Paste cu ton

Paste cu ton - rețete clasice, dar și mai sofisticate, care vor satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi

Pastele sunt un preparat de bază în multe culturi din întreaga lume și asta din motive bine întemeiate. Nu numai că sunt delicioase, versatile și ușor de gătit, dar au și puterea de a aduce multă satisfacție gastronomică celor care le consumă. O variantă populară de paste care exemplifică această natură reconfortantă sunt pastele cu ton. Pastele cu ton sunt o alegere sănătoasă și delicioasă pentru orice masă. Tonul este o sursă bogată de proteine, acizi grași omega-3 și vitamina D, ceea ce îl face o opțiune minunată pentru cei care doresc să mențină un stil de viață sănătos, dar și să se bucure de o masă copioasă. Cu puțină creativitate, poți transforma rapid și ușor pastele cu ton într-un fel de mâncare satisfăcător și plin de arome.

În acest articol, îți vom prezenta câteva rețete delicioase de paste cu ton, de la cele simple și rapide, precum pastele cu ton și porumb, la cele mai elaborate și sofisticate, pentru a te inspira să gătești astfel de feluri de mâncare pentru întreaga familie și să vă bucurați cu toții de gustul excelent al acestui preparat.

Cuprins

1.Paste cu ton - care este istoricul acestui preparat
2.Spaghete cu ton - cea mai populară și ușoară rețetă
3.Rețete de paste cu ton - care sunt secretele unui preparat delicios
3.1. Paste cu ton și sos de roșii
3.2. Paste cu ton și smântână sau sos alb
3.3. Paste cu pesto și ton
3.4. Paste cu ton și parmezan

1. Paste cu ton - care este istoricul acestui preparat

Istoria pastelor cu ton este una lungă, cu origini care datează de secole. Pastele au fost inventate în China în jurul anului 5000 i.Hr., dar au fost introduse în Italia de către exploratorul Marco Polo și au devenit o parte importantă a bucătăriei italiene. Tonul, pe de alta parte, a fost un aliment de baza în dieta mediteraneana de mii de ani.
Pastele cu ton au fost introduse in Italia în secolul al XV-lea, iar rețetele tradiționale italiene de paste cu ton implicau adesea paste scurte, cum ar fi penne sau fusilli, amestecate cu ton proaspat, ulei de măsline, usturoi și legume. În secolul al XIX-lea, conservele de ton au devenit populare și au fost adesea utilizate în rețelele de paste, cum ar fi cele care includ tonul in ulei sau în sos de roșii.

În zilele noastre, pastele cu ton sunt un fel de mâncare popular și sunt preparate în diferite moduri, inclusiv cu sosuri cremoase, sos de tomate sau cu ulei de măsline si usturoi.

Adesea sunt servite cu brânză parmezan rasă deasupra pentru a adăuga un plus de gust.

2. Spaghete cu ton - cea mai populară și ușoară rețetă

Spaghetele cu ton sunt fără îndoială, în topul preparatelor preferate ale iubitorilor de paste. Sunt foarte ușor de gătit și au un gust desăvârșit, care va fi apreciat chiar și de cei mai mofturoși.

Ca ingrediente, vei avea nevoie de 400 g de spaghetti, 2 conserve de ton în ulei (aproximativ 400 gr ton), 3 căței de usturoi pe care să îi toci mărunt, o ceapă tocată mărunt, opțional 1 ardei iute, o jumătate de pahar de vin alb, o cană de supă de legume proaspete, ulei de măsline, sare și piper după gust. De asemenea, poți adăuga orice alte condimente după preferințe, în cazul în care consideri că s-ar potrivi cu preparatul.

Pentru început, fierbe pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până când sunt fierte al dente. Apoi, se scurg și se pun deoparte să se răcească.
Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline și se adaugă usturoiul, ceapa și ardeiul iute, dacă dorești să folosești, călindu-le cam 2-3 minute până se înmoaie puțin. Se adaugă conservele de ton cu tot uleiul și se amestecă cu legumele din tigaie. Se adaugă și vinul alb, apoi supa de legume și se lasă la fiert cam 5-7 minute, până formează consistența unui sos.

La final, se adaugă pastele și se amestecă până când acestea sunt complet acoperite de sos. Preparatul se poate servi simplu sau garnisit cu pătrunjel proaspăt tocat.

Poftă bună!

3. Rețete de paste cu ton - care sunt secretele unui preparat delicios

Cu siguranță, cu toții putem găti o rețetă de paste după propriile preferințe, fără prea multă experiență în bucătărie, însă pentru a avea ca rezultat un preparat delicios, cremos, în care ingredientele se combină perfect, putem ține cont de câteva sfaturi pe care bucătarii profesioniști nu le omit niciodată:

  1. Pastele de calitate superioară, făcute din ingrediente cât mai naturale, care nu au trecut prin prea multe procese de rafinare, vor avea întotdeauna un gust mai bogat. Aceste paste conțin mai puțin amidon și se vor găti mai uniform, fiind mai puțin lipicioase.
  2. Respectarea timpului de gătire poate face toată diferența în rezultatul pe care îl vei obține. Timpul de gătire al pastelor este important pentru a obține textura dorită. Încearcă să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj și să testezi pastele înainte de a le scurge. Pastele al dente, adică atunci când sunt gătite la perfecțiune, sunt puțin crocante atunci când sunt mușcate, dar nu sunt tari.
  3. Apa în care au fiert pastele nu trebuie aruncată. Când gătești pastele, păstrează întotdeauna o cană sau două din apă înainte de a scurge pastele. Această apă poate fi folosită mai târziu pentru a subția sosurile și pentru a adăuga mai mult gust.
  4. Adaugă întotdeauna sare în apa pentru fiert pastele. Sarea va da un plus de gust și le va ajuta să se gătească uniform. Adăugă aproximativ o lingură de sare la o oală cu apă pentru fiecare 450 grame de paste.
  5. Folosește întotdeauna sosuri de bună calitate. Dacă nu dorești să pregătești sosul de la 0, încearcă să alegi alternative cât mai naturale, din ingrediente de înaltă calitate, acestea vor face o diferență majoră în gustul final pe care îl vor avea preparatele tale.
  6. Adaugă brânză rasă și ierburi proaspete în preparatul tău. Brânza rasă și ierburile proaspete adăugate la final pot face minuni într-un preparat cu paste, adăugând un plus de savoare și prospețime.

Dacă urmezi acești pași simpli, cu siguranță vei obține un preparat cu paste delicios!

3.1. Paste cu ton și sos de roșii

Pentru că pastele fac cea mai bună echipă cu sosul roșu de tomate, îți prezentăm o rețetă de paste delicioase cu ton și sos de roșii.

Din categoria ingredientelor, vei avea nevoie de 400 g de paste (de preferat spaghetti sau linguine), 1 cutie de ton în suc propriu, 2 căței de usturoi, 1 ceapă roșie, 400 g de roșii tocate (din cutie sau proaspete), o jumătate de pahar de vin alb sec, ulei de măsline, sare și piper după gust.
La fel ca și în cazul rețetei de mai sus, se fierb pastele în apă sărată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Într-o tigaie, se gătesc în ulei de măsline, usturoiul, ceapa, după care se adaugă roșiile tocate și se lasă la gătit cam 10 minute, amestecând din când în când. Se adaugă și vinul alb și se lasă la fiert cam 5 minute. Se adaugă tonul bine mărunțit și se asezonează cu sare și piper după gust, continuând să se amestece constant. Se strecoară pastele și se adaugă în tigaie cu roșiile și tonul, și se amestecă până când pastele sunt complet acoperite de sosul roșu.
Pe deasupra, se poate adăuga oregano proaspăt tocat, puțin parmezan ras sau brânză pecorino, după preferințe, pentru a completa gustul delicios al acestui preparat. Poftă bună!

3.2. Paste cu ton și smântână sau sos alb

Aceasta este probabil, cea mai simplă rețetă pe care poți să o pregătești atunci când ești în pană de idei pentru cină sau în criză de timp. Nici nu ai nevoie să mergi la cumpărături, pentru că ai cu siguranță în cămară toate ingredientele necesare. Acestea sunt 400 g de paste (de preferat penne sau fusilli), 1 cutie de ton în suc propriu, 1 ceapă mică, 2 căței de usturoi, 200 ml de smântână de gătit, ulei de măsline, sare și piper.

Pașii sunt extrem de simpli, și anume fierbi pastele, călești legumele puțin în ulei de măsline, adaugi tonul și smântâna, și la final pastele și voilà! Ai obținut o porție de paste cu ton și smântână delicioase, gata în timp record.

În cazul în care nu ai smântână, poți prepara un sos alb de casă din doar câteva ingrediente, pe care să îl folosești la rețeta ta preferată de paste.
Una dintre cele mai simple și eficiente rețete implică următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 2 căni de lapte
  • sare È™i piper după gust
  • opÈ›ional: usturoi tocat sau ierburi aromatice proaspete (de exemplu, pătrunjel sau busuioc)

Încălzește untul într-o tigaie până este complet topit. Adaugă treptat făina, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn, până se formează un amestec omogen. Adaugă și laptele și continuă să amesteci. La final adaugă sare și piper după gust, usturoi sau ierburi aromatice, pentru a-i da sosului un gust mai pronunțat.

Această rețetă de sos alb pentru paste poate fi adaptată după preferințele fiecăruia. De exemplu, poți adăuga mai multă făină pentru un sos mai gros sau mai mult lapte pentru unul mai subțire. De asemenea, poți adăuga diferite tipuri de brânză pentru a obține un sos mai cremos și aromat, precum parmezan sau gorgonzola.

3.3. Paste cu pesto și ton

Pesto este un sos italienesc, din regiunea Liguriei, nord-estul Italiei. Aceste este preparat, în varianta originală, din semințe de pin, usturoi, frunze de busuioc și un tip de brânză, cum ar fi parmezan sau pecorino. Deoarece pastele și pesto provin din aceeași cultură, era imposibil să nu îți prezentăm și o rețetă cu ambele ingrediente.

Ingredientele necesare sunt 400 g paste (de preferat penne), 1 cutie de ton în ulei, 4 linguri de sos pesto, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, sare și piper după gust și parmezan ras pentru decorat la final.

Instrucțiunile de preparare sunt asemănătoare cu tot ce am prezentat până acum, și anume se fierb pastele în apă sărată și se păstrează un pahar din apa în care au fiert acestea. Într-o tigaie, se călește usturoiul în ulei de măsline, după care se adaugă și tonul din conservă. După câteva minute, se adaugă câteva linguri de sos pesto, se adaugă și pastele și se amestecă până acestea sunt complet acoperite de sosul verde. La nevoie, poți adăuga și puțină apă în care au fiert pastele, pentru a subția sosul. Gustă și adaugă sare și piper în funcție de preferințe. Rade puțin parmezan deasupra și savurează!

3.4 Paste cu ton și parmezan

Parmezanul este o specialitate de brânză a Italiei, pe care toată lumea îl iubește, fie că îl adăugăm pe platourile de aperitive, fie că îl radem deasupra unei porții fierbinți de paste. De aceea, în rândurile ce urmează îți prezentăm o rețetă de paste cu ton și parmezan, cu care să te delectezi atunci când ți se face dor de Italia.

Ingrediente:

  • 400g de paste (penne, spaghetti sau linguine)
  • 2 conserve de ton în ulei (200g fiecare)
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă tocată
  • 1 ardei iute sau chili opÈ›ional
  • jumătate de pahar de vin alb
  • 1 cană de supă de legume sau de pui
  • 1/2 cană de parmezan ras
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare È™i piper, după gust

Modul de preparare este identic cu al celorlalte rețete de mai sus, pașii fiind fierberea pastelor, pregătirea sosului cu legumele călite, tonul din conservă, vinul, supa de legume, timp de 10-13 minute, până acesta se îngroașă. La final, se adaugă și parmezanul ras și se amestecă până când se topește complet. Se adaugă pastele fierte peste sosul cremos și sunt gata de servit. Poftă bună!

În concluzie, pastele cu ton sunt o alegere excelentă pentru orice amator de mâncare gustoasă și sănătoasă. Tonul este o sursă bogată de nutrienți benefici pentru sănătate, făcând din acest preparat o opțiune delicioasă pentru orice persoană preocupată de menținerea unui stil de viață sănătos.
Sperăm că rețetele prezentate de noi te vor inspira să le pregătești și să le savurezi împreună cu cei dragi.

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com.