Lasagna

Lasagna: câte culturi, atâtea tipuri de lasagna! Rețete simple de pregătire a unuia dintre cele mai îndrăgite preparate din lume

Indiferent dacă ești mic sau mare, vegetarian sau nu, iubitor de gusturi picante sau de mâncăruri dulci, nu se poate să nu iubești lasagna! Acest preparat cel mai des asociat cu Italia, compus în mod clasic din straturi moi de paste lasagne, a fost pentru prima oară introdus pe mesele oamenilor în secolul al XIV-lea în Napoli și, de atunci, continuă să rămână în topul preferințelor culinare în tot jurul lumii.

Dacă te numeri printre persoanele care s-au îndrăgostit iremediabil de gustul cremos al lasagnei și vrei să descoperi cum o poți prepara și tu în propria bucătărie, ți-am pregătit în acest articol câteva rețete simple și rapide. Citește-l până la capăt pentru a afla cum poți pregăti acasă lasagna clasică italiană, dar și alte variații ale celebrei rețete atât de îndrăgite, precum lasagna grecească cu sos bechamel, lasagna vegetariană sau vegană.

Cuprins:
1.Lasagna - scurtă istorie a acestui preparat îndrăgit în întreaga lume
2.Rețete de lasagnia - cum poți prepara acasă diferite tipuri delicioase de lasagna
2.1. Rețetă de lasagna clasică - lasagna bolognese al forno cu carne tocată de vită și sos bechamel
2.2. Lasagna la cuptor cu carne de porc și lasagna cu pui
2.3. Lasagna cu legume - rețete de lasagna vegetariană, cu cartofi, spanac, vinete și dovlecei

1. Lasagna - scurtă istorie a acestui preparat îndrăgit în întreaga lume

Deși lasagna, apropiată de cum o cunoaștem astăzi, își are originile în Italia medievală, în orașul Napoli, istoria acesteia începe mult mai devreme, încă din Antichitate, în Grecia. În fapt, chiar numele acestui delicios preparat provine de la cuvântul „laganon”, un tip de pastă tradițional grecească, frecvent utilizată în bucătăria acelor timpuri.

Odată ce romanii au început să cucerească teritoriile grecești, acest tip de mâncare a fost rapid adoptat și în cultura lor, devenind, în timp, unul dintre cele mai iubite și bine cunoscute mâncăruri tradiționale italienești. În secolul al XIV-lea, lasagna așa cum o știm în zilele noastre și-a făcut debutul în Napoli, fiind considerată a fi un preparat scump și sofisticat și mâncată doar la sărbători sau ocazii speciale. Trei secole mai târziu, aceasta este introdusă și în cultura nord-americană, de către imigranții italieni.

2. Rețete de lasagnia - cum poți prepara acasă diferite tipuri delicioase de lasagna

Deși, după rețeta originală italiană, lasagna este preparată folosind carne tocată de vită, una dintre principalele calități ale acestui fel de mâncare delicios este versatilitatea. Astfel, indiferent de preferințele culinare, poți personaliza rețeta clasică de lasagna după bunul plac, înlocuind carnea de vită cu carne de pui, spre exemplu cu piept de pui, ori porc sau chiar curcan. De asemenea, dacă ești vegetarian sau vegan, poți alege să prepari lasagna fără carne, folosind ca înlocuitor bucățele de soia texturată sau ciuperci. În continuare, îți vom prezenta câteva dintre cele îndrăgite rețete de lasagna, simplu și rapid de realizat, astfel încât să te poți bucura alături de întreaga familia de gustul cremos și savuros al acestui preparat atât de popular.

2.1. Rețetă de lasagna clasică - lasagna bolognese al forno cu carne tocată de vită și sos bechamel

Dacă ai călătorit până acum cel puțin o dată în Italia, probabil că știi deja că printre cele mai populare tipuri de lasagna printre italieni se numără lasagna bolognese și al forno. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar și modurile de pregătire pentru fiecare dintre aceste două preparate:

Rețetă de lasagna clasică bolognese

Ingrediente necesare pentru sosul bolognese:

  • 300 g de carne de vită tocată;
  • 150 g pancetta sau șuncă de porc;
  • 300 g roșii pasate;
  • Un morcov;
  • O tulpină de țelină;
  • O ceapă;
  • 100 ml de vin alb sec;
  • 100 ml de lapte;
  • 100 ml stock de pui (opțional);
  • 3 lingurițe de ulei de măsline extra-virgin;
  • Sare;
  • Piper negru măcinat.

Ingrediente necesare pentru sosul bechamel:

  • 500 ml lapte;
  • 50 g unt nesărat;
  • 50 g făină universală;
  • Sare;
  • Nucșoară.

Ingrediente necesare pentru lasagna:

  • Paste proaspete sau foi pentru lasagna;
  • 200 g parmezan.

Mod de preparare:

Vom începe, întâi de toate, cu prepararea sosului bolognese. Dacă te numeri printre fanii acestui tip de sos și plănuiești să îl folosești și în alte rețete, îl poți prepara cu 1-2 zile înainte și depozita în borcănele mici, pe care să le ții în frigider.

Pentru prepararea sosului bolognese, taie morcovul, țelina și ceapa în bucățele mici. Ulterior, taie și pancetta în cubulețe și gătește-o la foc mediu, timp de 5 minute, într-o cratiță cu margini înalte. Adaugă uleiul de măsline și legumele tăiate în bucățele. Amestecă bine cu o lingură din lemn și lasă cratița pe foc mediu încă 5 minute, apoi adaugă carnea tocată de vită. Lasă amestecul să fiarbă încă 5 minute la foc mediu sau mare, după care poți adăuga vinul alb. În final, adaugă roșiile pasate, acoperă cratița cu un capac și lasă amestecul să fiarbă timp de 2 ori la foc mic.

Dacă observi că amestecul se îngroașă prea tare sau se usucă, poți adăuga câteva linguri de stock de pui. Înainte de a scoate amestecul de pe foc, adaugă câteva linguri de lapte, sare și piper după gust.

Pentru prepararea sosului bechamel, topește într-o altă cratiță untul pe foc mic. După ce acesta s-a topit, adaugă făina, amestecând cu un tel. Amestecă mixul timp de 1 minut, până când acesta capătă o nuanță aurie. Încălzește laptele, fără a-l lăsa să fiarbă și toarnă-l peste amestec. Continuă să amesteci cu un tel din lemn până când mixul capătă o consistență cremoasă. Adaugă sarea și nucșoara după gust.

Pentru a prepara baza de lasagna, preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Unge o tavă de copt înaltă cu 2-3 linguri de sos bechamel, apoi așează în tavă pastele sau foile de lasagna, până o acoperi complet. Acoperă primul strat cu 2-3 linguri de sos bolognese și încă 2-3 linguri de sos bechamel. Întinde sosurile cu ajutorul unei linguri până când întreaga suprafață este acoperită, după care adaugă puțin parmezan ras, după gust. Repetă acest pas în cel puțin 5 sau 6 straturi sau până când întregul recipient este umplut. Când ai ajuns la ultimul strat, presară parmezanul ras într-un strat destul de gros încât să poată forma o crustă crocantă după timpul de coacere. Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace preparatul la 190 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Lasă lasagna să se răcească pentru cel puțin 10-15 minute înainte de servire.

2.2. Lasagna la cuptor cu carne de porc și lasagna cu pui

Dacă nu ești un fan înrăit al cărnii de vită, nu îți face griji, căci poți obține o lasagna la fel de cremoasă și gustoasă și folosind altfel de mezeluri, precum carne de porc sau de pui. Iată care sunt rețetele pe care ți le propunem:

Lasagna cu carne de porc și oregano

Ingrediente necesare pentru sosul bechamel:

  • 40 g unt fără sare;
  • 35 g făină;
  • 500 ml lapte;
  • 90 g brânză provolone;
  • 20 g parmezan.

Ingrediente necesare pentru lasagna și sosul bolognese:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • O ceapă medie;
  • 2 căței de usturoi;
  • Sare;
  • Piper negru măcinat;
  • 800 g carne tocată de porc;
  • 850 g pastă de tomate;
  • 4 crenguțe de oregano;
  • Paste proaspete sau foi de lasagna.

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Încinge uleiul de măsline pe foc mediu, într-o tigaie puțin adâncă, timp de 1-2 minute. Ulterior, adaugă ceapa și usturoiul și călește-le timp de 4-5 minute. Adaugă carnea tocată de porc și condimentele și amestecă periodic cu o lingură din lemn timp de aproximativ 6 minute. După, adaugă pasta de tomate și oregano și lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute.

În acest timp, ocupă-te de pregătirea sosului bechamel. Topește untul pe foc mediu, după care adaugă făina și amestecă totul timp de 1 minut. După ce obții o pastă subțire, adaugă treptat laptele și amestecă, din nou, pentru încă 2-3 minute cu un tel din lemn, până când pasta se îngroașă. În final, adaugă brânză provolone și parmezanul și amestecă din nou, timp de încă câteva minute, până când compoziția devine omogenă.

După ce ai pregătit sosurile, unge fundul unei tăvi pentru cuptor cu un strat de sos bolognese și adaugă peste un strat de foi sau de paste făinoase speciale pentru lasagna. Repetă acest pas de încă 5-6 ori sau până când obții consistența dorită și, la final, adaugă ca ultim strat sosul bechamel și restul de brânză provolone.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și lasă compoziția să se rumenească timp de 40-45 de minute sau până când capătă o culoare aurie, verificând periodic. Înainte de servire, lasă preparatul să se răcească pentru 10-15 minute.

Lasagna cremoasă cu carne de pui, sos alb și spanac:

Ingrediente necesare pentru sos:

  • 3 linguri de unt;
  • 2 lingurițe de usturoi granulat;
  • 3 linguri de făină;
  • 2-3 căni de lapte;
  • Sare;
  • Un sfert de cană de parmezan ras;
  • 100 g de cremă de brânză.

Ingrediente necesare pentru lasagna:

  • O cană de brânză ricotta;
  • Un ou;
  • Foi sau paste pentru lasagna;
  • 500 g carne de pui tăiată cubulețe;
  • 500 g mozzarella rasă;
  • 150 g parmezan ras;
  • 400 g baby spanac.

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Adaugă untul într-o tigaie și topește-l pe foc mediu, adăugând ulterior usturoiul și făina. Gătește amestecul pe foc mediu timp de 30 de minute și adaugă treptat laptele. Lasă amestecul să fiarbă amestecând periodic, până când acesta se îngroașă. Ulterior, adaugă parmezanul, crema de brânză și o parte din spanac și amestecă până când acesta se usucă. Într-un bol separat, amestecă cu ajutorul unui tel oul și ricotta până când obții o compoziție omogenă.

Unge baza tăvii de copt cu sosul obținut până când o acoperi și adaugă peste un strat de foi sau paste pentru lasagna. Acoperă stratul de foi cu un sfert de cană din amestecul de ou și ricotta, apoi adaugă o parte din carnea de pui, câteva linguri de mozzarella, o lingură de parmezan și o jumătate de cană de sos. Repetă acest pas până când obții consistența dorită și adaugă ca strat final ce ți-a mai rămas din parmezanul ras. Coace întreaga compoziție la cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute, verificând periodic. Lasă amestecul să se răcească timp de 10 minute înainte de a-l servi.

2.3. Lasagna cu legume - rețete de lasagna vegetariană, cu cartofi, spanac, vinete și dovlecei

Deși lasagna se prepară în mod tradițional cu carne, există numeroase rețete cu legume proaspete și sănătoase care pot fi încercate și de cei care, din motive medicale sau personale, au un regim alimentar vegan sau vegetarian. Iată care este preferata noastră:

Lasagna vegetariană cu dovleac, spanac, cartofi și alte legume

Ingrediente necesare:

  • 800 g dovleac;
  • 500 g cartofi tăiați cubulețe;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • O ceapă galbenă medie;
  • 2 căței de usturoi pasați;
  • 2 zucchini medii feliați;
  • O vânătă medie, tăiată cubulețe;
  • 200 g ciuperci tăiate în felii;
  • 400 g roșii tăiate cubulețe;
  • 80 g baby spanac;
  • 30 g unt;
  • 2 căni lapte;
  • 2 linguri făină;
  • 500 g mozzarella rasă;
  • Foi sau paste pentru lasagna.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și acoperă baza tăvii cu hârtie de copt. Feliază dovleacul și așează feliile ca prim strat pe tavă, până când acoperi întreaga suprafață și picură 2-3 lingurițe de ulei de măsline peste ele. Pune tava la cuptor și coace dovleacul timp de aproximativ 20 de minute sau mai puțin, până când observi că acesta începe să se înmoaie.

  2. Încinge restul de ulei rămas pe foc mediu și adaugă ceapa, usturoiul, zucchini, vânăta și ciupercile. Gătește compoziția amestecând periodic timp de aproximativ 10 minute, după care poți adăuga cubulețele de roșie, până când obții un sos. Redu focul la minimum și lasă amestecul să fiarbă până când compoziția se îngroașă. Ulterior, adaugă spanacul și amestecă până când acesta se usucă, după care condimentează cu sare și piper după gust. Scoate cratița de pe foc.

  3. Topește untul într-o altă cratiță pe foc mediu, după care adaugă făina. Amestecă periodic cu o lingură de lemn timp de aproximativ 1 minut. Adaugă treptat laptele și amestecă pentru a nu se forma cocoloașe. Lasă compoziția pe foc mediu pentru încă 5 minute, până când sosul se îngroașă, după care adaugă jumătate din cantitatea de mozzarella și scoate cratița de pe foc.

  4. Unge o altă tavă de copt cu ulei de măsline, acoperă suprafața acesteia cu un strat din compoziția de legume și adaugă dovleacul rumenit la pasul 1. Adaugă peste acesta foile sau pasta de lasagna. Repetă acest pas până când obții consistența dorită și unge stratul final cu sosul obținut la pasul 3, după care adaugă mozzarella după gust. Coace întreg amestecul timp de aproximativ 40 de minute. Lasă-l să se răcească timp de 10 minute înainte de servire.

Dacă vrei să obții o lasagna delicioasă vegană, nu trebuie decât să înlocuiești mozzarella și laptele cu nuci caju și lapte de cocos. De asemenea, dacă ești un fan al inovațiilor culinare și îți place să experimentezi, poți încerca să înlocuiești foile sau pastele de lasagna cu felii de cartofi, tăiate foarte subțire. Trebuie doar să le lași la înmuiat anterior timp de câteva minute, pentru a obține o compoziție moale.

Așadar, lasagna se numără cu siguranță printre cele mai gustoase și ofertante feluri de mâncare. Deci, dacă vrei să prepari, spre exemplu, o lasagna cu carne tocată și sos de roșii ori cu sos bechamel, acum este momentul perfect! Cu atâtea opțiuni de rețete și atât de multă libertate de experimentare, parcă și procesul de a o găti sună mai distractiv, nu-i așa? Poftă bună!

Sursă foto: Unsplash.com.