Pilaf de orez

Pilaf de orez - rețeta tradițională românească pe care trebuie neapărat să o încerci

Pilaful de orez reprezintă unul dintre cele mai versatile feluri de mâncare din bucătăria românească, care poate fi servit atât ca și garnitură, cât și chiar ca fel principal. Este preparat, de regulă, de extrem de multe gospodine care își doresc să aibă o masă rapidă, dar și gustoasă, fără prea mult efort.

Rețeta de pilaf de orez este simplă și nu necesită decât câteva ingrediente simple, pe care, cel mai probabil, fiecare le are deja în propria bucătărie. Așadar, dacă îți dorești să-ți surprinzi familia, dar nu mai știai ce să gătești astăzi, ai ajuns în locul potrivit, pentru că noi îți vom oferi toate trucurile pe care ai nevoie să le știi pentru a obține un fel de mâncare perfect.

În acest articol, vom explora pas cu pas rețeta tradițională de pilaf de orez, astfel încât să te bucuri de cele mai bune rezultate. De asemenea, îți vom oferi și câteva idei prin să-l poți asezona perfect lângă o friptură, spre exemplu, dar și lângă alte multe preparate de bază, pentru a obține o masă completă, din punct de vedere nutrițional.

Cuprins:

  1. Pilaf de orez - cum se prepară pilaful tradițional
  2. Rețetă de pilaf de orez- cu ce îl poți asezona

1. Pilaf de orez - cum se prepară pilaful tradițional

Există câteva ingrediente de bază care definesc pilaful de orez simplu, pe care, cel mai probabil, le știi deja. Vorbim, așadar, despre orez, ceapă, morcov, ulei, sare, piper și alte ierburi aromatice după gust și, suplimentar, poți adăuga și supă de pui, dacă ai în casă, întrucât acest ingrediente îi va oferi rețetei de pilaf de orez un gust extrem de delicios.

Prima dată începe prin a spăla bine orezul în apă rece, până când apa devine limpede. Acest pas considerat a fi nesemnificativ de unii, duce la îndepărtarea excesului de amidon și tu vei obține astfel un preparat mult mai bine legat și mai cremos. După ce l-ai spălat, lasă-l să se scurgă bine. Dacă te întrebi însă ce orez se folosește la pilaf, trebuie să știi că cel cu bob lung, la o calitate înaltă, este secretul.

Apoi, începe prepararea rețetei de pilaf simple prin a încinge o tigaie mare sau o oală medie pe foc, unde să adaugi puțin ulei. Adaugă ceapa tocată mărunt, dar și morcovul ras pe răzătoare și călește-le până devin moi. Acest pas nu trebuie trecut cu vederea, pentru că adaugă o dulceață aparte pilafului tău.

Acum, adaugă orezul perfect scurs de apă în tigaie și amestecă-l bine cu legumele călite, timp de 2-3 minute, după care adaugă supa de pui, dacă ai, dacă nu, apă. Cantitatea de lichid trebuie să fie de aproximativ două ori mai mare decât cantitatea de orez. Condimentează apoi cu sare, piper și alte condimentele opționale, cum ar fi cimbrul sau foile de dafin.

Acoperă oala și lasă pilaful să fiarbă la foc mic, până când lichidul a fost absorbit complet, iar orezul e fiert bine. Acest proces nu ar trebui să dureze foarte mult, dar pentru a fi sigur că nu dai greș, poți gusta, pentru a vedea dacă este sau nu fiert.

Când pilaful de orez este gata, înlătură oala de pe foc și adaugă niște pătrunjel proaspăt tocat mărunt, care îi va oferi un gust extrem de fresh. Este recomandat să lași preparatul să se odihnească acoperit timp de câteva minute înainte de servire, pentru ca aromele să se îmbine perfect.

Așadar, rețetele de pilaf de orez sunt, de regulă, asemănătoare. Singurele diferențe constau în legumele pe care tu optezi să le adaugi, întrucât nu există nicio limită prestabilită. În acest sens, în maximum 20 de minute poți obține un fel principal foarte delicios, fără prea multă muncă în bucătărie.

2. Rețetă de pilaf de orez- cu ce îl poți asezona

Acum, că ai aflat cum se face pilaful de orez, este timpul să îți oferim câteva variante prin care îl poți asezona perfect.

O primă opțiune excelentă este, așadar, friptura. Poți alege să îl servești alături de o bucată de carne de vită, porc, pui sau chiar și miel. De asemenea, poți găti friptura în stilul preferat, fie că e la grătar, prăjită sau la grătar, și o poți condimenta cu ierburi aromatice sau chiar și sosuri, întrucât pilaful va rămâne la fel de perfect în această combinație.

Pilaful mai merge perfect și cu salata verde. Optează pentru diferite frunze proaspete, cum ar fi rucola, spanacul sau salata clasică și adaugă legume proaspete, precum roșii, castraveți sau ardei. Asezonează totul cu sare, lămâie și ulei de măsline, iar acum ai o masă perfectă, plină de vitamine, numai bună și pentru o persoană aflată la dietă.

Nu în ultimul rând, pilaful de orez mai merge de minune și cu legumele la grătar. Poți opta pentru diverse variante, precum ar fi dovleceii, vinetele, ardeii, ciupercile sau sparanghelul. Acestea pot fi puse pe grătar sau într-o tigaie grill, pentru a fi extrem de delicioase.

Așadar, acestea sunt doar câteva idei de garnituri care pot fi asociate oricând cu pilaful de orez, însă combinațiile pot fi făcute la nesfârșit.

În concluzie, ingredientele pentru pilaful de orez sunt foarte simple, după cum ai putut deja să vezi, iar modul de preparare este și el la fel de ușor. Acest preparat poate fi atât o garnitură extraordinară, cât și un fel principal în sine, fiind unul dintre cele mai răspândite delicii culinare din țara noastră.

Sursa foto: pexels.com