Gris cu lapte

Griș cu lapte: rețete clasice și variante inovative de preparare a delicatesei copilăriei

Indiferent de vârstă, cu toții cunoaștem grișul cu lapte. Fiind o rețetă simplă și rapidă, dar și absolut delicioasă și sănătoasă, acest preparat atât de îndrăgit peste tot în lume, dar mai ales la noi în țară, are cu siguranță un gust distinctiv care ne transportă înapoi în cea mai frumoasă perioadă a vieții noastre: copilăria.

Deși este în mod clasic preparat doar folosind griș și lapte, căci de aici i se trage și numele, în zilele noastre ne putem juca în moduri foarte diversificate cu rețeta originală, adăugându-i fructe, dulceață sau chiar arome mai dulci, precum ciocolată, vanilie sau caramel. De asemenea, varietatea de produse alimentare pe care o putem descoperi la momentul actual pe piață ne permite să „personalizăm” rețeta copilăriei astfel încât să poată fi consumată și de către diabetici, de persoanele intolerante la lactoză sau de vegani.

Dacă și ție ți s-a făcut poftă de acest preparat delicios și vrei să faci o călătorie culinară în perioada în care erai mic și lipsit de griji, citește mai departe articolul nostru, căci îți vom prezenta pe parcursul său cele mai simple și gustoase rețete de griș cu lapte.

Cuprins:
Griș cu lapte - istoria în linii mari a acestui preparat atât de îndrăgit
Rețete de griș cu lapte
2.1. Lapte cu griș - rețeta clasică și simplă de griș cu lapte cremos
2.2. Rețetă de griș cu lapte vegetal - modul de preparare al grișului cu lapte de migdale sau de soia
2.3. Griș cu lapte fără zahăr - rețetă de griș cu lapte pentru diabetici și sportivi
2.4. Griș cu lapte, fructe și dulceață - cantități și preparare

1. Griș cu lapte - istoria în linii mari a acestui preparat atât de îndrăgit

În țara noastră, grișul cu lapte este un preparat atât de îndrăgit, încât a ajuns să fie considerat și promovat în multe zone ale lumii drept o rețetă tradițional românească. Știai, însă, că celebrul desert al copilăriei se bucură de o popularitate enormă și în Ungaria, unde este cunoscut sub numele de „tejbedara”? De asemenea, budinca de griș este un preparat foarte popular și în țările nordice, precum Norvegia, dar și în Italia, unde grâul se numără printre cele mai consumate cereale.

Se spune, de altfel, că această rețetă delicioasă are o istorie îndelungată, de mii de ani în spate. Conform documentelor istorice, prima mențiune a unui preparat de acest tip datează încă din secolul IV î.Hr, regăsindu-se în Ars Magirica a lui Marcus Apicius, cea mai veche carte de bucate din lume. Acolo, Apicius prezintă modul de preparare al unei budinci foarte asemănătoare cu grișul cu lapte atât de îndrăgit în prezent, folosind ca ingrediente o făină foarte fină de grâu, migdale, stafide și vin.

2. Rețete de griș cu lapte

Deși, la bază, grișul cu lapte este o rețetă clasică și foarte simplă, care nu necesită foarte multe ingrediente, ai libertate de experimentare deplină pentru a crea rețete noi și inovative, care să se muleze pe gusturile fiecărui membru al familiei. Descoperă în continuare ideile pe care ți le propunem noi:

2.1. Lapte cu griș - rețeta clasică și simplă de griș cu lapte cremos

Bineînțeles, este aproape imposibil să experimentezi cu această rețetă dacă nu știi care este modul de preparare clasic. Prin urmare, iată cum poți prepara grișul cu lapte clasic și cremos, care îți va aduce cu siguranță aminte de copilărie și care va fi îndrăgit chiar și de cel mai pretențios mic membru al familiei!

Ingrediente necesare:

  • 600 ml lapte;
  • 100 g griș;
  • O lingură zahăr vanilinat (sau zahăr clasic și o lingură de esență de vanilie, după preferințe);
  • O linguriță scorțișoară (opțional).

Mod de preparare:

  1. Amestecă laptele, zahărul și scorțișoara într-o cratiță cu baza groasă. Fierbe amestecul pe foc mediu timp de câteva minute.
  2. Adaugă treptat grișul și amestecă constant cu un tel timp de aproximativ 2 minute, până când consistența se îngroașă.
  3. Lasă amestecul să fiarbă în continuare la foc mic timp de încă 10 minute, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
  4. Transferă amestecul într-un bol și lasă-l să se răcească timp de câteva minute înainte de servire.
  5. Servește-l simplu sau adaugă pe deasupra restul de scorțișoară sau orice alt fel de topping preferi.

În doar jumătate de oră, preparatul este gata și numai bun de savurat! Parcă nimic nu pare mai simplu de atât, nu-i așa?

2.2. Rețetă de griș cu lapte vegetal - modul de preparare al grișului cu lapte de migdale sau de soia

Știm că grișul cu lapte este un preparat îndrăgit de toată lumea, de la mic la mare. Ar fi păcat să nu se poată bucura de această rețetă simplă și delicioasă inclusiv persoanele vegane sau intolerante la lactoză, nu-i așa? Din fericire, noi ne-am gândit la toate, așa că descoperă în continuare rețeta pe care ți-o propunem pentru prepararea unui griș cu lapte vegetal bun de o să-ți vină să te lingi pe degete!

Griș clasic cu lapte vegetal și pudră de cacao

Ingrediente necesare:

  • 320 ml lapte vegetal - poți alege lapte de soia, de migdale, de ovăz sau orice alt tip, în funcție de preferințele proprii;
  • 40 g griș;
  • Foarte puțină sare;
  • Jumătate de linguriță extract de vanilie;
  • Pudră de cacao (opțional).

Mod de preparare:

  1. Fierbe laptele vegetal într-un recipient cu pereți dubli.
  2. Când laptele ajunge în punctul de fierbere, începe să adaugi grișul și amestecă cu un tel constant, pentru a evita cocoloașele.
  3. Redu focul la minimum și fierbe amestecul pentru încă 10-15 minute, amestecând constant.
  4. Adaugă foarte puțină sare, zahărul și extractul de vanilie și amestecă bine.
  5. Transferă amestecul într-un bol și, după preferințe, servește-l simplu sau adaugă câteva lingurițe de pudră de cacao pe deasupra.

2.3. Griș cu lapte fără zahăr - rețetă de griș cu lapte pentru diabetici și sportivi

Unul dintre aspectele cele mai cunoscute în rândul diabeticilor este faptul că produsele care conțin o cantitate ridicată de carbohidrați, printre care se numără și grâul, dar și laptele, trebuie să fie consumate cu mare atenție și moderație. Motivul este unul destul de evident: carbohidrații sunt descompuși de organismul nostru și transformați în glucoză, iar un consum prea ridicat de alimente bogate în acești compuși poate crește glicemia. Astfel, atât persoanele care suferă de diabet tip I, cât și cele care suferă de diabet tip II sunt nevoite să limiteze exponențial consumul de carbohidrați.

Ce poți face, în acest scenariu, pentru a te putea bucura în continuare de preparatele tale preferate, precum grișul cu lapte? Cauți alternative la fel de gustoase - iar din fericire, ai ajuns exact în locul potrivit. Iată o rețetă simplă și delicioasă de griș cu lapte, fără zahăr, care poate fi consumată inclusiv de diabetici!

Ingrediente necesare:

  • 200 ml lapte de migdale neîndulcit;
  • 100 ml apă;
  • 30 g griș;
  • 80 g cireșe confiate neîndulcite (opțional);
  • O linguriță de scorțișoară;
  • Pudră proteică vegană (opțional);
  • Îndulcitor (opțional).

Mod de preparare:

  1. Fierbe laptele de migdale într-o cratiță pentru lapte pe foc mediu și amestecă periodic.
  2. Adaugă pudra proteică într-un shaker și amestec-o cu apă până se dizolvă. (Acest pas este opțional, doar dacă ai ingredientele la îndemână și vrei să crești aportul proteic al preparatului.)
  3. După ce laptele de migdale a dat în fiert, adaugă grișul și îndulcitorul și amestecă constant. Dacă ai optat și pentru pasul 2, adaugă și amestecul proteic în cratiță și fierbe la foc mic pentru încă 10-15 minute, până când consistența devine cremoasă.
  4. Scoate preparatul de pe foc și lasă-l să se răcească timp de câteva minute înainte de a-l servi.
  5. Adaugă drept topping scorțișoara și cireșele confiate neîndulgite. (Opțional, în funcție de preferințe.)

2.4. Griș cu lapte, fructe și dulceață - cantități și preparare

Știm deja cu toții că grișul cu lapte este absolut delicios. Știi ce este, însă, și mai gustos? Grișul cu lapte, dar și cu fructe! Iată care sunt rețetele noastre preferate, pe care cu siguranță îți vei dori să le încerci și tu data viitoare când ai chef să prepari un desert simplu și rapid, dar și bun de te lingi pe degete.

Griș cu lapte și dulceață de zmeură

Ingrediente necesare:

  • 1l lapte;
  • 100 g zahăr sau îndulcitor;
  • 100 g griș;
  • O păstaie de vanilie sau esență de vanilie;
  • Foarte puțină sare;
  • Zmeură, după preferințe;
  • Dulceață de zmeură, după preferințe ;
  • Scorțișoară (opțional).

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță cu bază antiaderentă, fierbe laptele, alături de zahăr, sare și vanilie sau esența de vanilie. După ce amestecul a atins punctul de fierbere, scoate păstaia de vanilie (dacă ai optat pentru această variantă).
  2. Adaugă treptat grișul și amestecă periodic.
  3. Continuă să fierbi amestecul la foc mediu pentru încă 5-6 minute, amestecând atent, până când compoziția devine groasă și cremoasă.
  4. Toarnă amestecul într-un bol pentru servire și lasă-l câteva minute să se răcească, apoi pune-l timp de o oră sau două în frigider pentru a se întări.
  5. Adaugă zmeura și dulceața. Dacă vrei să diversifici puțin gusturile, poți înlocui dulceața de zmeură cu gem de piersică sau de prune.

Griș cu lapte, nuci și mix de fructe

Ingrediente necesare:

  • 1 litru lapte;
  • 100 g griș;
  • 100 g zahăr;
  • Câteva semințe de cardamom;
  • Diferite soiuri de nuci măcinate, după preferințe;
  • Mix de fructe proaspete sau confiate, după preferințe (ex: fructe de pădure, papaya, bucăți de ananas, mango, piersici, banane);
  • Dulceață de fructe (opțional, după preferințe).

Mod de preparare:

  1. Adaugă într-un vas special laptele și fierbe-l. După ce acesta și-a atins punctul de fierbere, adaugă grișul și amestecă periodic.
  2. Fierbe în continuare timp de 10-15 minute pe foc mic, amestecând constant.
  3. Adaugă în compoziție zahărul, fructele uscate și semințele de cardamom. Amestecă în continuare pe foc mic încă 5-6 minute, până când compoziția devine cremoasă.
  4. Scoate amestecul de pe foc și transferă-l în vasul pentru servire. Folosește ca topping dulceața și nucile măcinate. Servește preparatul cald sau rece, după gust.

Așadar, dintre toate felurile de mâncare, grișul cu lapte se numără cu siguranță printre cele mai îndrăgite, dar și printre cele mai simplu de preparat. Reprezentând pentru mulți dintre noi gustul principal al copilăriei, este cu siguranță o rețetă cu care te vei juca de fiecare dată cu drag și pe care toți membrii familiei o vor adora. Prin urmare, ce mai aștepți? Spor la cumpărături și la gătit și poftă bună!

Sursă foto: Pixabay.com.