Prajitura cu capsuni

Prăjitură cu căpșuni: un deliciu cu gust de vară, bun de servit tot anul

Dacă ești mare iubitor de prăjituri, iar căpșunile se numără printre fructele tale preferate, atunci vei îndrăgi, cu siguranță, și prăjitura cu căpșuni.
Aceste fructe roșii, de vară, sunt deja apetisante și iubite pentru gustul dulce-acrișor, dar atunci când le mai combini și cu un blat pufos sau crocant, de biscuiți, o cremă de vanilie, mascarpone sau frișcă, rezultatul va fi irezistibil.

Cuprins:

1.Prăjitură cu căpșuni: un răsfăț pentru tot anul
1.2Prăjitură cu căpșuni congelate sau proaspete?
1.3Prăjitură cu căpșuni și frișcă: un desert iubit de toți
2.Prăjitură cu căpșuni și iaurt
2.1Prăjitură cu căpșuni și cremă de vanilie
3.Prăjitură cu căpșuni și bezea
3.1Prăjitură cu căpșuni și biscuiți, fără coacere
3.2Prăjitură cu căpșuni, pișcoturi și mascarpone

1. Prăjitură cu căpșuni: un răsfăț pentru tot anul

O rețetă de prăjitură cu căpșuni este ideal de avut la îndemână oricând. Nu e de mirare că sunt printre cele mai apreciate deserturi, având în vedere gustul proaspăt, dulce-acrișor și culoarea vibrantă. În plus, căpșunile sunt bogate în vitamina C, fibre și antioxidanți.
Sunt deserturi versatile și atrăgătoare estetic, așa încât te poți răsfăța cu ele la orice ocazie, diversificând constant aromele și texturile, spre deliciul papilelor tale gustative.

1.1. Prăjitură cu căpșuni congelate sau proaspete?

Vara, căpșunile proaspete te așteaptă să le savurezi ca atare sau să le integrezi în cele mai interesante rețete. Iarna, le poți folosi pe cele congelate sau din compot, dacă vrei să faci o prăjitură cu aceste fructe minunate. Așadar, indiferent de sezon, căpșunile îți sunt accesibile și te poți bucura de un desert gustos și rapid.
Atenție, însă, la rețetele de prăjituri în care sunt indicate fructele proaspete! Da, poți folosi căpșuni congelate și la ele, fără probleme, însă cu atenție la faptul că sunt ușor apoase. Lasă-le să se scurgă bine, într-o sită, înainte de a le folosi, mai ales dacă urmează să le integrezi într-o cremă. Altfel, și căpșunile congelate pot fi la fel de aromate ca și cele proaspete, dacă au fost culese la timpul potrivit.

1.2. Prăjitură cu căpșuni și frișcă: un desert iubit de toți

Asocierea căpșunilor cu frișca este una clasică, ceea ce face ușor de înțeles de ce această prăjitură este cea mai populară. Dacă nu ai pregătit-o niciodată și nu știi de unde să începi, ai aici toate răspunsurile.

Prăjitură cu căpșuni - rețetă simplă și rapidă

Pentru blat, vei avea nevoie de:

  • un pachet de unt (250 de grame);
  • 4 ouă;
  • 250 de grame de făină;
  • 150 de grame de zahăr;
  • 60 ml lapte integral;
  • esență de vanilie;
  • un praf de sare;

Pentru cremă și decor:

  • 500 ml frișcă lichidă sau 500 g de smântână și 5 linguri de zahăr;
  • esență de vanilie;
  • 400 - 500 de grame de căpșuni.

Mod de preparare:

  1. Pregătește tava: poate fi rotundă sau dreptunghiulară, după cum preferi, și o poți unge cu unt sau ulei și/sau tapeta cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol larg, pune untul (tăiat cubulețe în prealabil) și zahărul (dacă îl ai pudră, va fi mai ușor de încorporat) și bate-l (te poți ajuta de un mixer) până când deschide la culoare, iar zahărul se topește complet.
  3. Adaugă ouăle, praful de sare, esența de vanilie și laptele și amestecă bine, până când se încorporează și acestea.
  4. Adaugă făina și amestecă ușor, până la încorporare. Nu mai mult, pentru că blatul își va pierde textura pufoasă, aerată.
  5. Toarnă compoziția în tava de copt și pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius (160, dacă folosești ventilatorul). Timpul de coacere poate fi între 30 și 50 de minute, în funcție de cuptor. Urmărește blatul, iar dacă devine auriu și trece testul scobitorii, înseamnă că este gata, așa că îl poți scoate din tavă și lăsa la răcit, pe un grătar.
  6. Cât timp blatul este în cuptor, poți pregăti crema. Dacă ai ales frișca lichidă, trebuie doar să o bați bine cu telul. De regulă, ea are deja zahăr și arome, așa că nu mai trebuie să adaugi nimic, dar verifică instrucțiunile de pe ambalaj, pentru a te asigura că nu greșești. Pentru cel mai bun rezultat, ține cutia de frișcă lichidă la congelator circa 30 de minute înainte de preparare.
    În schimb, dacă alegi să faci tu frișca, pune smântâna într-un vas (sau în bolul mixerului, după caz), adaugă zahărul, esența de vanilie, după gust, și mixează totul până când compoziția crește în volum, iar zahărul s-a topit complet. Atenție ca smântâna să fie grasă (idealul este de 30% grăsime). De asemenea, poți folosi mai mult de 5 linguri de zahăr, dacă o vrei mai dulce.
  7. Când ai terminat de făcut frișca, pune-o la rece până când asamblezi prăjitura.
  8. Spală bine căpșunile, curăță-le de frunze și taie-le în jumătate, pe lungime, lăsând câteva întregi, chiar cu tot cu frunze, pentru decor. Dacă folosești căpșuni congelate, asigură-te că s-au scurs bine.
    Când blatul s-a răcit, îl poți tăia în 2 sau 3, în funcție de cum preferi și de cât de largă sau îngustă a fost tava, pentru că s-ar putea să nu fie suficient de înalt pentru 3 felii.
  9. Peste prima parte de blat, pune un strat de frișcă, unul de căpșuni și încă unul de frișcă. Dacă ai feliat în 3, repetă procesul; dacă nu, pune ultima parte de blat deasupra. În funcție de numărul de straturi, împarte cu grijă frișca, lăsând o cantitate suficientă și pentru decor.
  10. Când ai terminat de asamblat, decorează cum îți place. Poți servi imediat, dar ar fi bine să lași prăjitura la frigider câteva ore, pentru a se întrepătrunde aromele.

Dacă te interesează o prăjitură cu căpșuni fără ouă, există înlocuitori vegani pe care îi poți achiziționa din magazine sau îi poți crea acasă, cea mai cunoscută soluție fiind o pastă din semințe de chia sau in hidratate. Textura va fi ușor diferită, însă te vei putea bucura de o minunată prăjitură cu căpșuni.

2. Prăjitură cu căpșuni și iaurt

Poate că prăjiturile cu cremă ți se par prea dense sau prea complicate, iar ceea ce cauți este un desert cu multe căpșuni, într-un blat pufos și aromat.
Prăjitura cu căpșuni și iaurt este ideală când vrei ceva savuros și ușor de făcut.

Iată care sunt ingredientele necesare:

  • 180 g unt la temperatura camerei;
  • 275 g făină;
  • 170 g zahăr;
  • 3 ouă;
  • 125 g iaurt grecesc;
  • 500 g căpșuni;
  • esență de vanilie;
  • praf de copt;
  • puțină sare.

Asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei, dacă vrei să obții cele mai bune rezultate. Pregătește de la început tava în care vei coace prăjitura și spală bine căpșunile, pentru a avea timp să se usuce înainte de a le încorpora.

Cum se prepară?

  1. Mixează bine untul cu zahărul, până când obții o cremă deschisă la culoare și pufoasă.
  2. Adaugă, pe rând, ouăle, continuând să mixezi ușor, iar la final - esența de vanilie.
  3. Într-un bol separat, combină făina, sarea și praful de copt. Folosind o sită, cerne o treime din amestec peste crema de unt.
  4. Toarnă 60 de grame de iaurt peste compoziția deja formată. Continuă cu ⅓ din cantitatea de făină, apoi cu restul de unt, și finalizează cu restul de făină, amestecând ușor după fiecare dintre ele, pentru a le încorpora și omogeniza.
  5. Toarnă compoziția în tavă și acoperă cu jumătăți de căpșuni, punându-le cu partea tăiată în jos și împingându-le ușor, pentru a nu rămâne prea mult la suprafață.
  6. Coace prăjitura 45-60 de minute, la 180 de grade Celsius. Timpul variază, în funcție de tavă și de cuptor, așa că testul scobitorii este un pariu sigur, dacă nu vrei să dai greș.
  7. Când e gata, las-o la răcorit câteva minute, apoi o poți felia, pudra cu puțin zahăr și servi alături de căpșuni proaspete și o cafea.

Prăjiturile cu iaurt au un blat ușor umed, diferit de cel pe bază doar de unt sau margarină și/sau lapte. Este important, așadar, să folosești iaurt grecesc, pentru că are un conținut mai ridicat de grăsime și este mai dens comparativ cu celelalte sortimente, așa că vei obține cel mai bun rezultat cu el.

2.1. Prăjitură cu căpșuni și cremă de vanilie

Ai citit mai sus despre prăjitura cu frișcă, iar apoi despre cea cu iaurt. Dacă te-ai hotărât că ai vrea, totuși, o prăjitură cu cremă, dar nu cu frișcă, atunci o prăjitură cu căpșuni și vanilie ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.

Iată cum poți prepara o delicioasă, fină și aromată cremă de vanilie:

Ca ingrediente, vei avea nevoie de:

  • 180 g unt moale;
  • 120 g cremă de brânză la temperatura camerei;
  • 400 g zahăr pudră;
  • esență de vanilie și un praf de sare.

În bolul unui mixer, amestecă ușor untul și crema de brânză. Când s-au omogenizat, începe să adaugi zahărul, puțin câte puțin, până când obții o cremă. Dacă este prea densă, poți adăuga două, trei linguri de lapte. La final, adaugă praful de sare și esența de vanilie, amestecând ușor.

Folosind același blat ca la prăjitura cu frișcă și aceeași metodă de asamblare, montează prăjitura și decoreaz-o așa cum îți place.
Sigur că poți face și o combinație, în așa fel încât să obții o prăjitură cu cremă de vanilie, căpșuni, dar și frișcă, adică de toate pentru toți. Spre exemplu, poți umple blatul cu crema de vanilie, iar frișca să fie pentru exterior. Fii creativ și vei obține prăjituri incredibile.

3. Prăjitură cu căpșuni și bezea

Cui nu-i place bezeaua? Crocantă la exterior, dar pufoasă și oarecum gumoasă la interior, textura bezelei este o încântare a simțurilor. În combinație cu minunatele căpșuni, poți crea un desert fabulos.
Bezeaua nu este cel mai ușor de făcut, dar, urmând instrucțiunile și respectând cantitățile, cu siguranță vei reuși să creezi o prăjitură cu căpșuni și bezea delicioasă.

Ingredientele pentru bezea sunt:

  • 4 albușuri (poți chiar să le cântărești - ideal ar fi să aibă în jur de 100 de grame);
  • 100 g zahăr tos;
  • 100 g zahăr pudră;
  • o linguriță de oțet;
  • un praf de sare.

Desigur, în funcție de nevoi, le poți dubla sau tripla, fără probleme.
Înainte de a prepara compoziția, preîncălzește cuptorul la 120 de grade Celsius. Dacă pornești și ventilatorul (care ajută la „uscarea” bezelei), atunci 100 de grade Celsius e temperatura potrivită.

Cum se prepară bezeaua?

Albușurile și un praf de sare se bat bine cu mixerul. Mare atenție la separarea de gălbenuș, pentru că orice strop de gălbenuș va ruina bezeaua. Se mixează la viteză mare, până când albușul devine spumă, moment în care poți începe să adaugi zahărul tos: puțin câte puțin, „în ploaie”, continuând să mixezi la viteză mare. Lingurița de oțet trebuie adăugată după prima parte de zahăr. Nu îți face griji în legătură cu oțetul, pentru că nu îl vei simți. Rolul lui este să stabilizeze spuma, asigurând succesul bezelei. Adaugă, în același fel, zahărul pudră, până când albușul devine tare și lucios.
Poți pune întreaga compoziție într-o tavă rotundă, sau o poți împărți în două, pentru a coace două „foi”. Bezeaua are nevoie de circa o oră în cuptor. Când expiră timpul de coacere, recomandarea este să nu deschizi cuptorul, ci să o mai lași încă o oră, să se răcească împreună cu el, pentru a preveni crăparea.

La asamblare, poți să pui fie frișcă și căpșuni peste bezea (dacă ai o singură bucată), fie să umpli foile și apoi să decorezi după preferință.
Rețete de prăjitură cu căpșuni sunt multe, însă aceasta cu bezea este cea mai sofisticată și mai rafinată, în special din perspectiva aspectului. Dacă vrei să îți impresionezi invitații, această variantă de prăjitură cu căpșuni proaspete este un pariu sigur.

3.1. Prăjitură cu căpșuni și biscuiți, fără coacere

Te interesează o prăjitură cu căpșuni simplă, cu biscuiți, fără coacere? Atunci un cheesecake este alegerea perfectă.

Ca ingrediente, vei avea nevoie de:

  • 200 g biscuiți măcinați;
  • 100 g unt topit;
  • 200 g cremă de brânză;
  • 200 ml smântână pentru frișcă;
  • 100 g zahăr;
  • esență de vanilie;
  • un plic de gelatină;
  • un praf de sare.

Preparare:

  1. Biscuiții măcinați se amestecă bine cu untul topit, până când se obține o pastă densă, omogenă, ce se întinde imediat pe fundul vasului în care faci prăjitura. Ideal ar fi să aibă un inel detașabil, ca la final rezultatul să fie și aspectuos. Se lasă la frigider pentru 30 de minute, cât să se întărească.
  2. Crema de brânză se amestecă cu zahărul, sarea și esența de vanilie. Separat, cu ajutorul unui mixer, se bate smântâna până devine frișcă, apoi se integrează în crema de bază.
  3. Gelatina se topește conform instrucțiunilor de pe plic și apoi se adaugă în cremă.
  4. Căpșunile, spălate bine și curățate de frunze, se taie în jumătăți.
  5. Peste blatul de biscuiți, așază uniform căpșunile, iar peste ele toarnă crema, nivelând ușor. Cheesecake-ul este aproape gata. Mai trebuie doar să-l lași la frigider, minimum 5 ore (ideal peste noapte), ca gelatina să își facă efectul și să poți felia ușor și frumos prăjitura.

Dacă vrei o prăjitură cu căpșuni fără zahăr, atunci poți alege de la raftul cu zahăr și îndulcitori un substitut. Orice rețetă, nu doar aceasta, îți va ieși cu siguranță, nu ai de ce să îți faci probleme.

Această prăjitură cu căpșuni „la rece” este ideală pentru zilele toride sau pentru situațiile în care vrei să pregătești desertul în avans, dar calitatea să nu aibă de suferit, tocmai pentru că are nevoie de acele câteva ore de stat la rece înainte de servire.

3.2. Prăjitură cu căpșuni, pișcoturi și mascarpone

Prăjitura cu căpșuni și unt este prea mult pentru tine? Atunci poți face o variantă mai ușoară și mult mai rapidă, cu pișcoturi și mascarpone.

Îți trebuie următoarele:

  • un pachet de pișcoturi;
  • o cutie de mascarpone de 500 g;
  • 200 ml smântână pentru frișcă;
  • 200 g zahăr;
  • 500 g căpșuni;
  • esență de vanilie;
  • 2 linguri de suc de lămâie;
    un praf de sare.

Cum se prepară:

  1. Mai întâi, folosește 300 g de căpșuni din cele 500 g pentru a face un sirop. Căpșunile tăiate cuburi, se amestecă cu 50 g zahăr și se lasă deoparte. Când zahărul se va topi, căpșunile își vor lăsa siropul. Poți pune până la 100 de grame de zahăr, dacă vrei un sirop mai dulce. La final, se strecoară printr-o sită fină.
  2. Pentru cremă, bate bine smântâna rece, pentru a obține frișca.
  3. Într-un alt vas, amestecă brânza mascarpone cu 150 g de zahăr și praful de sare, iar când zahărul s-a topit, adaugă în acest vas frișca și cele două linguri de suc de lămâie, amestecând ușor, cât să se omogenizeze.
  4. Mai departe, înmoaie pișcoturile în siropul de căpșuni și asamblează prăjitura în modalitatea pe care ți-o dorești. Poți să tai celelalte 200 de grame de căpșuni și să le amesteci cu crema din interior, sau poți să le așezi deasupra, pentru decor.
  5. Lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 3 ore și servește-o alături de cei dragi.

Așadar, așa se prepară delicioasele prăjituri cu căpșuni și frișcă, dar și brânză sau vanilie, întocmai ca la cofetărie. Alege rețeta care ți se potrivește, folosește ingrediente proaspete, de calitate, experimentează și bucură-te de prăjituri cu căpșuni apetisante, cremoase sau pufoase, alături de cei dragi.

Surse foto: unsplash.com, pexels.com