Pască fără aluat

Pască fără aluat: află cum poți prepara acest desert simbolic chiar la tine acasă

Sărbătorile de Paște reprezintă un timp prielnic pentru reflecție interioară și pentru a petrece aceste clipe minunate alături de cei dragi. Și ce dovadă mai mare de dragoste poate exista decât să prepari un desert gustos cu o tradiție de secole pentru aceștia? Multe țări creștine au propriile lor variante de pâini dulci care se servesc la masa de Paște, iar România nu face excepție de la această regulă: celebra pască este și va rămâne un preparat de nelipsit pe mesele românilor.

În acest articol, vei afla mai multe despre istoria și simbolistica acestui desert, pentru ca mai apoi să îți găsești inspirația din rețetele noastre de pască cu și fără aluat.

CUPRINS:

Pască: istorie și simbolism
Pască cu și fără aluat - ingrediente și sfaturi de preparare
Rețete de pască cu brânză fără aluat

1. Pască: istorie și simbolism

Pasca este un desert festiv care se servește cu ocazia sărbătorilor de Paște - de aici și denumirea inspirată de această sărbătoare ortodoxă cu specific răsăritean. Pasca este o pâine coaptă îndulcită, care este umplută cu brânză de vaci și stafide. Textura acestui desert este una ușoară și pufoasă, iar atunci când este copt corect, aproape că ți se va topi în gură!

Pe lângă România, și alte țări din Europa au propria lor variantă de Pască, precum Paska ucraineană (care în plus are și glazură la exterior) sau Panettonele italienesc (care poate fi umplut cu cremă de ciocolată, fructe confiate etc.). De asemenea, comunitatea evreiască mănâncă acest preparat alimentar făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, în loc de pâine.

Există un element care diferențiază pasca românească de celelalte versiuni similare din alte culturi europene. În acest caz, este vorba de brânza proaspătă de vaci, cu gust ușor dulceag, și bineînțeles - stafidele. Această umplutură se îmbină foarte bine cu aluatul ușor și pufos. De aceea, uneori poate fi greu de spus unde se termină miezul pascăi și unde începe aluatul.

Pe lângă acest preparat, la o masă tradițională românească se mai pot servi cozonac (cu nucă, cu rahat, cu mac) sau diverse plăcinte din fructe sau brânză. Aceste preparate delicioase sunt în general plăcute și de către cei mai pretențioși dintre invitați.

În ceea ce privește simbolismul acestui desert, acesta are valențe religioase și spirituale puternice. În timp ce cozonacul este un preparat pe care îl vei regăsi la mai multe ocazii de sărbătoare, pasca este specifică unei sărbători cu semnificație profundă. Pasca românească are un simbolism de factură religioasă, fiind asociată cu credința ortodoxă și momentul Învierii. Astfel, umplutura de brânză care se adaugă în aluatul tradițional îi simbolizează pe Hristos înviat, precum și pe Duhul Sfânt care s-a pogorât din cer. Culoarea albă în general este asociată cu puritatea și divinitate.

Cu toate acestea, dacă simți nevoia unui astfel de desert și în afara perioadei oficiale de sărbătoare, nimic nu ar trebui să te oprească din a cumpăra sau a prepara chiar la tine acasă o pască delicioasă.

2. Pască cu și fără aluat: ingrediente și sfaturi de preparare

Pasca tradițională românească pe care o vei găsi la majoritatea supermarketurilor și patiseriile locale este un preparat din aluat împletit cu o umplutură de brânză și stafide, care este apoi copt la cuptor. Însă în ultimii ani, din încercarea de a minimiza consumul de pâine, numeroase persoane au început să caute varianta de pască fără aluat. Aceasta din urmă va avea aspectul, componența și textura foarte asemănătoare cu cele ale unui cheesecake (prăjitură cu brânză), iar densitatea calorică va fi mai mică.

Însă, până să ajungem la variante de rețete pentru aceste preparate similare, dar distinctive, mai întâi vom trece în revistă ingredientele care stau la baza preparării unei păști tradiționale:

Brânză de vaci:

În forma ei cea mai tradițională, pasca românească se face cu branză proaspătă de vaci. Denumirea brânzei nu este dată doar de faptul că aceasta a fost preparată cu lapte de vacă, ci și de textura ușoară a brânzei.

Dacă vrei să prepari o pască și te afli în afara României, poți înlocui brânza de vaci de la fermieri cu o brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Chiar dacă consistențele pot fi diferite, în mare, gustul este posibil să fie foarte similar. Unii oameni folosesc și ricotta pentru a face pasca, însă alții o consideră prea fadă si nu are aciditatea pe care o au celelalte feluri de branza menționate.

În situația în care ai cumpărat brânză de vaci la vrac de la fermieri, este o idee bună să o treci printr-un blender pentru a se omogeniza foarte bine înainte de a o adăuga la umplutură.

Drojdie:

Unii bucătari preferă să folosească drojdie uscată care trebuie „activată” înainte de a o adăuga la restul ingredientelor din aluat. Drojdia uscată instant este un înlocuitor bun și nu va trebui să treacă prin procesul anterior. Tot ce trebuie să faci este să o amesteci cu făina și să continui cu rețeta.

Griş:

Este foarte important să nu uiti de acest ingredient în timpul preparării pascăi. Grișul este necesar pentru a lega umplutura de brânză și de a-i oferi o textură mai solidă.

Vanilie:

O pastaie proaspată de vanilie va adăuga o aromă deosebită pascăi. Dacă nu o găsești în această formă, o poți înlocui cu extract de vanilie, pe care să îl adaugi ulterior în laptele călduț.

Stafide:

Stafidele aduc acel amestec de dulceață și aciditate, care se armonizează foarte bine cu restul ingredientelor. Dacă nu îți plac stafidele, le poți lăsa deoparte, dar riști să pierzi o experiență completă de degustare.

Alte ingrediente: făina (în general, făina tip 650 din grâu dur este cea mai potrivită pentru aluaturi), zahăr alb, unt, ulei vegetal, ouă, coajă de lămâie (oferă un parfum deosebit și echilibrează compoziția).

Odată ce ai adunat aceste ingrediente la un loc, este bine să consulți următoarea listă de sfaturi pentru a prepara și depozita pasca. Informațiile de mai jos pot fi foarte de ajutor pentru amatorii în artele culinare, dar și pentru bucătari cu experiență:

  • Prepararea aluatului în care ai pus drojdia activată poate fi mai ușoară cu ajutorul unui mixer cu bol din inox. Dacă nu dispui de acest tip de aparat, încearcă să frămânți aluatul cât mai bine cu ajutorul accesoriilor de închegare ale unui mixer vertical. Frământatul manual al cocăi ajută și el foarte mult.
  • În prima etapă de preparare, cea de frământare, vei avea nevoie de puțină făină care să te ajute, întrucât aluatul tinde să fie destul de lipicios. Adaugă doar cantități mici de făină, întrucât aluatul trebuie să rămână moale și să aibă o consistență puțin lipicioasă.
  • Asigură-te că frămânți aluatul suficient de mult încât să se formeze glutenul - adică acea substanță care oferă elasticitate aluatului.
  • Este important să laptele la temperatura potrivită pentru a activa drojdia: în jur de 43 ° C – 48 ° C ar fi optime.
  • Nu sări peste etapa de „hidratare” a stafidelor! Înmuierea stafidelor timp de 15 minute în puțină apă sau rom, înainte de a le adăuga în aluat, va aduce pascăi o textură moale minunată!
  • Nu ar trebui să folosești mai mult de 3 linguri de zahăr pentru umplutura. Brânza de vaci are o notă mai dulceagă, iar în combinație cu stafidele, o cantitate prea mare de zahăr ar strica acest preparat. Dacă dorești ca umplutura să fie mai dulce, poți adăuga încă 1-2 linguri de zahăr sau 1 linguriță mică de îndulcitor din stevia.
  • În general, pasca se consumă proaspăt scoasă de cumptor. Cu toate acestea, dacă o păstrați într-un recipient ermetic la frigider, aceasta poate fi consumată pe o perioadă mai lungă de timp (maximum 5-6 zile). Datorită umpluturii cu brânză, pasca nu este potrivită pentru congelare; umplutura și-ar pierde din consistență după dezghețare.

3. Rețete de pască cu brânză fără aluat

Atunci când ne gândim la o pască tradițională, ne imaginăm aluatul moale, simbolurile bisericești și umplutura de brânză dulce a acesteia. Însă în ultima vreme, o variație a acestui desert care nu conține aluat a devenit din ce în ce mai populară. Pasca fără aluat are același gust cu una tradițională și este foarte asemănătoare cu modul de preparare al unui cheesecake (prăjitură cu brânză). În plus, acest preparat va dura mult mai puțin, întrucât nu va mai trebui să aștepți în funcție de creșterea aluatului.

În continuare, îți prezentăm câteva rețete de pască cu brânză fără aluat, foarte simplu de făcut acasă:

PASCĂ CU BRANZA FĂRĂ ALUAT (în stil cheesecake)

Timp de pregătire: 20 de minute (plus răcire)
Timp de gătire: 50 de minute
Cantitate: 4-5 porții

Ingrediente:

  • 150 grame de stafide
  • 3 linguri sherry dulce sau vin de madeira
  • 1 bază de cheesecake (sau de tort) gata preparată (aprox. 23 cm)
  • 175 grame zahăr tos
  • 2 linguri de făină de porumb
  • 450 grame de cremă de brânză moale sau brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 280 ml frișcă la cutie cu conținut redus de grăsime
  • formă de tort de 23 cm
  • ulei vegetal (pentru unsul tăvii)

Mod de preparare:

Mai întâi, pune stafidele într-un castron și toarnă băutura alcoolică sherry. Se lasă la macerat timp de 1 ora. În ultimele 10 minute, setează cuptorul la 180 de grade Celsius (mod de încălzire sus-jos), sau 160 grade C (cu ventilator). Se taie marginile blatului de tort dacă este necesar și se pune în tava pregătită.

Amestecă zahărul și făina de porumb. Bate crema de brânză până când amestecul este unul omogen. Adaugă într-un vas ouăle (care au fost scoase din frigider cu ceva timp înainte) și frișca până când amestecul este unul gros și neted. Se amestecă stafidele, iar dacă mai rămâne o cantitate mică de alcool, se va turna peste baza aerată. Se toarnă compoziția rezultată peste blat.

Pune apoi forma de tort în cuptor, turnând în prealabil 1 cm de apă rece în tavă - aceasta va ajuta la crearea aburului în timp ce pasca se gătește, împiedicând fragmentarea blatului. Coace pasca timp de 45 până la 50 de minute.

Se scoate pasca din cuptor și se lasă să se răcească complet, de preferință peste noapte, înainte de a o scoate din forma de tort. Presară niște zahăr pudră și scorțișoară pentru un plus de aromă. Se servește la temperatura camerei și se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile.

Valori nutriționale (per porție): 436 calorii, 29 g grăsimi (17 g saturate), 40 g carbohidrați

PASCĂ FĂRĂ ALUAT (piramidă)

Un alt tip de pască fără aluat îl putem regăsi în gastronomia ucraineană. Această variantă de pască are formă de piramidă și nu necesită coacere sau fierbere.

Timp de pregătire + gătire: 22 de minute
Timp de răcire: 12 ore
Cantitate: 4-5 porții

Ingrediente:

  • 100 ml smântână
  • 250 gr zahăr
  • 200 gr unt din lapte
  • 1 pachet zahar vanilat
  • 1 kg brânză de vaci/caș
  • 100 g stafide
  • 100 g nuci
  • 100 g fructe confiate

Mod de preparare:

Pentru început, spală stafidele sub un jet de apă și pune-le într-un castron. Toarnă apă clocotită deasupra stafidelor și lăsă-le să se hidrateze pentru 30 de minute.
Ingredientul principal de care avem nevoie pentru a găti această prăjitură de Paște este brânza de vaci – brânză albă moale, cu cocoloașe, făcută din cheag de lapte degresat cu puțin zer.

Rade foarte bine brânza de vaci printr-o sită sau folosește un blender pentru a o fragmenta. Se adaugă untul felii și se amestecă totul până când se omogenizează. Apoi, va mai trebui să adaugi pe rând smântâna, zahărul vanilat și zahărul pudră.

Taie mărunt cu un cuțit nucile și fructele confiate. După ce ai scurs apa de la stafide și acestea au stat puțin să se usuce, puneți la un loc nucile, fructele confiate și stafidele.

Pentru următorul pas, este posibil să ai nevoie de o matriță specială pentru brânză, cu o gaură în partea de jos.

Plasează matrița pe farfuria unde vrei să formezi pasca și plasează dedesubtul ei un prosop de bucătărie pentru a absorbi umiditatea. În acest spațiu se va pregăti amestecul de brânză, lasând zerul să se scurgă peste noapte punând pasca la frigider. În dimineața următoare, se desface forma și se va orna fie cu jumătăți de cireșe glace fie cu diverse ornamente comestibile.

Așadar, acum ai posibilitatea de a prepara un desert delicios într-o manieră ușor diferită, dar care păstrează gustul autentic de pască și semnificația acestei sărbători speciale.

Surse foto: pexels.com, shutterstock.com