Pâine de casă – încearcă această rețetă rapidă și delicioasă care îți va bucura papilele gustative

Pâine de casă – încearcă această rețetă rapidă și delicioasă care îți va bucura papilele gustative

alt="paine de casa"
De câte ori ai trecut pe lângă o brutărie și mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor te-a făcut să intri și să cumperi una? Te poți bucura și tu de această aromă la tine acasă – ai nevoie doar de puțin curaj pentru a coace prima ta pâine de casă. Noi îți oferim toate informațiile necesare pentru a ne asigura că rezultatul final va fi unul pe măsura așteptărilor!

Rețeta pâinii de casă perfecte – miez pufos, coajă crocantă

Pâinea de casă perfectă are miez pufos și coajă crocantă și rumenită. Există brutării artizanale care urmează tot felul de rețete de pâine de casă moștenite din familie și care scot mereu din cuptor produse cu un gust delicios. Fiecare brutar sau gospodină are propriile secrete atunci când vine vorba de rețeta de pâine pufoasă, dar asta nu înseamnă că tu nu poți să coci pâine la fel de gustoasă acasă, în propriul cuptor. Cel mai probabil ai deja ingredientele necesare pentru o rețetă de pâine făcută în casă, așa că nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să treci la frământat aluatul.

Pâine de casă pufoasă – secrete și trucuri folosite de gospodine

Calitatea ingredientelor, atenția pe care o acorzi procesului de frământare, condițiile în care coci pâinea – toate acestea influențează rezultatul final și modul în care va ieși pâinea ta. Dacă nu ai mai copt până acum pâine de casă, sfaturile de mai jos te vor ajuta să eviți un eșec.

Rețetă de pâine – făină 000 sau 650?

alt="preparare paine"

Făina este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru pâine. Dacă făina nu este aleasă corect sau dacă nu a fost depozitată corespunzător și și-a pierdut din proprietăți, există șanse mari ca pâinea să nu crească. Păstrează făina 000 pentru prăjituri și alege făina tip 650 pentru pâinea de casă pentru că are un conținut moderat de gluten și oferă elasticitate aluatului. Glutenul este responsabil și de miezul pufos și de crusta crocantă.

Pâine pufoasă de casă – cât de importantă este frământarea?

alt="preparare aluat"
Frământarea este importantă pentru că ajută la dezvoltarea glutenului și la obținerea unei texturi aerate. Mai mult decât atât, frământarea are rolul de a asigura o distribuție uniformă a ingredientelor. Poți frământa aluatul de mână sau poți utiliza un robot de bucătărie pentru a-ți ușura munca. Dacă nu îți place să frămânți aluatul, poți căuta o rețetă de pâine de casă ușor de făcut, fără frământare.

Pâine de casă pufoasă ușor de făcut – cum coci pâinea?

alt="paine prajita"
Este importantă nu doar temperatura la care coci pâinea, ci și vasul pe care îl folosești pentru a face asta. Se recomandă un vas din ceramică sau fontă care mențin o temperatură constantă pe tot parcursul coacerii. Forma vasului este importantă doar dacă preferi ca pâinea să aibă o anumită formă – poți alege un vas rotund, dreptunghiular sau îngust (pentru baghete).

Pâine de casă – rețetă simplă și rapidă, pas cu pas

Rețeta de pâine de casă include doar următoarele ingrediente: 1 kg făină 650, 500 ml apă, 60 ml ulei, 10 gr drojdie uscată (sau 25 gr drojdie proaspătă), o linguriță zahăr și 2 lingurițe sare. Dacă folosești drojdie proaspătă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să o activezi – ca să faci asta, trebuie să amesteci drojdia cu zahărul și cu 50 ml apă călduță. După ce și-a dublat volumul, o poți adăuga peste făină și poți să începi să amesteci, turnând ușor și apă călduță și uleiul. Pe măsură ce aluatul se omogenizează, poți începe și frământarea lui. Dacă vezi că se lipește de mână, mai pune puțină făină și frământă din nou. Se lasă apoi la dospit până își dublează volumul. Aluatul se transferă în vasul de copt, se unge cu apă sau cu ou bătut (pentru a obține o coajă crocantă, cu un aspect auriu) și se dă la cuptor pentru 10 minute, la o temperatură de 160 grade Celsius. După ce au trecut 10 minute, crește temperatura la 180 grade Celsius și mai lasă pâinea la copt pentru 40 minute.

Pâine pufoasă de casă – cum o păstrezi cât mai mult timp?

De cele mai multe ori, pâinea de casă se mănâncă imediat, însă dacă ai făcut mai multă și vrei să o păstrezi proaspătă o perioadă mai mare de timp, tot ce trebuie să faci este să o depozitezi într-o pungă de hârtie, dar doar după ce s-a răcit. În acest mod, pâinea își va păstra coaja crocantă și miezul pufos.

În concluzie, dacă folosești ingrediente de calitate, respecți cantitățile indicate, frămânți aluatul și îl coci conform recomandărilor din rețeta de pâine pufoasă de casă, nu ai cum să dai greș cu prima ta pâine coaptă în casă. Cu timpul, vei vedea că singurele momente în care vei mai cumpăra pâine de la brutărie sunt cele în care nu ai timp să coci propria pâine.

Sursă foto: freepik.com, unsplash.com