Ghiveci de legume

Ghiveci de legume – fel de mâncare tradițional și sănătos perfect pentru o masă bogată cu cei dragi

Ghiveciul de legume sau tocănița, după cum i se mai spune, este un preparat atât plăcut vizual, cât și delicios, apreciat de mulți. Consistent și sățios, ghiveciul de legume tradițional se prepară cu o varietate de verdețuri proaspete, ierburi și condimente. Felul de mâncare este cunoscut pentru versatilitatea sa, deoarece poate fi preparat cu diferite combinații de legume, în funcție de gusturile tale și de ceea ce ai la îndemână în bucătărie.
Ghiveciul de legume sănătos este considerat a fi o mâncare perfectă pentru sezonul rece, în cadrul sărbătorilor, ori atunci când îți dorești să pregătești o masă sănătoasă. Este, de asemenea, o rețetă ce îți permite să incluzi o mulțime de legume, putând fi savurată atât de vegetarieni, cât și de cei care consumă carne.

Cuprins:

  1. Ghiveci de legume – care sunt ingredientele din compoziție?
  2. Rețetă de ghiveci de legume – care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi și cât durează pregătirile?
  3. Ghiveci de legume – rețetă – „side-dish”-uri care sporesc savoarea

1. Ghiveci de legume – cât durează pregătirile și care sunt ingredientele din compoziție?

Varianta clasică a rețetei include numeroase tipuri de legume proaspete și o varietate de condimente, fiind foarte ușor de prelucrat. Pentru o rețetă sănătoasă, ai posibilitatea de a opta pentru legume BIO, care sunt la fel de gustoase ca celelalte tipuri. Dacă vrei să prepari o rețetă de ghiveci de legume așa cum o prepară adevăratele gospodine, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

● 4 cartofi albi;
● 1 morcov;
● amestec de roșii în ulei de măsline (vei avea nevoie de circa 5-10 roșii);
● 2-3 ardei grași sau kapia;
● un praz;
● o conopidă;
● o vânătă;
● 100 ml de ulei de floarea-soarelui;
● 5 căței de usturoi;
● o legătură de pătrunjel proaspăt;
● 50ml pastă de roșii;
● 400ml de apă;
● sare și piper, dar și alte condimente pe care le preferi, după gust.

2. Rețetă de ghiveci de legume – care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi și cât durează pregătirile?

Dacă vrei să fii sigur că rețeta de ghiveci de legume pe care o prepari iese perfect, trebuie să adaugi treptat fiecare tip de legumă, adaptat la timpul de fierbere potrivit.
Mai întâi, trebuie să te ocupi de prelucrarea legumelor: cartofii se curăță de coajă și se taie cubulețe; morcovul este și el curățat și tăiat rondele; ardeilor li se scot semințele și se taie fâșii subțiri; în cazul prazului se va folosi partea albă, tăiată rondele fine; conopida se curăță și se desface în mici buchete; vânăta trebuie doar tăiată în cubulețe, fără a mai fi îndepărtată coaja; usturoiul trebuie curățat, iar apoi feliat subțire.

După ce te-ai ocupat de legume, pune aproximativ 50ml de ulei într-o oală mare și adaugă morcovii, prazul, amestecul de roșii și usturoiul. Se lasă la înmuiat pentru aproximativ 2 minute, iar apoi poți așeza cartofii și ardeii, împreună cu apa, în așa fel încât să acopere legumele. Tot în această etapă poți pune sare și piper, după propriul gust, ori chiar alte condimente, precum chili sau boia dulce. Totul se lasă acoperit la fiert pentru cel mult 10 minute.

În paralel, într-o tigaie se încinge vânăta în uleiul rămas pentru aproximativ 2 minute. Aceasta, alături de conopidă, se plasează în oala în fierbere și se mai poate completa cu apă, dacă este nevoie. Ghiveciul de legume din rețeta simplă menționează să lași la fiert întregul amestec pentru 10 minute, iar apoi, oala trebuie așezată la cuptor la 180°C pentru încă 10 minute. După acest interval, poți adăuga și legătura de pătrunjel tocată. Pus cap la cap, întregul proces durează în mod obișnuit cel mult o oră pentru a fi gata.

3. Ghiveci de legume – rețetă – „side-dish”-uri care sporesc savoarea

Ghiveciul de legume din rețeta clasică poate reprezenta în sine un fel de mâncare, însă există și alte preparate care alături de acesta, determină o adevărată explozie de gust și aroma.

Multă lume consideră că tocănița de legume nu ar mai fi la fel dacă nu ar fi însoțită de mămăligă. Specifică bucătăriei românești, mămăliga cu puțin usturoi completează perfect ghiveciul. Cu toate acestea, poți servi tocănița alături de pâine simplă ori de o baghetă proaspătă și crocantă, foarte potrivită și pentru a savura sosul rămas de la legume. Nu în ultimul rând, orezul fiert este un alt preparat ce sporește aroma tocăniței.

Ghiveciul de legume tradițional are la bază o rețetă foarte simplă și rapidă, care vă va permite ție și celor dragi să vă bucurați de un gust deosebit.

Sursa foto: unsplash.com; pexels.com; pixabay.com; freepik.com