Pastrav la cuptor

Păstrăv la cuptor – rețetă sănătoasă și plină de savoare pe placul oricărui oaspete

Peștele este recunoscut pentru că are un gust puternic și aromat, care se diferențiază de celelalte sortimente de carne. Păstrăvul la cuptor cu legume este un fel de mâncare delicios din mai multe motive. În primul rând, păstrăvul este un pește savuros, care are o textură moale și un gust fin, ușor dulceag. Când este gătit la cuptor, carnea păstrăvului devine fragedă, lucru care o face și mai bună.
În plus, rețetele de păstrăv la cuptor cu legume, ierburi și condimente sunt cunoscute pentru aroma deosebită. Sucul sau coaja de lămâie, usturoiul și ierburile proaspete precum cimbrul, rozmarinul și pătrunjelul sunt condimente populare care se potrivesc bine cu păstrăvul rețetele de păstrăv la cuptor.
De asemenea, coacerea permite o preparare ușoară și mai sănătoasă în comparație cu prăjirea. În general, combinația dintre aroma naturală a păstrăvului, cea a condimentelor înmiresmate și metoda sănătoasă de gătit fac din peștele păstrăv la cuptor un fel de mâncare delicios și hrănitor.

Cuprins:

  1. Păstrăv la cuptor – ce ingrediente pot fi folosite pentru a obține un preparat de vis?
  2. Păstrăv la cuptor cu legume – care sunt etapele ce trebuie parcurse?
  3. Rețeta de păstrăv la cuptor – cu ce se poate servi?

1. Păstrăv la cuptor – ce ingrediente pot fi folosite pentru a obține un preparat de vis?

Ingredientele necesare pentru rețete cu păstrăv la cuptor pot varia în funcție de preferințele bucătarului și de adaptările pe care le abordează pentru a obține un preparate pe placul invitaților săi. Cu toate acestea, ingredientele de bază care compun rețeta de păstrăv la cuptor cu legume în folie sunt următoarele:

  • Un pește proaspăt întreg sau file;
  • Orice sortiment de ulei potrivit pentru gătit, inclusiv de măsline sau de floarea-soarelui;
  • Suc sau felii de lămâie;
  • Sare și piper;
  • Ierburi proaspete precum cimbru, rozmarin sau pătrunjel;
  • Căței sau praf de usturoi;
  • Mai multe tipuri de legume proaspete tăiate mărunt;
  • Condimente suplimentare, cum ar fi boia de ardei, chimen sau pudră de chili, în funcție de preferințele tale.

2. Păstrăv la cuptor cu legume – care sunt etapele ce trebuie parcurse?

Acum că știi care sunt ingredientele necesare pentru rețeta de păstrăv la cuptor cu legume, îți prezentăm cantitățile necesare, dar și pașii pe care să îi faci pentru a o pune în aplicare.

  • 1 dovlecel mărunțit sau tăiat în bucăți mici;
  • 1 vânătă tăiată în bucăți mici;
  • 1 ardei gras roșu tăiat fâșii;
  • 5 cepe tăiate pe jumătate;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriță de praf de usturoi;
  • sare și piper după gust;
  • 500-750 g de file de păstrăv cu piele;
  • 5 felii de lămâie.

Mai întâi se preîncălzește cuptorul la 200-220°C și se pregătește o tavă de copt cu hârtie. Pentru pregătirea sosului este nevoie să amesteci ulei de măsline și pudră de usturoi într-un vas mic. După ce ai mărunțit legumele, așează-le într-un bol mai mare și adaugă sosul peste ele, având grijă să mai păstrezi puțin din el. Dacă ai stropit legumele proaspete mărunțite cu sosul, le poți așeza pe tavă și lăsa la copt timp de 15 minute.

În acest timp, te poți ocupa de pește. Peste acesta presară condimentele preferate, un praf de sare și de piper și pune restul de sos rămas. Cât timp se coc legumele, lasă păstrăvul la marinat. Apoi, se scoate tava cu legume și pe lângă acestea se așează păstrăvul, pe care îl acoperi cu felii de lămâie. Tava cu pește și legume se lasă din nou la cuptor pentru 20-25 de minute.

În cazul în care îți dorești să faci un sos mai deosebit, ai posibilitatea de a include puțin vin alb combinat cu apă, pe care să îl așezi în tava de copt, înainte de a lăsa legumele să se rumenească. Acestea vor capta aroma de vin, însă vor lăsa suficient în tavă și pentru pește. Indiferent de varianta pe care o alegi, păstrăvul la cuptor este o rețetă simplă și rapidă, pe care o poate pregăti oricine și cu siguranță, nu va da greș!

3. Rețeta de păstrăv la cuptor – cu ce garnituri se poate servi?

Există multe garnituri care completează rețeta de pește la cuptor, chiar păstrăv. Câteva sugestii sunt:

Legume prăjite: morcovii, cartofii sau sparanghelul prăjit sunt variante delicioase.
Orez: rețeta de păstrăv cu legume la cuptor merge foarte bine cu puțin orez.
Salată: proaspătă cu verdeață, roșii și castraveți scoate în evidență bogăția de gust a păstrăvului.
Piure de cartofi: proaspăt pregătit și cremos, este o garnitură foarte populară.
Mămăliga: desigur, aceasta nu putea fi omisă din lista de garnituri ce se potrivesc peștelui. Mămăliga este cu siguranță cea mai populară garnitură în România, iar acest lucru se datorează îmbinării delicioase dintre mălaiul pregătit și peștele rumenit.

Păstrăvul este un pește ușor de pregătit, ce nu necesită efort sau condimente greu accesibile pentru a-i scoate în evidență gustul. Mai mult decât atât, îți permite să personalizezi rețetele astfel încât să poți adăuga ierburile și aromele pe care le preferi. Prinde curaj și pregătește cel mai bun păstrăv la cuptor!

Sursa foto: unsplash.com; pexels.com