Prajitura Alba ca Zapada

Alba ca Zăpada - prăjitura pas cu pas. Cum obții un desert fraged și extrem de delicios

Cu siguranță, prăjitura Alba ca Zăpada este una dintre cele mai cunoscute și apreciate rețete de desert din bucătăria românească. Este extrem de îndrăgită de pe vremea bunicilor noștri, datorită cremei delicate de vanilie, ușor acrișoară. Rețeta de prăjitură Alba ca Zăpada poate fi servită la ocazii festive, dar poate fi și doza de răsfăț pentru membrii familiei tale.

Chiar dacă rețeta originală de Alba ca Zăpada a fost adaptată de-a lungul timpului, astfel încât astăzi există multe variante ale acestui preparat, principiile de bază, dar și gustul, au rămas, predominant, aceleași. Totuși, înainte să intri în bucătărie, trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare, pentru că necesită un proces puțin mai amplu. Cu toate acestea, rezultatul final va merita fiecare minut.

În continuare, îți vom dezvălui de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara acest desert savuros, dar îți vom spune și cum trebuie să prepari atât foile, cât și crema pentru Alba ca Zăpada.

Cuprins:
1. Prăjitură Alba ca Zăpada - cum obții foile pentru prăjitură
2. Rețetă de prăjitură Alca ca Zăpada - cum faci crema și cum asamblezi prăjitura

1. Prăjitură Alba ca Zăpada - cum obții foile pentru prăjitură

Ingredientele pentru rețeta originală de prăjitură Alba ca Zăpadă sunt, predominant, simple. Însă, îți vom spune, mai întâi, de ce ai nevoie pentru a începe prepararea foilor, care sunt extrem de importante, astfel încât produsul final să fie unul fraged și delicios.

Așadar, ai nevoie de: aproximativ 10 linguri de lapte, 100 de g zahăr și îndulcitori, tot aceeași cantitate de ulei sau unt, după cum mai folosesc unele gospodine, două ouă, puțină sare și făină, astfel încât să poți întinde foile perfect.

Dacă până acum te mai întrebai cum se face prăjitura Alba ca Zăpada, acum, cu siguranță, știi că vei începe prin prepararea foilor fragede. Adaugă toate ingredientele de mai sus, în afară de făină, într-un castron și amestecă totul bine cu ajutorul unui tel. Apoi, treptat, adaugă câte puțină făină, până când aluatul devine perfect de întins și nu se mai lipește de mâini.

Aluatul obținut se împarte în trei părți egale, iar fiecare se întinde pe rând într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie specială și se coace la temperatură medie, timp de aproximativ 20 de minute. Trebui, deci, să repeți acest proces pentru fiecare foaie, până când obții trei foi de prăjitură.

Atunci când acestea sunt gata, vei începe să te ocupi și de crema delicioasă pentru rețeta veche de prăjitură Alba ca Zăpadă, despre care vom vorbi pe larg în cele ce urmează.

2. Rețetă de prăjitură Alca ca Zăpada - cum faci crema și cum asamblezi prăjitura

După ce ai pregătit foile pentru prăjitură, este timpul să treci la partea cea mai delicioasă a rețetei, crema. În acest capitol, îți voi dezvălui pas cu pas cum să faci umplutura, dar și cum să asamblezi totul, astfel încât să obții rețeta de prăjitură Alba ca Zăpada ideală.

Așadar, ai nevoie de următoarele ingrediente: aproximativ un litru de lapte, 80 de g de făină, zahăr după gust, în funcție de cât de dulce îți dorești să fie aceasta, un pachet de unt gras, coaja de la o lămâie, dar și sucul ei, pentru o aromă extraordinară, puțină esență de vanilie, dar și diferite fructe proaspete, pentru decor.

Pentru a începe prepararea cremei pentru prăjitura cu foi alba ca Zăpada pune, mai întâi, făina, zahărul, coaja de lămâie și laptele și omogenizează bine. După ce te asiguri că această compoziție nu are cocoloașe, pune cratița pe foc și amestecă continuu, până când crema se îngroașă. Când este gata, se ia de pe aragaz și se adaugă esența și zeama de lămâie, după gust. Când este aproape rece, trebuie să încorporezi și untul, cu ajutorul unui mixer.

După ce crema pentru rețeta simplă de prăjitură Alba ca Zăpada este rece și s-a întărit, este timpul să asamblezi totul. Așează prima foaie pe un blat sau pe masă și adaugă o jumătate din crema de vanilie obținută, nivelând-o cu ajutorul unei spatule.

Adaugă apoi a două foaie de prăjitură și restul de cremă, după principiul de mai sus, după care pune deasupra cea de-a treia și ultima foaie de prăjitură și presează ușor, pentru a o fixă, iar astfel ai obținut prăjitura Alba ca Zăpadă de casă.

Pentru un plus de savoare, dar și pentru un aspect mai atrăgător, poți adaugă fructe proaspete pe deasupra, cum ar fi căpșuni, zmeură sau afine, dar și nucă de cocos, așa cum obișnuiesc toate gospodinele să facă.

Desertul trebuie să fie lăsat la frigider timp de cel puțin două ore, iar apoi e gata de savurat de întreaga familie. Sperăm că ți-ai făcut deja lista de ingrediente pentru prăjitura Alba ca Zăpada și să încerci și tu să o prepari, pentru că nu vei regreta.

În concluzie, această prăjitură este cunoscută încă de pe timpuri, ca fiind cea mai bună, titlu care a rezistat până în ziua de astăzi. Secretul ei constă în foile subțiri, crocante și cât mai fragede, precum și în crema de vanilie extrem de fină și de aromată. Dacă ți-e poftă de ceva cu adevărat delicios, atunci este momentul să intri în bucătărie și să pregătești Alba ca Zăpada. Tu ai încercat-o până acum?

Sursa foto: pexels.com.