Prajitura cu visine

Prăjitura cu vișine: Cum să folosești aceste fructe în deserturile tale, urmând aceste rețete care îți vor lăsa gura apă

Vișinele sunt un ingredient versatil, care poate fi folosit într-o varietate de deserturi, de la plăcinte la prăjituri. Aroma lor dulce-acrișoară adaugă o notă unică deserturilor tradiționale, iar culoarea lor roșie strălucitoare este atrăgătoare din punct de vedere estetic. Dacă dorești să încorporezi vișine în deserturile tale, există o mulțime de rețete apetisante din care poți alege.

Cuprins:
1.Prăjitura cu vișine: cum au cucerit deserturile cu vișine lumea?
2.Prăjitura pufoasă cu vișine: cum alegem ingredientele?
3.Prăjitura cu vișine: rețete
3.1. Rețete populare de prăjitură cu vișine: prăjitură cu vișine și iaurt, ciocolată, mascarpone, cremă de vanilie sau bezea
3.2. Caietul cu rețete al mamei: prăjitură cu vișine simplă + rețete de trufe și tarte
3.3. Raftul bunicii: găluște de cartofi cu vișine + rețete de prăjituri pufoase cu vișine

1. Prăjitura cu vișine: cum au cucerit deserturile cu vișine lumea?

Aceste fructe au fost folosite în crearea deserturilor tradiționale din întreaga lume, de secole. De la plăcinte și până la sosuri savuroase și creme, vișinele au fost un ingredient de bază în multe rețete clasice. De asemenea, termenul de „prăjitură cu vișine” poate avea numeroase înțelesuri.

În Europa, vișinele sunt folosite în mod obișnuit în prăjitura cu vișine germană, supa de vișine maghiară și în rețeta pierogi cu vișine poloneză. În Orientul Mijlociu, vișinele sunt adesea folosite în budinca de orez cu vișine persană și în baklava cu vișine turcească. În Statele Unite, vișinele sunt un ingredient popular în plăcinta cu vișine și în cheesecake-ul cu vișine.

2. Prăjitura pufoasă cu vișine: cum alegem ingredientele?

Înainte de a ne apuca de gătit, trebuie să ne gândim la modul în care ne decidem asupra ingredientelor. Alege între zahăr și îndulcitori, în funcție de preferințele culinare. Te poți afla în ipostaza în care gătești, de exemplu, pentru cineva care suferă de diabet, însă vrei să îi faci o bucurie.

De asemenea, aceeași situație poate apărea pentru unt și margarină, atunci când vine momentul alegerii elementului de „grăsime” pe care vrei să îl alegi. În cazul în care ții post, vei alege o rețetă din care ouăle și laptele pot lipsi (cea cu bezea trebuie în mod expres să fie exclusă) și vei înlocui grăsimea de origine animală cu cea de origine vegetală și vei opta pentru lapte de soia/ovăz/orez.

Trebuie să iei în considerare în ce sezon vrei să faci prăjitura cu vișine. Desigur, pe timpul iernii, orice rețetă de prăjitură cu vișine se va face cu fructe congelate, deoarece nu avem la îndemână fructe proaspete, așa cum se întâmplă pe perioada verii. O altă variantă ingenioasă care poate fi aplicată în anotimpul rece este să folosești fructele din compot, o alternativă foarte utilă în situația în care nu poți să găsești ce ai nevoie pentru a face o rețetă de prăjitură cu vișine congelate.

Nu te panica! Toate aceste ingrediente (și cele care vor urma) de calitate pot fi cumpărate într-o singură vizită pe Auchan.ro, acolo unde cu siguranță vei găsi tot ce ai putea avea nevoie! Inclusiv tăvi de copt!

3. Prăjitura cu vișine: rețete

Acum, că am avut această mică discuție și că știi cum vei face cumpărăturile, să descoperim împreună o lume plină de gust și de savoare. Am împărțit pentru tine aceste rețete în funcție de momentul în care au fost create. Descoperă și traversează anii, printre paginile unei cărți de gătit!

3.1. Rețete populare de prăjitură cu vișine: prăjitură cu vișine și iaurt, ciocolată, mascarpone, cremă de vanilie sau bezea

Vișinele sunt fructe delicioase, care pot adăuga o aromă dulce-acrișoară oricărui desert. Unul dintre cele mai bune moduri de a te bucura de vișine este într-o prăjitură. Există multe rețete diferite de prăjituri cu vișine, motiv pentru care suntem convinși că pe acestea le vei salva în telefon.

Prăjitură cu vișine și iaurt

Ingrediente:

  • 200 g de făină;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 2 ouă mari;
  • 150 g de zahăr tos;
  • 120 g iaurt grecesc;
  • 120 ml ulei vegetal;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 200 g de vișine, fără sâmburi, tăiate în două.

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge o tavă de tort cu diametrul de 20 cm (sau o tavă dreptunghiulară, de chec) cu unt sau spray de gătit. Într-un bol de dimensiuni medii, amestecă împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt castron mare, bate ouăle și zahărul până când compoziția devine albă.

Adaugă iaurtul, uleiul vegetal și extractul de vanilie în al doilea bol și amestecă până când se combină bine toate ingredientele. Este momentul îmbinării cu ingredientele uscate, din primul castron. Amestecă bine. Adaugă cu grijă vișinele, pentru a nu le zdrobi atunci când le încorporezi.

Toarnă aluatul în forma de copt pregătită și dă-l la cuptor timp de 35-40 de minute sau până scobitoarea introdusă în centrul prăjiturii iese curată.

Lasă prăjitura să se răcească timp de 20 minute în tavă, apoi o poți servi. Această rețetă de prăjitură de vișine cu iaurt nu necesită decorațiuni sofisticate, fiind un preparat ușor, ce poate fi savurat oricând.

Prăjitură cu vișine și ciocolată

Ingrediente:

  • 250 g de unt nesărat, la temperatura camerei;
  • 250 g de zahăr tos;
  • 4 ouă mari;
  • 250g făină;
  • 2 lingurițe de praf de copt,
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 120 g de vișine, fără sâmburi;
  • 300 g de ciocolată neagră, mărunțită;
  • 150 g de smântână de gătit.

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge două tăvi de copt cu diametrul de 20 cm cu unt sau spray de gătit și tapetează-le cu hârtie de gătit. Într-un castron de dimensiuni mari, bate cu mixerul untul și zahărul împreună până când se albește compoziția.

Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Cerne împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Încorporează ingredientele uscate în amestecul de unt, până se combină. Adaugă vișinele și 100 g din ciocolata tocată.

Împarte aluatul în mod egal între formele de copt pregătite. Coace-l timp de 25-30 de minute. Apoi îl lași să se răcească complet, înainte să începi asamblarea produsului final.

Între timp, pregătește crema. Pentru a face ganache-ul de ciocolată, încălzește smântâna într-o cratiță mică, până când începe să fiarbă. Se toarnă crema peste ciocolata tocată și se amestecă până se omogenizează. Lasă ganache-ul să se răcească, până când se îngroașă puțin.

Așază o foaie de blat pe un platou de servire și întinde un strat de ganache deasupra. Adaugă a doua foaie de blat și întindeți ganache-ul rămas astfel încât să acopere tot exteriorul tortului creat (inclusiv pe laterale). Dacă dorești, poți adăuga orice element decorativ dorești și poți savura împreună cu cei dragi această rețetă de prăjitură de vișine cu ciocolată.

Prăjitură cu vișine și mascarpone

Ingrediente:

  • 250 g de unt nesărat, moale;
  • 250 g de zahăr tos;
  • 4 ouă mari;
  • 250g făină;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 150 g de vișine, fără sâmburi;
  • 250 g de brânză mascarpone;
  • 50 g de zahăr pudră.

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge două tăvi de tort cu diametrul de 20 cm cu unt sau spray de gătit și tapetează-le cu hârtie de gătit. Într-un castron de dimensiuni mari, bate cu mixerul untul și zahărul împreună până când se albește compoziția.

Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Cerne împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Încorporează ingredientele uscate în amestecul de unt, până se combină. Adaugă vișinele, cu grijă, să nu le zdrobești (recomandăm să folosești o lingură, nu mixerul).

Toarnă aluatul în forma de tort pregătită și dă-l la cuptor timp de 35-40 de minute sau până scobitoarea introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Se lasă prăjitura să se răcească complet pe un grătar de sârmă.

Pentru a face crema de mascarpone, mixează la viteză mare brânza mascarpone și zahărul pudră împreună, până când se omogenizează. Poți adăuga coajă de lămâie, esență de vanilie sau orice altă aromă pe care ai dori să o descoperi în această cremă, atunci când te vei delecta cu o felie de prăjitură. Întinde crema deasupra blatului răcit. Acum poți adăuga orice decorațiuni dorești și ești gata să te bucuri de această rețetă de prăjitură de vișine pufoasă.

Prăjitură cu vișine cu cremă de vanilie

Ingrediente:

Aluat:

  • 200 g de făină;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 100g unt nesărat, moale;
  • 200 g de zahăr tos;
  • 2 ouă mari;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 120g smântână;
  • 150 g de vișine fără sâmburi, tăiate mărunt.

Crema de vanilie:

  • 400 ml de smântână de gătit, cu procentaj ridicat de grăsime;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 50 g de zahăr pudră.

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 175°C. Unge două tăvi de tort de 18 cm cu unt sau spray de gătit și tapetează-le cu hârtie de gătit.

Într-un bol de dimensiuni medii, amestecă împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt castron mare, bate ouăle și zahărul până când se albește compoziția. Adăugați ouăle unul câte unul, bătând bine după fiecare adăugare. Apoi, se amestecă extractul de vanilie. Adaugă treptat amestecul de ingrediente uscate, alternând cu smântâna, și amestecă până când se combină ingredientele. Încorporează vișinele tocate.

Împarte aluatul în mod egal între formele de copt pregătite. Coace-l timp de 25-30 de minute sau până când scobitoarea iese curată. Apoi îl lași să se răcească complet, înainte să începi asamblarea produsului final.

Între timp, pregătește crema de vanilie. Într-un castron mare, bate smântâna grasă, extractul de vanilie și zahărul pudră până când se formează o cremă tare.

După ce blaturile s-au răcit, așază prima foaie pe un platou de servire și întinde deasupra o cantitate generoasă de cremă de vanilie. Poți adăuga în cremă bucățele de vișine tăiate. Așază cealaltă foaie de blat și întinde ce a mai rămas din cremă pe deasupra. Se ornează cu vișine proaspete și se dă la frigider pentru cel puțin 1 oră înainte de servire. Toți musafirii se vor bucura să guste din această prăjitură cu vișine și cremă absolut delicioasă.

Prăjitură cu vișine și bezea

Ingrediente:

Aluat:

  • 150 g de unt nesărat, moale;
  • 150 g de zahăr tos;
  • 3 ouă mari;
  • 150g făină;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • ½ linguriță de sare;
  • ½ cană de lapte;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 250g vișine, fără sâmburi.

Bezea:

  • 3 albușuri de ou;
  • 150 g de zahăr tos;
  • ½ linguriță de cremă de tartar (bitratat de potasiu).

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge o tavă de 22 cm cu unt sau spray de gătit și tapetează cu hârtie de gătit.

Într-un bol de dimensiuni medii, amestecă împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt castron mare, bate ouăle și zahărul până când compoziția devine albă. Adaugă ouăle unul câte unul, bătând bine după fiecare. Apoi, se amestecă extractul de vanilie. Adaugă treptat amestecul de ingrediente uscate, alternând cu smântâna și amestecă până când se combină ingredientele. Încorporează vișinele tocate.

Toarnă aluatul în tavă și netezește suprafața cu ajutorul unei spatule. Coace blatul timp de 25-30 de minute sau până când scobitoarea iese curată.

În timp ce prăjitura se coace, apucă-te de gătit bezeaua. Într-un castron mare, bate albușurile de ouă, până când acestea devin spumoase.

Adăugați crema de tartar și continuă să mixezi la viteză mare până când se formează vârfuri moi. Bitratatul de potasiu ajută la păstrarea formei vârfurilor de bezea în timpul coptului și al culorii albe, imaculate. Adaugă treptat zahărul, câte o lingură pe rând, continuând să mixezi până când amestecul este lucios și se formează vârfuri tari.

Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească câteva minute. Întinde bezeaua pe suprafața blatului, folosind o spatulă pentru a crea vârfuri și vârtejuri. Reintrodu prăjitura în cuptor pentru încă 10-15 minute sau până când vârfurile bezelei sunt aurii și bezeaua în sine este crocantă. Scoate prăjitura din cuptor și permite-i să se răcească complet, înainte de a o servi.

3.2. Caietul cu rețete al mamei: prăjitură cu vișine simplă + rețete de trufe și tarte

Mamele abordează rețetele de deserturi într-o varietate de moduri, în funcție de preferințe și situații. Unele pot urma rețete tradiționale de familie transmise din generație în generație, în timp ce altele pot experimenta cu idei noi și la modă de deserturi.
Multe mame preferă rețete ușor de preparat, care sunt atât delicioase, cât și sănătoase pentru familiile lor. În orice caz, mamele urmăresc să creeze deserturi care să aducă bucurie celor dragi lor. Același principiu se aplică și pentru următoarele rețete.

Trufe cu vișine

Ingrediente:

  • 250 g nuci;
  • 250 g zahăr pudră;
  • 80 ml rom;
  • 50 g cacao;
  • 1 albuș bătut spumă;
  • 100 g vișine din vișinată;
  • 2 pachete zahăr vanilat;
  • 50 g ciocolată.

Preparare:

Se amestecă nucile, zahărul, zahărul vanilat, romul, 25 g cacao, ciocolata și albușul. Se fac biluțe mici, se întind în palmă, și se pune in mijlocul fiecăreia câte o vișină, se acoperă și se tăvălesc prin restul de cacao. Se pun la rece două ore, după care se pot servi.

Tarte cu vișine

Ingrediente:

Aluat:

  • 400 g făină;
  • 150 g unt;
  • 100 g zahăr;
  • 1 ou;
  • 2-3 linguri de smântână sau lapte;
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie.

Sarea și praful de copt se amestecă împreună cu făina cernută. Se adaugă untul tăiat bucățele, se amestecă din nou, apoi se adaugă apă cât absoarbe făina, ca să iasă un aluat semi-tare. După ce se frământă, se lasă aluatul să se odihnească o oră în frigider, apoi se împarte în 20-25 de bucăți egale, care se pun în formele mici de tarte, căptușind cu aluat interiorul acestora.

Înainte de a se introduce în cuptor, se înțeapă coca din forme în câteva locuri cu vârful unui cuțit (sau cu furculița), pentru a nu se ridica sau să se deformeze baza tartei în timpul pre-coacerii. O altă variantă ar fi să adaugi câte o punguță de hârtie cu boabe uscate de porumb sau fasole. Desigur, acum există mărgele din ceramică, pentru gătit, special destinate acestui scop.

Se așază tartele într-o tavă și se introduc în cuptorul pre-încălzit la o temperatură mai scăzută (160-180o C). După ce s-au copt pe jumătate (trebuie să verifici cu ajutorul unei scobitori), scoate formele și adaugă umplutura. Dacă te grăbești, poți transforma acest preparat într-o prăjitură cu dulceață de vișine și să umpli formele cu, ai ghicit, dulceață! Însă, dacă vrei să lucrezi ca la carte, aceștia sunt pașii de urmat:

Umplutură:

  • 750 g vișine;
  • 250 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 100 g miez de nucă;
  • 50 g pesmet alb;
  • 30 g unt;
  • 1 vârf de cuțit de scorțișoară măcinată.

Vișinele, cărora li s-au scos mai întâi sâmburii, se presară cu 150g zahăr tos și se lasă la scurs 2-3 ore în frigider. Între timp, se prepară aluatul cu care se tapetează formele de tarte unse cu unt. Se presară cu pesmet, după care se pun vișinele scurse de zeamă, peste care se toarnă următoarea compoziție.

Se separă gălbenușurile într-un castron apoi se adaugă restul de zahăr, miezul de nucă măcinat, scorțișoara pudră și la urmă, treptat, albușurile bătute spumă în prealabil. Se amestecă ușor, adăugând puțin câte puțin din zeama scursă de la vișine și imediat se umplu formele, se adaugă înapoi în tavă, se introduc în cuptorul care era deja preîncălzit, la foc domol și se mai coc aproximativ 20-30 de minute.

Se pot servi calde, acompaniate cu o cupă de înghețată de vanilie, sau reci, pudrate foarte delicat cu zahăr. Acest delicios desert, deși are o altă formă, tot o prăjitură de vișine cu unt este, dacă stăm să ne gândim.

Prăjitură cu vișine simplă

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 200 g zahăr pudră;
  • 200 g făină;
  • 4 linguri cu apă cocolită;
  • 4 lingurițe cu zahăr pudră;
  • 1 kg vișine.

Preparare:

Pentru a începe prepararea acestei prăjituri cu vișine simple, se separă ouăle. Cele 4 gălbenușuri se amestecă împreună cu 200 g zahăr, se adaugă pe rând 4 linguri cu apă clocotită, făina și albușurile bătute spumă, cu cele 4 lingurițe de zahăr pudră. Se toarnă în tava unsă și deasupra se așază vișinele fără sâmburi. Se coace la foc potrivit. Apoi se scoate din cuptor, se așteaptă să se răcească și se servește. O rețetă de prăjitură de vișine mai simplă decât aceasta nu poate exista!

3.3. Raftul bunicii: găluște de cartofi cu vișine + rețete de prăjituri pufoase cu vișine

Bunicile au tendința de a aborda rețetele de desert punând accent pe tradiție, simplitate și gust. Adesea se bazează pe rețete care au fost transmise din generație în generație și este posibil să aibă propriile tehnici și sfaturi speciale care au fost perfecționate de-a lungul anilor de experiență.

În plus, ele au un talent deosebit pentru a adapta rețetele în așa fel în care să se potrivească preferințelor individuale sau restricțiilor alimentare. În general, abordarea bunicilor față de rețetele de desert este înrădăcinată în dragostea de a găti, în dorința de a împărtăși bunătăți delicioase cu cei dragi și în angajamentul de a crea dulciuri reconfortante, făcute în casă.

Găluște de cartofi cu vișine

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi;
  • 1 ou;
  • 3 linguri de griș;
    făină (aproximativ 300g);
  • 200 g vișine;
  • 3-4 linguri de ulei;
  • 6-7 linguri de pesmet;

Preparare:

Se pun la fiert în coajă 1 kg de cartofi sfărâmicioși. Apoi se curăță de coajă, se pasează fierbinți, la furculiță, sau se dau reci prin mașina de tocat (blender-ul i-ar face piure).

În pasta rece de cartofi se adaugă un ou, 1 praf de sare, 3 linguri de griș și suficientă făină încât să se obțină un aluat consistent. După ce este bine frământat, se formează între palme bile de cocă, se turtesc, iar în mijloc se pun câteva vișine (spălate bine, scurse și eventual fără sâmburi). Apoi se unesc și se adună bine marginile aluatului, în jurul umpluturii, formând găluștele.

Între timp se pune pe foc un vas mare cu apă (circa 4 l) și un praf de sare. Când apa dă în clocot, se pun găluștele la fiert, dar nu toate deodată, deoarece s-ar sfărâma. După 10-15 minute, când găluștele se ridică la suprafață, se scot cu spumiera și se așază pe un platou.

Separat, se încing într-o tigaie 3-4 linguri de ulei sau puțin unt, se adaugă și 6-7 linguri de pesmet alb fin și se rumenește ușor, la foc mic. Găluștele, după ce te-ai asigurat că s-au scurs bine, se tăvălesc prin pesmet și se servesc pudrate cu zahăr. Din cantitățile menționate ies aproximativ 40 bucăți.

Colțunași cu vișine

Ingrediente:

Aluat:

  • 2 ouă;
  • 50 ml apă minerală sau sifon;
  • 1 praf de sare;
  • 500 g făină;
  • 80 g unt sau margarină;
  • 30 g pesmet;
  • zahăr vanilat.

Umplutură:

  • 500 g vișine;
  • 100 g zahăr;
  • 2 lingurițe rom.

Preparare:

Din ouă, apă (sifon), sare și făină se face un aluat care se frământă bine pe planșetă. Se întinde o foaie de aproximativ 1 mm grosime, sau cât de subțire poți, fără să se rupă. Se taie pătrate cu latura de circa 5-6 cm. Se umplu cu vișinele fără sâmburi, presărate cu zahar și rom, se umezesc ușor marginile și se lipesc două colțuri opuse, astfel încât să creeze un triunghi. Dacă dorești să adaugi un model, acum este momentul, cu ajutorul unei furculițe, sau poți forma pliuri cu degetele, pe margine.

Se fierb în 3 litri de apă clocotită, se scot, se scurg, se așază într-o cratiță. Se presară cu pesmet și bucățele de unt și se dau la cuptor câteva minute. Se servesc fierbinți cu zahăr pudră sau zahăr vanilat deasupra.

Sufleu de vișine

Ingrediente:

  • ½ kg vișine;
  • 100g franzelă (veche de cel puțin o zi) sau 100g biscuiți;
  • 150g zahăr;
  • 200g smântână;
  • 4-5 ouă.

Preparare:

Se spală vișinele și se scot sâmburii, după care se presară cu puțin zahăr și se lasă într-un castron pentru a se scurge zeama, în timp ce parcurgi restul pașilor. Se amestecă gălbenușurile cu restul de zahăr, se adaugă smântâna, franzela dată pe răzătoare sau biscuiții pisați, vișinele scurse de zeamă, albușurile bătute spumă și se amestecă ușor.

Compoziția se toarnă într-o formă unsă cu unt și presărată cu pesmet alb sau biscuiți pisați. Se coace în cuptor, la temperatură medie, timp de 25-30 de minute. Se poate servi cald, alături de o cremă de vanilie sau, după ce s-a răcit, este minunat alături de o ceașcă de ceai englezesc.

În concluzie, vișinele sunt un ingredient delicios și versatil care poate fi folosit într-o varietate de deserturi. Fie că preferi o rețetă clasice sau dorești să încerci ceva nou, adăugarea vișinelor în deserturile tale este o modalitate excelentă de a le infuza o aromă unică și delicioasă. Așadar, de ce să nu încerci să prepari astăzi un desert cu vișine? Papilele tale gustative îți vor mulțumi!

Surse foto: Freepik.com.