Panna cotta – rețeta originală a unuia dintre cele mai iubite deserturi italienești

Panna cotta – rețeta originală a unuia dintre cele mai iubite deserturi italienești

alt="panna cotta"
Panna cotta este unul dintre deserturile nelipsite din casele și restaurantele italienești. Simplu, răcoritor și foarte rapid de făcut acasă, din doar câteva ingrediente. Este suficient să îl încerci o singură dată și va deveni desertul preferat al întregii familii. Avantajul cel mai mare al acestui desert este versatilitatea – poți înlocui ingredientele și poți schimba toppingurile pentru a obține aceeași consistență, însă o aromă diferită.

1. Prăjitura panna cotta – un desert cu originea în provincia Piemont

Panna cotta este un desert autentic italienesc, despre care se crede că își are începuturile în secolul al XX-lea, în provincia Piemont. Povestea din spatele prăjiturii se bazează chiar pe specificul acestei zonei, cunoscută pentru activitățile de creștere a animalelor, mai exact a vitelor. Având lapte și smântână din abundență, a fost foarte ușor pentru localnici să inventeze o rețetă de desert ce are ca ingredient principal smântâna. De altfel, chiar și denumirea desertului ”panna cotta” se traduce prin ”smântână/cremă coaptă”.

2. Panna cotta – o rețetă cu doar 5 ingrediente

alt="desert"

Panna cotta arată ca un desert sofisticat, însă la bază are doar 5 ingrediente, pe care cel mai probabil deja le ai prin frigider sau cămară. Poți să salvezi rețeta originală de panna cotta și să revii la ea ori de câte ori ai poftă de ceva dulce sau se anunță musafiri. Pregătirea în sine a desertului este rapidă, însă trebuie să îl lași la frigider măcar câteva ore pentru a te bucura de savoarea lui.

2.1. Panna cota – ingrediente de care ai nevoie

Rețeta originală de panna cotta cuprinde doar următoarele ingrediente: 100 ml de lapte, un plic de gelatină, 500 ml de smântână, 100 gr zahăr și îndulcitori, extract de vanilie și 6 linguri de apă rece. Pentru topping vei avea nevoie de o cană de căpșuni sau orice alte fructe vrei, 4 linguri de zahăr și 3 linguri de apă rece. Rețeta de panna cotta este atât de apreciată tocmai datorită faptului că are la bază ingrediente care se regăsesc în orice gospodărie.

2.2. Rețeta de panna cotta – care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să lași gelatina timp de 10-15 minute în apa rece pentru a se umfla. În acest timp, poți să pui laptele, smântâna, zahărul și esența de vanilie într-o cratiță la foc mic și să amesteci. Oprește focul înainte de a da în clocot. Se adaugă gelatina și se toarnă amestecul în boluri, pahare sau forme și se lasă la frigider timp de minim 3-4 ore pentru a se răci.

După ce ai băgat panna cotta la frigider, poți să te apuci de topping. Pune într-o oală fructele (poți folosi fructe proaspete sau fructe congelate) cu 3 linguri de apă și 4 linguri de zahăr și amestecă peste 5-10 minute. După ce panna cotta s-a răcit și s-a întărit, poți turna acest amestec peste cremă și poți savura desertul.

2.3. Moduri de prezentare ale prăjiturii panna cotta

Panna cotta nu este doar un desert ușor de făcut, ci și unul spectaculos. Poți turna amestecul în forme de brioșe, iar apoi să transferi crema întărită pe o farfurie și să adaugi toppingul dorit sau poți servi panna cotta din boluri de înghețată sau chiar pahare cu un design deosebit.

alt="prajitura"

3. Prăjitura panna cotta – varietăți pe care le poți încerca

În afară de rețeta originală de panna cotta, cu topping din fructe (de regulă căpșuni sau fructe de pădure), poți testa și alte tipuri de desert sau poți inventa chiar tu o varianta de panna cotta care să fie pe gustul tău.

3.1. Panna cotta – rețetă rapidă cu mascarpone

alt="panna cotta mascarpone"
Dacă ai prin frigider mascarpone, îl poți integra în rețeta de panna cotta – îți garantăm că nu vei regreta rezultatul final. Poți păstra ingredientele din rețeta originală și să adaugi 250 gr de mascarpone. Ca să obții aceeași textură fină a desertului, poți strecura prin sită amestecul obținut, în momentul în care îl torni în forme sau pahare. Gustul de mascarpone iese și mai tare în evidență dacă folosești un topping din fructe de pădure.

3.2. Panna cotta – rețetă reinventată cu ciocolată

alt="panna cotta ciocolata"
Dacă ești un mare iubitor de ciocolată, trebuie să încerci și această rețetă atipică de panna cotta. La fel ca și în cazul rețetei anterioare, se păstrează ingredientele în aceleași cantități și se adaugă 90 gr de ciocolată amăruie. Pentru a obține un preparat fin, trebuie să ai mai multă atenție în momentul în care omogenizezi ingredientele pe foc. Poți folosi un tel pentru a amesteca laptele, cu smântâna și ciocolata.

În concluzie, cea mai bună rețetă de panna cotta este cea adaptată gustului tău. Indiferent dacă urmezi rețeta originală sau introduci un ingredient nou, poți fi sigur că nu vei da niciodată greș cu un astfel de desert delicios și ușor de preparat!

Sursă foto: unsplash.com, pexels.com, freepik.com