Papanasi

Papanași: unul dintre cele mai iubite deserturi tradiționale românești

În fața unei porții de papanași apetisanți, cu miros îmbietor, îmbrăcați în multă smântână și acoperiți cu dulceața aromată preferată, aproape că uiți de orice dietă.

Vestea bună este că poți prepara papanași chiar la tine în bucătărie, din ingrediente simple și accesibile, dar de calitate, proaspete, așa încât să poți controla desertul atât din perspectiva zahărului adăugat, cât și din cea a grăsimilor, iar silueta ta sa nu aibă ceva de suferit.

Cuprins:

  1. Papanași: o rețetă cu istorie
  2. Rețetă de papanași pufoși și gustoși: lista ingredientelor de care ai nevoie
    1. Papanași - o rețetă simplă
  3. Papanași fierți, prăjiți sau la cuptor?
  4. Papanași: rețeta de care ai tu nevoie
    1. Papanași cu brânză de vaci: rețetă cu variații
    1. Papanași moldovenești cremoși și savuroși
    1. Rețetă de papanași cu ciocolată

1. Papanași: o rețetă cu istorie

„Papanași pufoși, tradițional românești!”. Astăzi, papanașii sunt românești, însă unii spun că nu așa au stat lucrurile de la început. De fapt, zic ei, acest desert delicios ar fi apărut în Danemarca, pe un vas, când căpitanul a înfipt, în grabă, gogoașa pe care o mânca, într-o spiță a cârmei, în încercarea de a recupera controlul asupra vasului. Sigur, povestea este amuzantă, dar papanașii sunt românești, originari din Transilvania, și vor fi românești în continuare.

Mai discutabilă, însă, este originea papanașilor moldovenești, cărora li se mai zice și „Sirniki” și care ar veni din Austria sau Ungaria. La gust, par la fel cu cei clasici, însă modul de preparare este mult diferit.

2. Rețetă de papanași pufoși și gustoși: lista ingredientelor de care ai nevoie

Înainte de a ajunge la „cum se fac papanașii”, trebuie procurate ingredientele. Desigur, cantitățile vor varia, în funcție de numărul de porții pe care urmează să le pregătești și servești, dar, cel puțin orientativ, orice rețetă de papanași tradiționali pleacă de la:

brânză dulce de vaci;
ouă;
făină sau griș;
zahăr;
ulei.

Li se adaugă, evident, sarea, esențele preferate (vanilie și/sau portocale) și, în unele rețete, chiar lapte.
Dacă vrei să prepari rețeta originală, atunci trebuie să ai la îndemână și o smântână grasă, pentru decor, respectiv o dulceață preferată (ideal, de vișine sau cireșe).

Mare atenție la brânză! În primul rând, ai nevoie de brânză proaspătă, nu de cremă de brânză, pentru că aceasta din urmă va avea nevoie de mult mai multă făină și vor rezulta niște papanași deloc pufoși. În al doilea rând, este foarte important să fie grasă, dar să o scurgi bine de zer, din același motiv privind cantitatea de făină necesară. De aceea, dacă vezi că brânza cumpărată este apoasă, las-o câteva ore într-o sită fină, până când se scurge zerul și poate fi folosită fără probleme.

2.1. Papanași - o rețetă simplă

Pentru o rețetă de papanași prăjiți, delicioși și pufoși, de care toată lumea se va îndrăgosti, ai nevoie de ingredientele de mai sus, în diverse cantități:

500 de grame de brânză de vaci dulce;
2 ouă;
6 linguri de făină sau griș;
2 linguri de zahăr (poate fi și vanilat);
1 lingură de esență de vanilie;
un praf de sare;
o linguriță de bicarbonat;
ulei pentru prăjit (depinde cât de mare e vasul).

Rețete de papanași din brânză de vaci sunt multe, dar modul de preparare cel mai la îndemână este acesta, în 5 pași ușor de urmat:

  1. Alege un bol încăpător, în care să amesteci brânza cu ouăle, zahărul (poți pune mai mult, dacă vrei niște papanași foarte dulci, însă nu este recomandat, în special pentru că vei pune, oricum, dulceață pe deasupra), bicarbonatul, un praf de sare și esența de vanilie. Peste aceasta din urmă poți sări, așa cum poți adăuga, dacă îți place, puțină coajă de lămâie.
  2. După ce ai omogenizat acest amestec, este timpul să adaugi făina sau grișul, treptat, și să mai amesteci puțin, până când amestecul devine un aluat lipicios și moale. Nu trebuie frământat mult, pentru că papanașii nu vor mai ieși așa cum ți-i dorești. Este bine să lași aluatul câteva minute să se odihnească, timp în care îți poți pregăti masa de lucru pentru modelare și cratița cu ulei, în care urmează să îi prăjești. Aluatul va fi lipicios, așa că recomandarea este să folosești făină când îi vei modela, pentru a-ți fi mai ușor. Nu o adăuga în compoziție, pentru că papanașii nu vor mai ieși pufoși, ci tari.
  3. Mai departe, formează papanașii și biluțele. Dacă vrei să-i faci de dimensiuni perfect egale, poți cântări papanașii, să aibă între circa 100 și 150 de grame, după cum îi vrei mai mari sau mai mici, iar biluțele de deasupra (sau „capacele”) între 30 și 50 de grame. Dimensiunile ideale sunt de 120 g pentru papanași și 40 g pentru capac, însă nimic nu te oprește să îi faci mai mici sau mai mari.
    Cum obții forma de papanaș? Dă aluatului forma unei bile mai mari, aplatizeaz-o și fă-i o gaură în mijloc, cu ajutorul degetului. Mai departe, modelează încercând să lărgești gaura, până când ajungi la forma dorită.
  4. Papanașii de casă au nevoie, mai departe, să fie prăjiți. Asigură-te că uleiul este bine încins înainte de a-i scufunda. Lasă-i cam 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu, până când sunt frumos rumeniți, dar cu multă grijă, să nu îi arzi. Scoate-i pe prosoape de hârtie, pentru a scăpa de excesul de ulei.
  5. Decorează papanașii: pune smântână, dulceață, adaugă biluța și încă puțină dulceață și bucură-te de acest desert aromat, cremos și ușor crocant în același timp. Servește-i fierbinți, pentru că atunci au cel mai bun gust.

Dulceața poate fi dintre cele clasice pentru papanași (vișine, fructe de pădure, cireșe etc.), sau mai puțin obișnuite, cum este cea de caise. Poți inclusiv să o înlocuiești cu miere de albine ori fructe proaspete, să îi lași doar cu smântâna, dacă papanașii cu dulceață nu sunt pe gustul tău, sau complet simpli, când și papanașii cu dulceață și smântână sunt departe de preferințele tale. Aici, creativitatea este unica ta limită.
Iată, deci, papanașii prăjiți, rețeta tradițională cu smântână și dulceață. Aceasta este doar una (și poate cea mai cunoscută) dintre variantele posibile, așa că o idee bună ar putea fi să le testezi și pe celelalte, pentru a vedea ce gust ți se potrivește cel mai bine.

3. Papanași fierți, prăjiți sau la cuptor?

Papanașii prăjiți, cu brânză, sunt cei clasici, poate mai crocanți, dar și cu mult mai multe grăsimi. Pentru cei care își doresc o variantă mai „dietetică”, există posibilitatea de a-i coace sau fierbe, în loc de a-i prăji.

Rețeta de papanași fierți (cunoscuți și ca papanași ardelenești) pleacă de la aceeași compoziție ca cea de mai sus. Ce vei face diferit, însă, este că vei pregăti, în loc de o cratiță cu ulei încins, una cu apă care fierbe, ușor sărată.
Papanașii cu brânză de vaci fierți nu se mai modelează după aceleași reguli, ci fie sub formă de biluțe, fie sub formă de biluțe turtite, cu o adâncitură mică în centru. Au nevoie să fiarbă circa 5 minute, după care îi vei vedea că s-au ridicat la suprafață. În acest moment, trebuie să oprești focul, să acoperi cratița cu un capac și să îi mai lași 5 minute, timp în care își vor dubla volumul.

Îi poți servi ca atare, cu smântână și dulceață, sau poți continua procesul de preparare, pentru un rezultat final mai complex. În acest sens, topește 50 de grame de unt într-un vas antiaderent, adaugă 100 de grame de pesmet și amestecă până când pesmetul devine auriu. După ce ajunge la temperatura camerei, poți adăuga puțin zahăr vanilat și apoi să tăvălești papanașii prin acest amestec. După ce i-ai îmbrăcat bine în pesmet, îi poți decora cu smântână și gem și apoi servi. Aici, adâncitura făcută în etapa de modelare te poate ajuta să creezi un design foarte frumos. Iată, deci, papanașii fierți și rețeta lor deloc complicată.

Dacă vrei să pregătești papanași pufoși la cuptor, primul pas este să amesteci aceleași ingrediente de mai sus, până când obții acel aluat lipicios. De această dată, va trebui să îl lași la odihnit (adică dospit) aproximativ o oră, după care să îi modelezi în forma clasică, ungându-ți mâinile cu ulei, nu cu făină, de această dată. Se coc la 180 de grade, până când îi vezi că au devenit aurii și îi testezi cu scobitoarea. După ce s-au copt, nu mai rămâne decât să îi decorezi și să îi servești, bineînțeles.

4. Papanași: rețeta de care ai tu nevoie

Uneori, te poți gândi să nu faci papanași pentru că ei conțin anumite ingrediente la care ești alergic sau cu intoleranță. Află, însă, că te poți bucura de rețetă chiar și așa.
Da, poți înlocui făina de grâu cu o altă făină și poți utiliza zahăr sau îndulcitori, așa cum poți alege să nu pui zahăr deloc și să îi servești fără dulceață.

4.1. Papanași cu brânză de vaci: rețetă cu variații

Rețeta papanașilor cu brânză este una clasică. Deși unele ingrediente pot fi schimbate, papanașii nu ar mai fi papanași în absența brânzei.
Poți, însă, să apelezi la ricotta, dacă brânza de vaci obișnuită fie nu îți place, fie nu îți este la îndemână. O idee năstrușnică, dacă ții neapărat să pregătești papanași fără brânză, este să încerci cu o cantitate egală de cartofi zdrobiți. Nu va fi același lucru, evident, dar ar putea fi o soluție potrivită pentru tine.

Când vrei să aduci o notă personală, adaugă un ingredient mai puțin obișnuit: nuci, fructe proaspete sau uscate, ciocolată ori adaugă un condiment specific: scorțișoară, nucșoară etc., pentru că papanașii și ingredientele potrivite sunt o întreagă poveste.

4.2. Papanași moldovenești cremoși și savuroși

Dintre toate rețetele de papanași, este de la sine înțeles că nu puteau lipsi cei moldovenești. Dacă papanașii tradiționali, cei pe care toată lumea îi cunoaște, arată ca niște covrigi mai mici, acoperiți cu smântână, dulceață și o bilă pe post de capac, papanașii moldovenești au alt mod de preparare.

Ca ingrediente pentru papanași, lista este aceeași:

500 de grame de brânză de vaci dulce;
2 ouă;
6 linguri de făină sau griș;
2 linguri de zahăr (poate fi și vanilat);
un praf de sare;
o linguriță de bicarbonat;
esențe și/sau coajă de lămâie;
ulei pentru prăjit;
smântână;
dulceață.

Și prepararea aluatului este aceeași, însă, mai departe, lucrurile se schimbă. Vei folosi aceeași formă a bilei aplatizate, similară celei de la rețeta de papanași fierți, însă nu îi vei fierbe în apă, ci îi vei prăji în ulei încins - nu într-o baie de ulei, ca la papanașii prăjiți, întrucât rețeta celor moldovenești are mai puține grăsimi: suficient cât să îi poți prăji, dar fără a le permite să absoarbă o cantitate foarte mare.

4.3. Rețetă de papanași cu ciocolată

Când auzi „papanași”, și rețeta cu brânză de vaci îți apare imediat în minte. Însă rețeta de papanași cu brânză poate fi transformată radical prin adăugarea unui ingredient mai puțin obișnuit în acest context, dar foarte iubit, în general: ciocolata.

Cum se prepară papanașii cu ciocolată? Nu e nimic complicat. După cum te-ai obișnuit deja, lista de ingrediente și modul de preparare rămân, de principiu, aceleași.
Dacă vrei să transformi papanașii simpli într-un desert spectaculos, adaugă în aluat 100 de grame de ciocolată neagră, mărunțită. Îi poți prăji în ulei sau coace, însă recomandarea ar fi să nu încerci această variantă cu rețeta de papanași fierți, pentru că ciocolata nu reacționează bine.
Dacă ai decis că vrei să pregătești rețeta de papanași cu brânză fierți, însă vrei și ciocolată, atunci fă un sos și toarnă-l peste papanașii fierți, după ce îi scoți din apă. Poți, bineînțeles, să folosești o cremă de ciocolată și la papanașii prăjiți, respectiv copți. Totul ține de tine și de gusturile tale.

Așadar, bucătăria este locul în care merită să experimentezi din plin. Fie că încerci o rețetă simplă de papanași pe care nu ai mai încercat-o până acum, fie că alegi să te abați de la instrucțiunile clasice, adăugând sau înlocuind diverse ingrediente, acest desert are o versatilitate care îți permite să creezi ceva gustos și aspectuos în același timp. Înarmează-te cu răbdare, alege cu atenție fiecare ingredient și pornește în frumoasa călătorie a preparării papanașilor. Surprinde-ți invitații cu acest desert iubit și bucurați-vă împreună de bogăția aromelor din farfurie!

Surse foto: visualhunt.com, pixabay.com.