtul și se reduce focul la mic. Se fierbe până când sosul se îngroașă și capătă o culoare aurie; aproximativ 10 minute. Se adaugă laptele și se menține pe foc, amestecând, până când sosul devine omogen și acoperă spatele unei linguri, când se testează densitatea. Se condimentează după gust cu sare și se îndepărtează de pe foc.

Se încălzește o tigaie mică la foc mediu. Se adaugă în ea stafidele și migdalele feliate; gătiți, scuturând tigaia pentru a menține stafidele și migdalele în mișcare, până când stafidele încep să se înnegrească și să se umfle, iar migdalele devin aurii; aproximativ 2 minute.

Se pune sosul cu lingura pe un platou. Se acoperă cu conopida și se presară stafidele și migdalele. Pentru a te putea bucura de un preparat cu adevărat perfect, recomandăm să folosești legume bio în prepararea rețetei. Astfel vei descoperi potențialul aromatic al acestui fel de mâncare.

5. Mâncare cu conopidă la cuptor - descoperă un buchet de arome într-un singur preparat

Această mâncare cu conopidă la cuptor folosește varză de Bruxelles, conopidă și năut, iar amestecul de condimente este unul absolut deosebit. Cum de obicei este greu să găsești varză de Bruxelles proaspătă, poți folosi fără niciun fel de problemă legume congelate, deoarece aromele oricum vor fi extrem de puternice. Poți adăuga și broccoli, înlocuind o jumătate din cantitatea de varză. Nu este o rețetă de conopidă la cuptor simplă, însă preparatul va fi unul de efect!

Ingrediente:

  • 1 ardei habanero uscat întreg, curățat de coajă È™i zdrobit;
  • 1 lingură de seminÈ›e de coriandru;
  • 1 lingură de boabe de piper negru;
  • 1/2 linguriță de cuiÈ™oare întregi;
  • 1 lingură de cimbru uscat;
  • 1/2 linguriță de ghimbir uscat măcinat;
  • 1/4 linguriță de nucÈ™oară proaspăt rasă;
  • 1/2 cană de ulei de măsline extravirgin;
  • O conservă de năut de 450 g, scursă;
  • 750 g de varză de Bruxelles mică, tăiată pe jumătate pe lungime;
  • 1 căpățână de conopidă;
  • Sare.

Preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-o tigaie medie, se combină habanero, coriandrul, boabele de piper și cuișoarele și se prăjesc la foc mic, scuturând tigaia, până când eliberează aroma; aproximativ 2 minute. Se lasă să se răcească, apoi se transferă într-un mojar. Se adaugă cimbrul, ghimbirul și nucșoara și se zdrobesc cu pistilul până se obține o pulbere.

Se încălzește o tigaie la foc mare. Se adaugă uleiul și năutul și se gătește până când se rumenește și devine ușor crocant; aproximativ 5 minute. Se adaugă varza de Bruxelles și conopida, se asezonează cu sare și se gătesc, amestecând, până când se rumenesc ușor; aproximativ 5 minute. Se transferă conținutul din tigaie în cuptor și se coc legumele timp de aproximativ 15 minute, până se înmoaie. Se presară cu 1 linguriță din amestecul de condimente și se servește imediat.

În concluzie, conopida la cuptor este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru a adăuga varietate la mesele tale. Rețetele pot fi personalizate pentru a se potrivi gustului tău și pot fi adaptate pentru a satisface orice preferințe dietetice. Cu un gust delicios și o textură crocantă, conopida la cuptor este o alegere excelentă pentru orice ocazie, de la cinele în familie până la petreceri sau brunch-uri. Încearcă aceste rețete și îți vei surprinde cu siguranță papilele gustative!

Surse foto: Freepik.com și Pexels.com