Negresa

Negresă - cea mai simplă și rapidă prăjitură pentru familia ta, de la metoda de preparare clasică la cea modernă

Se consideră că negresa este una dintre cele mai bune prăjituri din lume. Istoria acesteia este surprinzătoare prin prisma faptului că a fost inventată în mod întâmplător sau din greșeala unui cofetar care a adăugat ciocolată topită într-o compoziție de biscuiți. Alt fapt impresionant ar fi că o gospodină care voia să realizeze un tort a omis să pună praf de copt în blat și așa a rămas numele de negresă. Cu toate acestea, cofetarii, patiserii sau gospodinele experimentează diferite rețete, aducându-i permanent îmbunătățiri. Deoarece este un desert delicios, care se realizează simplu și rapid în orice familie, se adaptează diferite rețete în funcție de gusturile și de ingredientele din casă. În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult comerțul în sistem online, motiv pentru care poți comanda imediat materiile prime necesare. În continuare vei descoperi care sunt cele mai noi tendințe și cum poți obține cea mai bună negresă pentru familia ta.

Cuprins:

  1. Negresă - prăjitură simplă și rapidă
  2. Negrese - de la metoda de preparare clasică la cea modernă, cu ciocolată, nucă sau bezea
  3. Negresă cu gem - de la rețeta originală la cea adaptată
  4. Rețetă de negrese pas cu pas
  5. Rețetă de negresă pufoasă + varianta ca la mama acasă**

1. Negresă - prăjitură simplă și rapidă

Dacă ai în casă un borcan de gem și vrei să mănânci negrese, mai precis dacă vrei să prepari rețeta clasică, atunci este momentul să valorifici timpul și să pui în practică ideea de a obține cea mai simplă prăjitură. În afară de faptul că este foarte simplă, este și rapidă, și ieftină această rețetă din caietul bunicii. La un click distanță poți achiziționa de la auchan.ro toate ingredientele necesare. Iată de ce ai nevoie pentru prăjitură negresă:

Ingrediente:

  • 375 ml lapte;
  • 300 g zahăr sau îndulcitori;
  • 2 ouă;
  • 200 ml ulei;
  • 500 g făină;
  • 75 g cacao;
  • 10 g bicarbonat de sodiu;
  • o esență de vanilie;
  • un praf de sare;
  • 400 g gem .

Glazura se realizează din:

  • 150 g ciocolată;
  • 50 ml lapte.

În plus, mai sunt necesare 150 g nuci pentru ornat.

Mod de preparare:

Ouăle se amestecă foarte bine cu zahărul și praful de sare, după care se adaugă cacao, dar și uleiul, laptele, respectiv esența. Bicarbonatul se amestecă în făina cernută și se adaugă peste compoziția de cacao. Gemul se alege după preferințe și se adaugă în alternativ cu făina.
Această compoziție se adaugă în tava mare, care este tapetată cu hârtie de copt, și se introduce în cuptorul preîncălzit, la 150 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. Se testează cu scobitoarea pentru a avea siguranța că este coaptă. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit negresa pufoasă, timp în care se prepară glazura de ciocolată. Se adaugă glazura peste prăjitura răcită și se ornează cu nuci.

2. Negrese - de la metoda de preparare clasică la cea modernă, cu ciocolată, nucă sau bezea

Este adevărat că „gusturile nu se discută”, însă alternativele pe care ți le oferă această minunată prăjitură sunt numeroase și la îndemâna oricui dorește un desert clasic sau modern, în funcție de preferințe. Iată câteva rețete practice!

Negresă simplă

Următoarea rețetă poate fi realizată foarte rapid și de post, iar gustul și textura sunt deosebite.

Ingrediente:

  • 500 ml apă minerală;
  • 200 ml ulei;
  • 375 g zahăr;
  • un vârf de sare;
  • esență de vanilie sau de rom;
  • 75 g cacao;
  • 100 g dulceață sau gem;
  • un praf de copt.

Glazura:

  • 125 g unt sau margarină;
  • 1 lingură apă sau lapte;
  • 50 g cacao;
    Se ornează negresa cu 50 g nucă de cocos.

Mod de preparare:

Într-un castron mare se amestecă zahărul, sarea, cacao cu apa minerală. Se adaugă uleiul, esența, praful de copt și dulceața, după care se cerne făina treptat până devine de consistență care curge. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se toarnă compoziția pentru a o introduce în cuptorul preîncălzit. Se coace la 150 de grade pentru circa 30 de minute. Glazura se toarnă peste prprăjitura fierbinte, după care se presară nucă de cocos. Este delicioasă!

Negresă cu ciocolată

Această rețetă este una dintre cele mai apreciate, mai ales de către iubitorii ciocolatei.

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 300 g zahăr;
  • 400 ml lapte;
  • 400 g ciocolată de menaj;
  • 50 g cacao;
  • esență de vanilie;
  • un praf de sare;
  • 200 g unt;
  • un praf de copt;
  • 500 g făină.

Glazura:

  • 100 g ciocolată;
  • 50 ml lapte.

Mod de preparare:

Se amestecă, pe rând, toate ingredientele și se cerne făina pentru a obține o compoziție aerată.
Se coace la foc mediu (circa 150 de grade), se adaugă glazura și se prepară nuci sau fulgi de cocos, după gust.

Negresă cu nucă

Această minunată rețetă a fost și rămâne, cel mai probabil, preferata celor care iubesc combinațiile de texturi: pufoasă și crocantă.

Ingrediente:

  • 3 ouă;
  • 400 ml lapte;
  • 75 g cacao;
  • 250 g nuci;
  • 300 g dulceață sau gem;
  • 300 g zahăr;
  • un praf de sare;
  • 200 ml ulei;
  • 5 g bicarbonat de sodiu;
  • 400 g făină.

Mod de preparare:

Se amestecă bine ouăle cu zahărul și cu sarea, după care se adaugă celelalte ingrediente. Nuca se mărunțește pentru a rămâne crocantă și după coacere. La final se adaugă făina cernută pentru aerarea compoziției și pentru obținerea unui preparat pufos. Se coace în cuptorul electric la 150 de grade sau la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute. Se încearcă cu scobitoarea și se dă la rece pentru 3-4 ore. Se taie când se răcește.

Prăjitură negresă rețeta originală

Fie că a fost descoperită întâmplător, fie că s-a dorit un desert simplu și aromat, această rețetă de negresă cu gem este foarte rapid de realizat, cu numai câteva ingrediente.

Ingrediente:

  • 400 ml lapte;
  • 300 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 50 g cacao;
  • 300 g gem;
  • un vârf de sare;
  • 100 ml ulei;
  • 5 g bicarbonat de sodiu;
  • 5 ml esență de vanilie/rom/lămâie;
  • 400 g făină.

Glazura:

  • 200 g ciocolată amăruie;
  • 50 ml lapte.

Mod de preparare:

Pentru a prepara o negresă delicioasă cu ouă și lapte, dar și cu alte ingrediente, se amestecă, pe rând, toate acestea, iar bicarbonatul se încorporează în făina proaspăt cernută. Se dă la cuptorul preîncălzit, la 150 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.

Negresă cu bezea

Această rețetă de negresă este foarte apreciată de copii și nu numai. Combinația de texturi, pufoasă și crocantă, generează o plăcere de neegalat.

Ingrediente:

Blat:

  • 600 ml apă minerală;
  • 150 ml ulei;
  • 75 g cacao;
  • 300 g zahăr;
  • 4 gălbenușuri;
  • 400 g făină;
  • 5 g bicarbonat de sodiu/ 1 praf de copt;
  • puțină sare;
  • esență de rom.

Bezeaua:

  • 4 albușuri;
  • 5 linguri zahăr;
  • zeama de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

Se amestecă, pe rând, ingredientele pentru blat. Făina se cerne pentru ca prăjitura să fie pufoasă. Se coace la 150 de grade, pentru 30 de minute.
Se bat albușurile pentru spumă tare și se amestecă bine cu zahărul și cu zeama de lămâie. Se adaugă peste prăjitură și se mai coace circa 10 minute la foc mic (100 de grade).
Se porționează după ce se răcește. Este delicioasă!

3. Negresă cu gem - de la rețeta originală la cea adaptată

Odată cu evoluția tehnologiei și cu cizelarea gusturilor culinare s-a dezvoltat o combinație de gusturi, arome și culori care îți lasă „gura apă”. În zilele toride din anotimpul cald se poate realiza o combinație de deserturi, care este ideală pentru petrecerile în familie. Spre exemplu, combinația de negresă cu dulceață și înghețată este excelentă.

Rețetă de negresă cu gem

Aceasta este una din favoritele fiecărei familii care apreciază originalitatea sau utilizarea ingredientelor naturale.

Ingrediente:

  • 400 ml lapte;
  • 50 g cacao;
  • 50 ml ulei;
  • 250 g zahăr;
  • 300 g gem;
  • un vârf de sare;
  • esență de vanilie;
  • un praf de copt;
  • 400 g făină.

Mod de preparare:

Se amestecă, pe rând, ingredientele enumerate și se adaugă făina cernută, în „ploaie”, peste crema cu cacao. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 150 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.

Negresă rețeta veche, simplă și sigură

Această rețetă este utilizată și acum datorită gustului foarte bun și a aspectului inconfundabil. Chiar dacă a fost descoperită întâmplător, negresa cu gem și nucă se găsește și astăzi pe masa românilor care preferă stilul clasic. În prezent, există și rețete care includ și alte ingrediente, precum negresa cu mascarpone. Iată rețeta veche!

Ingrediente:

  • 300 ml apă;
  • 250 g gem;
  • 150 g zahăr;
  • 50 ml ulei;
  • 50 g cacao;
  • un praf de sare;
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • 400 g făină.

Mod de preparare:

Se amestecă bine zahărul, cacao, sarea cu apa și cu uleiul. Se adaugă gemul și făina cernută amestecată cu bicarbonatul. Se coace în cuptorul încins, la foc mediu pentru 30-40 minute. Se poate păstra compoziție fără cacao pentru a crea niște degradeuri în prăjitură. În acest mod, arată excelent și gustul este foarte bun!

4. Rețetă de negrese pas cu pas

Când copiii cer negresă, deoarece este prăjitura lor preferată, ai tendința să o îmbunătățești și să-i adaugi un plus de savoare. Găsești în caietul bunicii rețete de prăjitură negresă simplă și începi să-ți achiziționezi ingredientele naturale și de calitate. Fie că alegi varianta cu fructe, fie că dorești să faci negresă cu glazură, rezultatul este uimitor. De asemenea, negresa cu gem de prune și însiropată concurează cu negresa cu banane sau cu mere.

De ce ingrediente ai nevoie?

  • 300 ml lapte;
  • 3 gălbenușuri;
  • 300 g zahăr;
  • 200 g ciocolată cu lapte;
  • esență de vanilie/lămâie;
  • un strop de sare;
  • 100 g unt;
  • un praf de copt/ bicarbonat;
  • 400 g făină cernută.

Glazura:

  • 200 g ciocolată;
  • 50 ml lapte;
  • Fructe pentru ornat sau nuci.

Care sunt pașii de urmat?

  1. Se amestecă gălbenușurile cu sarea și cu zahărul.
  2. Se adaugă laptele până se dizolvă tot zahărul.
    Se adaugă esența preferată.
  3. Mai apoi, pentru negresă, se topește ciocolata amestecată cu untul.
  4. Se adaugă ciocolata peste crema cu lapte și se amestecă bine.
  5. După care, se cerne făina și se amestecă cu bicarbonatul.
  6. Se adaugă făina peste cremă și se amestecă bine.
  7. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  8. Se încălzește cuptorul cu 10 minute înainte .
    Se introduce tava în cuptor, la 150 de grade, pentru circa 30 de minute.
  9. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă este coaptă.
  10. Se răcorește puțin și se adaugă glazura.
  11. Se dă la rece pentru 5-6 ore.

La final, se porționează și se servește rece, ornată cu fructe proaspete sau cu nuci.

5. Rețetă de negresă pufoasă + varianta ca la mama acasă

Rețeta de negresă simplă este destul de des realizată în fiecare familie și are toate ingredientele naturale.
Când cauți rețete de negresă simplă este momentul să încerci pe următoarea rețetă de negresă pufoasă care este vegană:

Negrese pufoase

Ingrediente:

  • 500 ml apă minerală;
  • 300 g zahăr;
  • 50 g cacao;
  • 50 ml ulei;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • esență de vanilie, de rom sau de portocale;
  • un praf de copt;
  • 400 g făină.

Siropul sau glazura:

  • 50 g cacao;
  • 100 ml apă;
  • esență de rom.

Mod de preparare:

Se amestecă, pe rând, toate ingredientele, inclusiv făina cernută și bicarbonatul stins în zeamă de lămâie. Aromele fac diferența de fiecare dată când pregătești această negresă pufoasă și însiropată.

Negresă de casă

Ingrediente:

  • 400 ml lapte;
  • 2 gălbenușuri;
  • 300 g zahăr;
  • un praf de sare;
  • dulceață sau gem;
  • esență, după gust;
  • 50 ml ulei;
  • un praf de copt;
  • 400 g făină.

Glazură:

  • 50 g cacao;
  • 100 g unt;
  • 100 g zahăr;
  • 2 linguri lapte;
  • cocos răzuit sau fructe de pădure pentru ornat.

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele pentru blat și se toarnă într-o tavă mare de aragaz, la 150 de grade, pentru circa 30 de minute.
După ce se scoate din cuptor, se răcorește puțin și se adaugă glazura formată din untul topit în care s-a adăugat zahărul, laptele și cacao. Cu fructe de pădure adăugate pe deasupra, este delicioasă!

Așadar, indiferent dacă vrei să pregătești o rețetă de negresă rapidă sau una simplă cu gem ori, de ce nu, o negresă umedă sau cu unt, poți apela la rețeta originală. Desigur, vei avea nevoie de ingredientele potrivite pentru ca negresa preparată să satisfacă toate gusturile. Prin urmare, dacă vrei să treci de la negresa clasică la cea americană sau la cea cu fructe de pădure și nu numai, este momentul să încerci fiecare variantă!

Sursa foto: pexels.com, unsplash.com