Lapte de pasăre

Lapte de pasăre, baza celor mai creative deserturi - Cum prepari torturi și prăjituri complexe de la rețeta originală?

Laptele de pasăre este un desert clasic, asociat cu dulciurile pe care le pregăteau mamele și bunicile în copilărie. Farmecul acestui desert se datorează atât sentimentului de nostalgie, cât și aromei inconfundabile de vanilie. Pe parcursul timpului, laptele de pasăre a întâmpinat unele readaptări, prin adaosuri de caramel, ciocolată sau chiar praline. Rețeta clasică a laptelui de pasăre este de origine franceză.
În prezent, preparatul este savurat în restaurantele franceze drept delicatesă, deși în România se numără printre deserturile copilăriei. Poți aborda varianta clasică, gata în 30 de minute sau poți experimenta prăjituri și torturi derivate acestui desert care să impresioneze musafirii sau invitații aniversărilor din familia ta.

Cuprins:
1.Lapte de pasăre - Rețetă autentică de pe vremea bunicilor
1.1. Lapte de pasăre cu miere de albine - Rețetă pe care copiii o vor adora
1.2. Lapte de pasăre cu budincă de vanilie - Un desert cremos pentru masa de duminică
2,Lapte de pasăre - Rețetă cu sirop de caramel preparat în casă
3.Rețetă cu lapte de pasăre, reinterpretarea rețetei tradiționale - Torturi, prăjituri și bomboane fără concurență

1. Lapte de pasăre - Rețetă autentică de pe vremea bunicilor

Dacă ai fost mereu curios să descoperi cum reușeau mamele sau bunicile să pregătească laptele de pasăre, acum a venit momentul să-l pregătești pentru tine sau cei mici. Rețeta clasică a laptelui de pasăre presupune câteva ingrediente de bază pe care oricine le are în propria bucătărie. Care sunt pașii de urmat?

Ingrediente:

  • 200 g zahăr;
  • 4 ouă;
  • 1 l lapte;
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie;
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Notă: alege mereu ouă proaspete pentru toate rețetele lapte de pasăre. Laptele de pasăre este o rețetă simplă, care ,,îți ia’’ 30 de minute să o pregătești ca la carte.

  1. Pune laptele la fiert. Între timp, bate albușurile cu 1 plic de zahăr vanilat și 50 g de zahăr. Bate ingredientele până când se formează o spumă consistentă.
  2. Când laptele începe să dea în clocot, micșorează flacăra și adaugă găluștele formate din spuma obținută la primul pas.
  3. Lasă-le să fiarbă pe fiecare parte câte 2 minute. După cele 4 minute, scoate-le la suprafață și așază-le într-un castron.
  4. Bate gălbenușurile cu 5 linguri de lapte și 150 g de zahăr până amestecul devine omogen ca o cremă. Adaugă și cel de-al doilea plic de zahăr vanilat, laptele în care au fiert găluștele și coaja răzuită de lămâie.
  5. Compoziția se așază deasupra unui vas cu apă clocotită și se amestecă până când compoziția devine densă.
  6. Se oprește focul, se lasă compoziția la răcit și abia apoi se toarnă în vasul în care sunt așezat găluștele.
  7. Pune deoparte vasul cu laptele de pasăre și servește desertul când a ajuns la temperatura camerei.

Notă: laptele de pasăre, conform rețetei originale, se prepară fără făină sau amidon. Dacă dorești să obții o cremă mai fină, atunci poți opta pentru varianta de lapte de pasăre cu amidon. (2-3 linguri).

1.1. Lapte de pasăre cu miere de albine - Rețetă pe care copiii o vor adora

Ai încercat vreodată lapte de pasăre în varianta cu miere de albine și vanilie? Bucură-te de o altă variantă tradițională a laptelui de pasăre, desertul care ți-a înveselit copilăria.

Ingrediente:

  • 2 l lapte;
  • 10 ouă;
  • 2 păstăi de vanilie;
  • 200 g zahăr și 200 g miere de albine;
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Fierbe laptele cu 100 g miere de albine și păstăile de vanilie tăiate pe lung cu tot cu semințe.
  2. Bate gălbenușurile cu praful de sare și pune castronul deoparte.
  3. Bate albușurile cu 200 g de zahăr până se formează o spumă consistentă.
  4. Când laptele clocotește, adaugă bulgărașii din spumă pe care i-ai format cu lingura. Lasă bulgărașii să fiarbă câte 2 minute pe fiecare parte.
  5. După ce ai modelat toți bulgărașii din albușuri, pune același lapte din nou la fiert.
  6. Gălbenușurile se bat cu 100 g de miere de albine până se formează o spumă.
  7. Se ia laptele clocotit și se toarnă gradual peste compoziția cu gălbenușuri. Între timp, amesteci totul cu un tel.
    Crema rezultată se pune la foc mic și se amestecă permanent 3-4 minute. Este important ca acest amestec să se îngroașe doar, nu să fiarbă.
  8. Această cremă se toarnă într-un vas mare și deasupra se așază bulgărașii.

Opțional: laptele de pasăre este un desert simplu, dar care permite reinterpretări. Este un desert versatil și face echipă minunată cu fructele confiate sau ciocolata rasă pe care le poți presăra la final pentru un rezultat desăvârșit.

1.2. Lapte de pasăre cu budincă de vanilie - Un desert cremos pentru masa de duminică

Cum se prepară laptele de pasăre cu budincă de vanilie?

Ingrediente:

  • 2 l de lapte;
  • 450 g de zahăr sau îndulcitori;
  • 6 ouă;
  • 1 budincă de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Se pune laptele la fiert. Între timp, bați gălbenușurile cu 250 g de zahăr până când se obține o spumă bogată. Peste spumă se toarnă praful de budincă.
  2. Bați albușurile cu 200 g de zahăr. Când se formează o spumă, atunci formezi cu lingura găluște sau bulgărași pe care îi așezi să fiarbă în lapte.
  3. Lasă-i să fiarbă pe fiecare parte câte 2 minute și apoi extrage-i cu o spumiera și așază-i într-o strecurătoare.
  4. Amestecul făcut din budincă, zahăr și gălbenușuri se lasă la fiert până dă în clocot. La acest moment, oprești focul, torni compoziția într-un vas și deasupra aranjezi norișorii sau bulgărașii din spumă.

2. Lapte de pasăre - Rețetă cu sirop de caramel preparat în casă

Ai gustat vreodată lapte de pasăre, rețeta cu sirop de caramel făcut în casă? Preparatul cucerește prin consistența sa cremoasă și explozia de savori care răsfață papilele gustative. Desigur, siropul de caramel poate fi achiziționat de-a gata, dar merită să încerci o dată în viață să-l prepari pe cont propriu și să te bucuri de rezultat.

Folosește rețeta clasică a laptelui de pasăre și mai departe urmează pașii pentru pregătirea siropului de caramel.

Ingrediente:

  • 200 g zahăr tos;
  • ½ linguriță sare mai grunjoasă;
  • 100 g unt cu minim 80% grăsime;
  • 200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime).

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie amesteci zahăr cu apă până se dizolvă și rezultă un lichid.
  2. Urcă flacăra la nivel mediu pentru 1 minut sau până când se formează bule în tigaia cu lichid. Când amestecul devine maro-auriu, atunci e momentul să pui tigaia deoparte.
  3. Amestecă 2-3 linguri de smântână cu una de unt. Compoziția aceasta se toarnă peste lichidul caramelizat și se amestecă ușor cu o furculiță pentru a obține un sos omogen.

3. Rețetă cu lapte de pasăre, reinterpretarea rețetei tradiționale - Torturi, prăjituri și bomboane fără concurență

Rețeta cu laptele de pasăre o poți pregăti atare ori sub formă de tort și de prăjituri care îți vor încânta invitații la mesele de sărbători și nu numai.

*Prăjitura Felie de Lapte de Pasăre

Ingrediente:

Blat:

  • 8 albușuri;
  • 4 g praf de copt;
  • 8 linguri de făină;
  • 1 praf de sare;
  • 8 linguri de zahăr.

Cremă:

  • 8 gălbenușuri;
  • 200 g zahăr;
  • 2 linguri de făină;
  • 200 g unt de minim 65% grăsime;
  • 2 plicuri de zahăr vanilat;
  • 800 ml lapte;
  • 2 plicuri de budincă de vanilie.

Decor:

200-250 ml smântână.

Mod de preparare:

  1. Pune la fiert 500 ml de lapte.
  2. Amestecă gălbenușurile, făina, praful de budincă, zahărul și pe cel vanilat. Pe măsură ce amesteci ingredientele, încorporează ușor 300 ml de lapte.
  3. Când laptele dă în clocot, îl iei deoparte și adaugi compoziția cu gălbenușuri și amesteci totul cu un tel.
  4. Așază din nou oala pe foc și continuă să amesteci totul până obții o compoziție omogenă.
  5. Lasă apoi mixul la răcit.

Untul trebuie lăsat la temperatura camerei. Compoziția de mai sus se mixează până se obține o cremă și din acest moment încorporezi ușor bucățile de unt mixând continuu.

Cum pregătești blatul?

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
  2. Creează o spumă din albușurile mixate cu praful de sare. Când ai obținut spuma, începe să incluzi treptat și zahărul fără să oprești mixerul.
  3. Pasul următor presupune amestecarea făinii cu praful de copt pe care apoi le torni gradual în spuma din albușuri.
  4. Răstoarnă blatul în tavă pe care o lași la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Apoi, extrage tava și lasă blatul să se răcească.
  5. Crema trebuie lăsată la frigider aproximativ 15 minute. Când s-a întărit, o poți întinde peste blat. Așază prăjitura din nou la frigider și începe să pregătești frișca.

Cum realizezi frișca pentru decor?

  1. Mixează smântâna până obții o frișcă. Poți folosi direct smântână îndulcită sau smântână pentru frișcă pe care o amesteci cu 1 lingură de zahăr.
  2. Întinde frișca peste prăjitură pe care apoi o lași să se ,,odihnească’’ din nou la rece peste noapte.

Dacă te-ai plictisit să gătești laptele de pasăre după rețeta simplă, atunci încearcă o nouă abordare. Laptele de pasăre este un desert ușor de asociat cu o gamă largă de ingrediente care pot fi servite sub formă de prăjituri sau torturi.

Prăjitură Lapte de Pasăre cu afine

Ingrediente:

Blat:

  • 450 g afine;
  • 130 g zahăr;
  • 400 ml lapte de cocos;
  • 350 g unt;
  • 355 ml lapte evaporat;
  • 400 ml lapte condensat.

Cremă:

  • 60 ml lapte evaporat;
  • 400 ml lapte condensat;
  • 2 gălbenușuri;
  • 3 lingurițe esență de vanilie.

Bezea:

  • 1 linguriță cremă tartar;
  • 12 albușuri;
  • 130 g zahăr.

Mod de preparare:

Folosește patru tăvițe tip cheesecake pe care le-ai uns cu unt.

  1. Pregătește blatul. Pune la foc mediu fructele cu zahărul, untul, laptele de cocos, cel evaporat și laptele condensat. Amestecă totul până se topesc fructele, zahărul și untul. Amesteci continuu până obții o compoziție tip budincă. Când e gata, așază uniform compoziția în tăvițe și uniformizează-le cu o paletă.
  2. Pasul următor presupune realizarea cremei. Într-un vas încăpător mixează laptele condensat cu cel evaporat, alături de gălbenușuri și esența de vanilie. Mixează până obții o cremă fină pe care apoi o întinzi peste blat într-un strat gros.
  3. Acoperă tăvițele cu o folie de aluminiu și prepară-le la bain marie pentru 30 de minute sau până se întărește crema.
  4. După ce s-a întărit crema, pune tăvițele deoparte și apucă-te de bezele sau găluște, conform denumirii clasice. Bate albușurile până se creează o spumă delicată, toarnă crema de tartru și amestecă încontinuu în timp ce adaugi gradual zahărul.
  5. Toarnă ușor spuma de bezea peste cremă. Lasă prăjitura la cuptorul încins la 150 de grade Celsius pentru 15 minute.
  6. Lasă prăjiturile la răcit pentru minim 6 ore înainte să le savurezi.

Tort Lapte de Pasăre

Pont: pentru această rețetă se recomandă utilizarea unei tăvi cu diametrul de 26 cm.

Ingrediente:

Blat:

  • 160 g făină;
  • 160 g zahăr;
  • 4 ouă;
  • 70 g cacao;
  • vârf de cuțit praf de sare;
  • 1 plic praf de copt;
  • 40 g unt;

Siropul:

  • 4 linguri de zahăr;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 cană de apă;
  • 1 fiolă esență rom;

Crema:

  • 6 albușuri;
  • 400 g zahăr pudră;
  • 13 g gelatină/130 ml apă;

Glazura:

  • 130 g ciocolată menaj sau amăruie;
  • 90 g unt;

Mod de preparare:

  1. Amestecă făina, praful de copt, praful de sare și pudra de cacao.
  2. Într-un alt vas, amestecă zahărul cu ouăle până obții o spumă densă.
  3. Începe să adaugi primele ingrediente pe care le-am amestecat la primul pas.
  4. Topește untul și amestecă-l cu celelalte ingrediente din bol.
  5. Pregătește tava cu hârtie de copt, preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și lasă blatul pentru 20 minute la copt.
  6. Pentru siropul de caramel începe să topești zahărul la foc mic până prinde o nuanță maro-aurie. La acest moment, torni peste zahăr cana de apă, amesteci totul până se dizolvă zahărul și rezultă un sirop în nuanța chihlimbarului. La final torni esența de rom și mai amesteci puțin.
  7. Scoate tava, elimină hârtia de copt și unge blatul cu o pensulă înmuiată în acest sirop.
  8. Pentru cremă, începe să bați albușurile până se formează spuma, adaugă treptat zahărul și praful de sare. Când se formează spuma, toarnă gelatina dizolvată în apă călduță. Mixează totul și apoi întinde compoziția peste blatul însiropat.
  9. Păstrează blatul cu gelatină deasupra pentru 3 ore la frigider.
  10. Cât timp blatul stă la răcit, apucă-te de ultimul pas al rețetei: glazura. Topește untul la foc mic împreună cu ciocolata. Răspândește glazura pe suprafața blatului și lasă tortul la rece pentru jumătate de oră.

Dacă preferi o variantă mai puțin dulce, atunci este indicat să reduci cantitățile de zahăr.

Bomboane Lapte de Pasăre

Imaginează-ți cum îți începi diminețile cu bomboanele lapte de pasăre care însoțesc o ceașcă de cafea aburindă. Împlinește-ți visul învățând rețeta laptelui de pasăre cuburi, pas cu pas. Ce ai nevoie pentru aceasta?

Ingrediente:

  • 5 albușuri;
  • 3 linguri gelatină;
  • 200 g ciocolată;
  • un praf sare;
  • zahăr pudră;
  • 100 ml apă;
  • 100 g zahăr;
  • 1 linguriță zeamă de lămâie;
  • 1 lingură unt.

Mod de preparare:

  1. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecă apa cu gelatina și pune deoparte compoziția pentru jumătate de oră.
  2. După ce au trecut cele 30 de minute, amestecă gelatina la foc mic împreună cu ½ din cantitatea de zahăr. Amestecă permanent până obții o cremă lichidă în care s-a dizolvat zahărul. Apoi, lasă totul să se răcească.
  3. Bate albușurile cu praful de sare și 1 linguriță de zeamă de lămâie până devin spumă. Toarnă gradual zahărul și amestecă până se dizolvă.
  4. Crema cu gelatină trebuie încorporată în spuma de albușuri cu ajutorul mixerului. La final, întinde compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu zahăr pudră.
  5. După ce așezi în tavă această compoziție, presară deasupra puțin zahăr pudră, acoperă cu o folie, presează bine totul și lasă tava la frigider pentru 2 ore.
  6. Înainte să scoți tava de la frigider, folosește un cuțit trecut prin zahăr pudră și secționează compoziția în pătrățele.
  7. Fiecare bomboană trebuie înmuiată în ciocolata pe care ai topit-o într-o lingură de unt la microunde sau în baia de abur.

Așadar, desertul lapte de pasăre este simplu de realizat, indiferent de forma pe care alegi să o prepari. Este un desert care necesită ingrediente de bază și este gata în timp record. Merge excelent atât la mesele festive, cât și în weekenduri când vrei să pregătești o gustare rapidă și sățioasă pentru cei mici.

Sursa foto: unsplash.com