Oua umplute

Ouă umplute: aperitivele delicioase cu care îi vei impresiona chiar și pe cei mai pretențioși musafiri

Elegante, savuroase, versatile, ouăle umplute sunt aperitivele ideale în orice situație. Poți crea cu ele atât un bufet ușor, pentru o petrecere, cât și o farfurie pretențioasă, pentru un eveniment mai deosebit. Ține de tine cum le creezi și ce mod de prezentare alegi, iar mai departe vei găsi rețete și idei pentru orice situație.

Cuprins:

  1. Ouă umplute: rețeta originală
  2. Rețetă de ouă umplute: simple sau complexe, dar extrem de gustoase
  3. Ornare de ouă umplute cu diverse ingrediente

1. Ouă umplute: rețeta originală

Prima rețetă de ouă umplute cunoscută vreodată se consideră a fi apărut în Roma Antică, însă nu a păstrat nimeni vreo dovadă, pe care să o dea mai departe. Cel mai probabil, erau foarte diferite de modul în care arată și se prepară ele azi. Nu se știe cu certitudine nici dacă rețeta clasică de ouă umplute și-a câștigat popularitatea în SUA, devenind un aperitiv și o gustare pentru petreceri de nelipsit, ori în Andaluzia, Spania, regiunea fiind cunoscută pentru spiritul inovativ în gastronomie.

Când spui „ouă umplute”, rețeta originală te trimite la maioneză, muștar și alte condimente, adesea boia de ardei sau pătrunjel proaspăt. Conceptul a evoluat mult în ultimii ani, ajungând la umpluturi dintre cele mai diverse.

2. Rețetă de ouă umplute: simple sau complexe, dar extrem de gustoase

Ca orice rețetă, și ouăle umplute pot fi preparate și servite în mai multe feluri, pentru că bucătarii au venit cu numeroase variante, care de care mai fabuloase.
Pe lângă rețeta originală, cea mai simplă, există tot felul de alte versiuni: pe bază de brânză, legume, ficat etc.

Ouă umplute - rețeta clasică

Înainte de a trece la creme sofisticate, poți începe cu cea mai simplă rețetă: ouă, maioneză, muștar, sare, piper și boia de ardei.

Primul pas este să fierbi ouăle: cronometrează cele 5-7 minute, pentru a te asigura că sunt tari. Mai departe, taie transversal ouăle, cu grijă, pentru a scoate gălbenușurile, păstrând „cojile” de albuș întregi.
Pentru umplutură, zdrobește cu o furculiță gălbenușurile și adaugă maioneza, muștarul, sarea și piperul. Poți jongla cu cantitățile, în funcție de gusturile tale, însă, ca principiu, dacă ai 5 ouă (deci 10 jumătăți), îți trebuie 2 linguri de maioneză și o linguriță de muștar.
Umple albușurile și pudrează cu boia de ardei, dacă dorești. Dacă vrei să te bucuri de un gust fabulos, lasă-le 30 de minute la rece înainte de a le servi, în așa fel încât aromele să aibă timp să se împletească.

Rețeta de ouă umplute cu cremă de brânză

O versiune delicioasă este cea cu brânză: pentru fiecare gălbenuș sfărâmat într-un bol, adaugă câte 10 g de cremă de brânză, iar la final una-două linguri de smântână și o linguriță de muștar. Dacă vrei să contrabalansezi dulceața ingredientelor, poți adăuga bucățele de castravete murat.

Ouă umplute - rețeta cu pate de ficat

Printre rețetele de ouă umplute cele mai apreciate se numără și aceasta, cu pate de ficat de pui sau porc. Practic, poți alege orice variantă te atrage mai mult din categoria conservelor. Există persoane care aleg bucățele de ficat prăjit în locu pateului, însă rezultatul final nu va fi la fel de cremos: depinde de ocazie, gusturi și preferințe. Pentru rețeta cu pate, nu trebuie decât să adaugi pateul după ce ai sfărâmat gălbenușurile (150 g de pate la 5 ouă) și una-două linguri de maioneză.

Ouă umplute - rețeta simplă, cu somon

Aroma deosebită a somonului te poate ajuta să le servești invitaților niște ouă umplute deosebite: poți folosi pate de somon, sau puțin somon afumat, trecut prin robot. Ca și la celelalte rețete, nu trebuie decât să îl amesteci cu gălbenușurile, 2-3 linguri de maioneză, sare și piper, dar și verdeață proaspătă a fost apreciată.

3. Ornare de ouă umplute cu diverse ingrediente

Platoul cu ouă umplute are nevoie să fie decorat pentru a fi complet, iar în această privință poți fi oricât de creativ.
Când nu ai prea mult timp la dispoziție, umple albușurile folosind un poș cu model, pentru un design ceva mai interesant. La final, presară verdeață tocată mărunt ori boia de ardei și servește.
La ouăle umplute, rețetele sofisticate cer și un decor pe măsură: fulgi de bacon, capere, brânză rasă, caviar, trufe, chiar fasolea edamame. Te poți gândi și la invitați, când nu știi ce să alegi.
Nu uita sosurile: dulce sau picant, maioneză sau pesto, pentru că poți crea cu ajutorul lor cele mai apetisante ouă umplute.

Ouăle umplute și ornate sunt gata de a fi servite alături de cei dragi. Nu mai trebuie decât să le aranjezi pe un platou, așa cum îți place. Merg excelent pe un pat din felii de castraveți sau frunze proaspete de salată.

Indiferent că alegi să pregătești o rețetă consacrată sau să experimentezi cu ingredientele tale preferate, ouăle umplute vor aduce un strop de veselie pe masa ta și vor încânta papilele gustative ale invitaților de fiecare dată.

Surse foto: unsplash.com, pixabay.com.