Pandispan cu visine

Pandișpan cu vișine - Desertul cu blat pufos al copilăriei. Rețete de casă, gata în doar câteva minute!

Prăjitura pandișpan cu vișine se numără printre dulciurile emblematice ale copilăriei. Simplu de preparat, cu ingrediente prezente în orice cămară, pandișpanul cu vișine este asocierea perfectă între aroma dulce-acrișoară și textura aerata, care pur și simplu ți se topește în gură.

Cuprins:
1.Pandișpan cu vișine - Rețete de pandișpan cu vișine proaspete și blat aerat
2.Pandișpan cu vișine congelate - Rețeta de pandișpan cu vișine ideală în extrasezon \

1. Pandișpan cu vișine - Rețete de pandișpan cu vișine proaspete și blat aerat

Dacă nu ai mai pregătit până acum pandișpan cu vișine, atunci încearcă rețeta clasică, adică cea mai simplă. O prepari în 10 minute și o lași la cuptor aproximativ 25 de minute. Practic, în 35 de minute obții o prăjitură aromată cu fructe proaspete, care îți va încânta simțurile alături de o ceașcă de cafea sau ceai.

Rețetă simplă, fără praf de copt

Ingrediente:

  • 8 ouă;
  • 250 g făină;
  • 1 kg de vișine proaspete;
  • 1 praf de sare;
  • zahăr vanilat;
  • 200 g zahăr sau îndulcitori;
  • 1 coajă de lămâie;
  • 50 ml ulei.

Mod de preparare:

  1. Spală vișinele, elimină sâmburii și lasă-le apoi la scurs într-o sită.
  2. Bate albușurile până rezultă o spumă.
  3. Adaugă zahărul și bate-l împreună cu spuma albușurilor până obții o spumă groasă, care să nu curgă dacă întorci castronul.
  4. Pe rând adaugi gălbenușurile, praful de sare, zahărul vanilat și coaja de la lămâie.
  5. Pornește mixerul pe nivelul cel mai mic și toarnă mai întâi 125 g de făină, uleiul și apoi restul de făină.
  6. Acoperă tava cu hârtie de copt peste care întinzi aluatul.
  7. Așează vișinele scurse, unele la suprafață, iar altele integrate în aluat.
  8. Se dă tava la cuptorul încins la temperatura de la 180°C pentru aproximativ 25 de minute. După ce scoți tava din cuptor, lasă să se răcească, iar apoi presară deasupra zahărul vanilat.

Pandișpan cu vișine și iaurt

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 350 g vișine proaspete;
  • 200 g făină;
  • 1 esență de vanilie;
  • 10 g praf de copt;
  • 100 ml ulei;
  • 200 g zahăr;
  • 1 zahăr vanilat;
  • 1 praf de sare;
  • 200 ml iaurt grecesc.

Mod de preparare:

  1. Vișinele trebuie spălate, curățate de sâmburi și lăsate la scurs.
  2. Mixează albușurile cu praful de sare până când rezultă o spumă.
  3. Peste acest amestec, se toarnă treptat zahărul, se mixează la viteză mare, până când spuma devine lucioasă sau când capătă aspectul unei bezele.
  4. Peste spuma obținută din albușuri se adaugă gălbenușurile, se mixează până la omogenizare.
  5. Se toarnă uleiul în șuvițe în timp ce mixezi, adaugi esența și iaurtul și amesteci până la omogenizare.
  6. Separat, amesteci praful de copt cu făina. Le torni treptat peste compoziția de mai sus.
  7. Utilizează un tel și amestecă totul încet, de sus în jos ca să nu se distrugă bulele de aer și să nu se formeze cocoloașe.
  8. Îmbracă tava cu hârtie de copt. Toarnă deasupra aluatul și uniformizează-l.
  9. Aranjează vișinele atât la suprafață, cât și încorporate în aluat.
  10. Preîncălzește cuptorul la 180°C și lasă tava la copt pentru aproximativ 30 de minute.
  11. Fă testul cu o scobitoare și când e gata, scoate tava, lasă prăjitura cu vișine cu blat de pandișpan la răcit, iar apoi presară zahărul vanilat.

Notă! Pentru o aromă intensă poți adăuga la rețetă esență sau coajă de lămâie.

Pandișpan cu vișine din compot și nuci marmorat cu cacao

Ingrediente:

  • 350 g de vișine din compot;
  • 8 ouă;
  • 3 linguri de apă;
  • 8 linguri de ulei;
  • 2 linguri de cacao;
  • 8 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de zahăr brun;
  • 8 linguri de făină;
  • 4 linguri de nuci măcinate.

Mod de preparare:

  1. Bate albușurile spumă împreună cu zahărul.
  2. Mixează gălbenușurile cu uleiul.
  3. Toarnă nucile peste spuma din albușuri și zahăr, apoi amestecă până la încorporare.
  4. Amestecă gălbenușurile cu compoziția din albușuri, iar treptat, adaugă făina.
  5. Separat, amestecă zahărul brun, apa și pudra de cacao până când rezultă o cremă.
  6. Crema de cacao se toarnă peste prima compoziție, se amestecă timp 1 minut și se lasă deoparte.
  7. Acoperi tava cu hârtie de copt, întinzi compoziția cu ajutorul unei spatule pentru uniformizare.
  8. Adaugi vișinele pe toată suprafața și câteva în interiorul aluatului.
  9. Lași tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 35 de minute.
  10. Faci testul cu scobitoarea și când rețeta de pandișpan cu vișine e gata, lași totul să se răcească. În funcție de preferințe, poți presăra deasupra zahăr vanilat.

2. Pandișpan cu vișine congelate - Rețeta de pandișpan cu vișine ideală în extrasezon

Pandișpanul cu vișine congelate se poate prepara oricând, dar cel mai indicat este în sezonul rece, când nu se găsesc fructe proaspete. Pașii sunt aceiași ca la rețeta de pandișpan cu vișine proaspete. Deci, rețeta de pandișpan cu vișine congelate este următoarea:

Ingrediente:

  • 7 ouă;
  • 350 g de fructe congelate, mai precis de vișine;
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui;
  • 7 linguri de făină;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 7 linguri de zahăr;
  • 1 esență de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Bate albușurile cu praful de sare până obții o spumă.
  2. Într-un bol separat, mixează gălbenușurile cu uleiul, esența de vanilie și zahărul până se formează o spumă lucioasă. Adaugă apoi praful de copt, apoi amestecă totul cu spatula sau telul în direcția jos-sus.
  3. Peste spuma din albușuri, adaugi mixul din gălbenușuri. Treptat, torni făina și amesteci până la încorporare.
  4. Amestecă vișinele cu 1 lingură de făină.
  5. Așezi într-o tavă acoperită cu hârtie de copt aluatul, îl uniformizezi cu o spatulă, aranjezi vișinele pe toată suprafața și lași totul pentru 30 de minute la cuptorul preîncălzit la 180°C.

Așadar, pandișpanul cu vișine sau tarta cu vișine cu aluat de pandișpan este o rețetă versatilă, pe care o poți combina cu diverse alte fructe (de preferat proaspete), esențe și creme pentru o aromă mereu diferită. Este un desert sănătos care poate fi servit la micul dejun sau drept gustare în pauza de prânz, alături de un pahar de lapte sau iaurt proaspăt.

Sursa foto: unsplash.com, freepik.com