Risotto

Risotto, încearcă ceva altfel! Idei creative de gustări și garnituri nutritive pentru o digestie ușoară

Risotto este unul dintre cele mai populare preparate de origine italiană, dar care și-a câștigat popularitatea și în bucătăria românească. Orezul este un aliment versatil, care poate fi servit ca atare sau în combinație cu legume, brânzeturi sau chiar fructe. În plus, orezul are un nivel ridicat de mangan, valoros pentru imunitate. Mai mult, orezul are proprietăți antiinflamatoare și diuretice, scade presiunea sanguină, echilibrează colesterolul și furnizează energie organismului. Practic, o farfurie de risotto îți alimentează organismul cu vitamine, minerale, fibre și proteine. Deci, descoperă și notează câteva rețete clasice și altele mai puțin cunoscute de risotto pentru amatorii de carne, brânzeturi sau pentru garnituri hrănitoare.

Cuprins:
Risotto, un preparat italienesc cu ingrediente simple - Trucuri esențiale pentru rețete ca la carte
1.1. Risotto simplu pentru începători
2.Risotto cu ciuperci, o garnitură ușoară pentru preparatele din carne
3.Risotto - Rețetă pentru garnituri și gustări pentru vegetarieni și iubitorii de carne
3.1. Rețetă risotto cu creveți
3.2. Rețetă risotto cu legume sau fructe
3.3. Rețetă risotto cu carne de pasăre

1. Risotto, un preparat italienesc cu ingrediente simple - Trucuri esențiale pentru rețete ca la carte

Un risotto ca la carte pare o treabă la îndemâna oricui. Chiar este o garnitură simplu de preparat, gata în timp record. Însă, există câteva secrete de care este indicat să ții cont pentru a obține un risotto delicios din prima încercare.

  • Utilizarea ingredientelor

Primul pas către un risotto reușit vizează folosirea cu moderație a ingredientelor. Astfel, ingredientele trebuie adăugate treptat și în cantități mici. Completează la final, dacă simți că mai este necesar să adaugi ceva.

  • Tipul de cratiță

Alegerea recipientului pentru pregătirea rețetei de risotto este un pas important. Sunt indicate cratițele încăpătoare, astfel încât, amidonul să fie eliberat, orezul să fiarbă uniform și să-și mențină savoarea. De exemplu, cele mai recomandate sunt oalele din inox sau aluminiu, cu înălțime de circa 2 cm, acoperite cu lac non-aderent și care au bază groasă.

  • CunoaÈ™terea ingredientelor esenÈ›iale

Dorești să guști un risotto realizat chiar de tine conform rețetei originale? Iată care sunt ingredientele esențiale: orez de calitate, ceapă mărunțită cât bobul de orez, cubulețe de unt sau ulei de măsline extravirgin, vin alb sec, parmezan și supă de legume strecurată sau apă.

  • Raportul corect orez-apă

Respectă raportul corect între orez și apă. În acest sens, folosește cântarul de bucătărie și recipientele gradate pentru orez și lichide.

  • Setarea flăcării la aragaz

Setarea flăcării la aragaz este de asemenea un pas care influențează calitatea preparatului. Astfel, ai grijă ca flacăra să oscileze între minim și mediu. Când orezul a atins punctul de fierbere, pune capacul și dă flacăra la nivel mic.
După gătire, stinge focul și lasă preparatul să se ,,odihnească’’ pentru 8-10 minute.

  • Depozitarea orezului

Un risotto gustos depinde inclusiv de condițiile în care ai depozitat orezul înainte de a-l găti. În consecință, așază orezul în locuri răcoroase, departe de umezeală și expunerea la soare.
De exemplu, pune orezul într-o cutie pe care să o închizi ermetic.

  • Curățarea orezului înainte de pregătire

Înainte de a realiza orice fel de rețetă risotto, nu uita să speli pentru a-l purifica de microorganisme, praf și amidon. Eliminarea excesului de amidon asigură un preparat uniform, fără boabe lipite inestetic.

  • Multă răbdare È™i atenÈ›ie

Odată ce ai pus orezul la fiert, trebuie să te înarmezi cu răbdare. Folosește o lingură de lemn și amestecă delicat.

  • Untul, doar la final

Cubulețele de unt se adaugă la final pentru accentuarea cremozității preparatului. Dacă textura e prea rigidă, atunci crește puțin aportul de supă. Ai grijă la cantitatea lichidului, deoarece un risotto perfect nu trebuie să fie nici apos și nici înțepenit în farfurie.

  • Supa de pui/legume

Adaugă supă de legume sau de pui preparată în casă pentru un gust intens, nu apă. Aceasta trebuie ținută la foc mic pe parcursul pregătirii orezului pentru risotto. Supa se adaugă puțin câte puțin în orez, astfel încât să nu apuce să se deshidrateze. Orezul devine cremos dacă este amestecat continuu cu supa adăugată în mod treptat și nu dintr-o dată. Totodată este eliberat amidonul din boabele de orez.

  • Tipul special de orez

Alege orezul corect pentru risotto: cu bob mic, mediu, rotund sau semirotund. Evită orezul paraboiled. Există orez special pentru risotto, precum: Arborio, Baldo, Vialone și Carnaroli. Alternează tipurile de orez pentru risotto, nu folosi mereu aceeași marcă.

1.1.Risotto simplu pentru începători

Dacă nu ai pregătit până acum o rețetă de risotto simplu, atunci începe cu una tradițională, gata în 20 de minute.

Ingrediente:

  • 200 g orez;
  • 800 ml supă legume;
  • 60 g parmezan;
  • 30 g unt;
  • 1 ceapă albă;
  • 1 tulpină È›elină;
  • 2 căței de usturoi;
  • sare, piper;
  • 200 ml vin alb.

Mod de preparare:

  1. Folosește orezul special pentru risotto. Ceapa, țelina și usturoiul se mărunțesc și se călesc în 2 linguri de ulei de măsline la foc mic într-o tigaie cu capac.
  2. Amestecă ingredientele mereu să nu se ardă până când legumele devin translucide.
  3. Adaugă orezul și amestecă-l cu legumele călite la foc mediu. Când orezul începe să se încingă, adaugă vinul. Dacă vinul începe să sfârâie, atunci știi că l-ai adăugat la momentul potrivit.
  4. Ia un polonic din cantitatea de supă fierbinte și toarnă-l treptat peste orez, cu mișcări ușoare. Este important ca după fiecare polonic de supă să aștepți până când orezul absoarbe tot lichidul. Abia atunci poți începe să torni următorul polonic de supă.
  5. Orezul trebuie să fie moale, dar ferm. Așadar, nu este obligatoriu să folosești toată supa, atâta timp cât orezul a atins deja textura potrivită.
  6. Când orezul este gata, adaugă parmezanul, untul în timp ce amesteci continuu.
  7. Lasă preparatul sub capac pentru 2 minute. Acest pas oferă preparatului o textură cremoasă.

2. Risotto cu ciuperci, o garnitură ușoară pentru preparatele din carne

Preparatele din carne alături de cartofi drept garnitură, nu sunt cele mai indicate combinații pentru digestie. Risotto cu ciuperci este o alternativă simplă de garnitură și cel mai important: hrănitoare și gata în câteva minute. Odată cu venirea toamnei poți aromatiza risotto cu hribi, gălbiori și alte ciuperci de sezon. Până atunci, poți recurge la clasicele ciuperci Champignon, albe sau brune.

Ingrediente:

  • 300 g orez;
  • 300 g ciuperci Champignon;
  • 60 g parmezan ras;
  • 40 g unt tăiat cuburi;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 800 ml supă de legume strecurată;
  • pătrunjel verde (opÈ›ional);
  • 1 ceapă mare pe care o mărunÈ›eÈ™ti;
  • 50 ml vin alb sec.

Mod de preparare:

  1. Utilizează o oală încăpătoare, astfel încât orezul să fiarbă în straturi uniforme. Pune supa la fiert. Într-o tigaie separată, sotează ciupercile (doar pălăriile, fără piciorușe).
  2. Ciupercile se sotează cu uleiul de măsline aromatizat cu un cățel de usturoi zdrobit.
  3. La foc mic începe să călești ceapa mărunțită (și piciorușele ciupercilor) cu puțin unt și amestecă permanent pentru 3-5 minute.
  4. Adaugă orezul, ¼ polonic de apă/supă și amestecă împreună cu ceapa călită pentru 1 minut. Apoi, toarnă vinul și continuă să amesteci.
  5. Toarnă 3-4 polonice de supă/apă, sare, apoi amestecă și lasă orezul la fiert la foc mic pentru 15-20 de minute.
  6. Este important ca orezul să absoarbă toată apa pentru a deveni cremos. După acest pas, mai adaugă un polonic de lichid fierbinte, amestecă și adaugă sare după gust.
  7. Închide focul, adaugă ciupercile sotate, 2 cubulețe de unt, puțin parmezan ras și amestecă iar.
  8. Stinge focul și lasă cratița deoparte pentru 8-10 minute pentru ca textura să se așeze uniform.

Opțional: folosește pătrunjel verde pentru decor.

  • Risotto cu ciuperci È™i trei feluri de brânză

Ingrediente:

  • 160 g de orez pentru risotto;
  • 100 ml smântână pentru gătit;
  • 200 ml vin alb;
  • 80-100 g de unt;
  • 50 g caÈ™caval;
  • 50 g parmezan;
  • 250 g ciuperci;
  • 50 g brânză emmentaler;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 1 ceapă albă, mică;
  • 2 căței usturoi;
  • 500 ml supă legume.

Mod de preparare:

  1. Pune untul într-o tigaie și las-o la încins. Apoi, adaugă ceapa, usturoiul și amestecă totul pentru 1-2 minute.
  2. Taie cubulețe 250 g de ciuperci. Jumătate din cantitate pune-o deoparte, iar cealaltă jumătate pune-o în tigaie peste legume.
  3. După 1 minut, adaugă 160 g de orez peste ciuperci, amestecă 1-2 minute și toarnă vinul.
  4. Amestecă totul cu sare, piper și restul ciupercilor.
  5. Între timp adaugă gradual, 500 ml de supă pe măsură ce amesteci delicat.
  6. Când preparatul e aproape gata, pune smântâna și brânzeturile.
  7. Rade parmezan peste risotto, presară pătrunjelul tocat fin și servește totul cât este cald.

3. Risotto - Rețetă pentru vegetarieni și iubitorii de carne

Risotto este o rețetă care presupune o serie de trucuri simple, menite să compună o garnitură savuroasă. Partea excelentă este că, acest preparat permite zeci de variante, deoarece orezul face echipă perfectă o numeroase ingrediente.

3.1. Rețetă risotto cu creveți

Dacă dorești să adaugi un gust nou rețetei clasice de risotto, atunci experimentează alternativa gătită cu creveți.

Pont: rețeta risotto de origine asiatică merge incredibil cu o salată de legume proaspete, cu roșii cherry, salată verde și un pahar de vin alb.

Ingrediente:

  • 400 g creveÈ›i congelaÈ›i;
  • 1 litru supă de legume;
  • 3-4 căței de usturoi trecuÈ›i prin presă;
  • 100 g parmezan;
  • 50 g unt;
  • 100 ml vin alb sec;
  • ½ legătură de pătrunjel;
  • 1 ceapă mică tăiată mărunt;
  • 300 g orez pentru risotto;
  • 3-4 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare:

  1. Mărunțește ceapa și usturoiul, apoi călește-le într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline. Amestecă permanent la foc mic.
  2. Când legumele au devenit translucide, adaugă orezul și amestecă totul până când uleiul este absorbit complet.
  3. Pune creveții decongelați, toarnă vinul și un polonic din supă.
  4. Lasă totul la foc mic pentru 14 minute.
  5. Când orezul a absorbit tot lichidul, toarnă treptat al doilea polonic din supă.
  6. La final, adaugă untul, parmezanul și deasupra, pătrunjelul tocat fin.
  7. Pe parcursul preparării, adaugă piper și sare, iar la final gustă totul și suplimentează necesarul de condimente dacă mai este necesar.

Notă! Indiferent de rețetă pe care o preferi, risotto trebuie să iasă cremos și să se întindă în farfurie atunci când este așezat cu polonicul din cratiță. De asemenea, preparatul se va servi fierbinte.

3.2. Rețetă risotto cu legume sau fructe

Pentru zilele călduroase ori atunci când ai poftă de un preparat răcoritor, sățios și rapid, mizează pe proprietățile orezului. Fie încerci risotto rețeta originală, fie o readaptezi cu ajutorul ingredientelor care îi oferă o savoare de prospețime, cu siguranță nu vei regreta alegerea făcută.

  • Risotto cu vinete È™i lămâie

Ingrediente:

  • 2 vinete;
  • 200 g orez;
  • 1 litru de supă de legume;
  • 20 g unt;
  • 50 g parmezan;
  • 1 ceapă albă;
  • 2 căței de usturoi zdrobiÈ›i;
  • 1 coajă de lămâie rasă;
  • 2 linguri suc de lămâie;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • frunze de busuioc.

Mod de preparare:

  1. Începe rețeta prin a coace vinetele la cuptor. Apoi, extrage miezul uneia dintre vinete, toacă-l și lasă-l deoparte.
  2. Ia cea de-a doua vânătă și tai-o în cubulețe pe care le pui la încins într-o tigaie cu 50 ml de ulei.
  3. Când bucățelele de vinete s-au colorat, pune-le într-o strecurătoare și presară puțină sare deasupra lor.
  4. În aceeași tigaie, poți căli ceapa și usturoiul pentru 2 minute. Apoi, adaugi orezul și amesteci.
  5. Toarnă pe rând câte un polonic din supa fierbinte, dar ușor în timp ce amesteci. În acest fel, orezul să poată absorbi lichidul. După ce acesta s-a încorporat complet în orez, poți trece la următorul polonic de supă. Procedura va fi aceeași.
  6. Când orezul devine cremos, iei tigaia de pe foc. Torni sucul de lămâie, pui jumătate din coaja răzuită, untul, miezul de vânătă, parmezanul și sare după gust.
  7. Amestecă ingredientele bine, asezonează cu piper și lasă totul acoperit cu capac pentru 5 minute.
  8. La final, pune cubulețele prăjite peste risotto, sucul de lămâie rămas și frunzele de busuioc.
  • Risotto cu ton È™i lămâie

Combinația de orez, pește și lămâie reprezintă o garnitură nutritivă care oferă o savoare acrișoară, proaspătă, ideală pentru zilele călduroase.

Ingrediente:

  • 300 g orez pentru risotto;
  • 1 ceapă albă, mică;
  • 800 ml supă de legume fierbinte;
  • 3 linguri zeamă de lămâie;
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 200 g conservă de ton în ulei de măsline;
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

  1. Călește ceapa și usturoiul într-o lingură de ulei. Când legumele devin translucide, adaugă orezul și amestecă totul la foc mic pentru 1 minut.
  2. Toarnă treptat aproximativ 100 ml din supă peste orez și amestecă până când orezul absoarbe totul.
  3. Când supa a fost complet absorbită, începe să torni încet încă 100 ml, amestecă încontinuu și repetă procesul până când termini toată supa.
  4. Când ai turnat deja 400 ml din supă, poți să adaugi pătrunjelul mărunțit, bucățelele de ton, coaja și zeama de la lămâie. Lasă totul la fiert în timp ce amesteci delicat, fără să te oprești.
  5. Cu 1-2 minute înainte să oprești aragazul, condimentează, gustă și adaugă piper dacă mai e necesar. Ai grijă la cantitatea de sare, deoarece supa de legume este deja sărată.
  • Risotto cu gorgonzola, pere È™i nuci

Ingrediente:

  • 200 g orez pentru risotto;
  • 100 ml vin alb;
  • 2 pere decojite, tăiate cubuleÈ›e
  • 80 g gorgonzola;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 10 bucăți miez de nucă;
  • 1 ceapă albă, mică;
  • 25 g parmezan ras;
  • 1 cubuleÈ› de unt;
  • 600 ml supă legume/pui.

Mod de preparare:

  1. Încălzește supa, iar între timp mărunțește miezul de nucă.
  2. Taie ceapa în bucățele.
  3. Dă parmezanul prin răzătoare mică și taie gorgonzola în cubulețe.
  4. Pune uleiul de măsline într-o cratiță și las-o la încins la foc mic. Apoi, adaugă ceapa, nucile, perele, puțină sare și amestecă 3-4 minute.
  5. Mărește flacăra de la minim la mediu, adaugă orezul și amestecă pentru 1 minut. Apoi, toarnă vinul, amestecă iar până se absoarbe în boabele de orez.
  6. După ce vinul s-a evaporat, micșorează flacăra, adaugă 1 polonic de supă și amestecă mereu.
  7. Când nivelul de supă a scăzut, mai adaugă 1 polonic. Ai grijă ca orezul să nu se înmoaie prea tare. Folosește supă cât este necesar pentru o consistență cremoasă.
  8. După ultimul polonic de supă, adaugă nucile, amestecă încontinuu și oprește focul.
  9. Pune gorgonzola, untul, parmezanul răzuit și amestecă din nou pentru 1 minut.
  10. Acoperă cratița cu un capac pentru 5 minute.

Servește preparatul cât e fierbinte!

3.3. Rețetă risotto cu carne de pasăre

Dacă te numeri printre iubitorii de carne, atunci experimentează fiecare tip de rețetă risotto cu carne slabă de pasăre, ideală pentru sistemul digestiv și nu numai.

  • Risotto cu praz È™i piept de rață

Ingrediente:

  • 1 piept de rață;
  • 1 fir mare de praz;
  • 2 linguri de unt;
  • 800 ml supă de legume/pui;
  • 300 g orez;
  • 1 ceapă albă;
  • 25 g parmezan ras;
  • ulei de măsline, piper, sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Curăță prazul și ceapa, apoi mărunțește-le. Pune-le să se călească într-o tigaie pe care ai încins-o în 2 linguri de ulei de măsline.
  2. Adaugă și orezul, amestecă până se colorează puțin. Toarnă un polonic de supă fierbinte, și amestecă iar la foc mic.
  3. Când s-a absorbit supa, treci la al doilea polonic și repeți procedura până în punctul în care orezul a devenit cremos.
  4. Pune untul, amestecă, presară sare după gust, parmezanul ras, amesteci iar și apoi acoperi tigaia.
  5. Separat, pui pieptul de rață la rumenit timp de 5 minute pe partea fără piele și 10 minute pe partea cealaltă.
  6. Carnea se taie felii, pe care le așezi peste risotto.
  7. Pentru un plus de savoare, presară pătrunjelul proaspăt și servește preparatul alături de o salată verde.
  • Risotto cu ficăței de pui È™i salvie

Ingrediente:

  • 200 g orez;
  • 250 g ficat de pui;
  • 1 tulpină de È›elină;
  • 5-6 linguri de făină;
  • 3 frunze salvie;
  • 200 ml vin alb;
  • 1 litru de supă de legume/pui;
  • 1 ceapă albă;
  • 50 g unt;
  • 3 linguri parmezan ras.

Mod de preparare:

  1. Curăță ficatul și pune-l într-un castron cu apă sau lapte cât să-l acopere. Așază castronul în frigider și lasă-l acolo pentru aproximativ 4-5 ore.
  2. Între timp începe să mărunțești legumele.
  3. Într-o tigaie pune untul cu frunzele de salvie și călește-le timp de 1-2 minute. Apoi, adaugă legumele și călește-le la foc mic pentru alte 2 minute.
  4. Treci bucățile de ficat prin făină, așază-le în cratiță, condimentează cu sare și piper după gust, apoi micșorează flacăra.
  5. Când ficatul este complet făcut, oprește aragazul și lasă preparatul să se ,,odihnească’’ sub capac.
  6. Separat, încinge o tigaie cu 3 linguri de ulei de măsline. Pune orezul la călit, iar când acesta devine translucid, toarnă și vinul.
    Amestecă totul încontinuu până când se evaporă lichidul. În acest moment, toarnă primul polonic de supă fierbinte, amestecă bine până când se încorporează în orez. Când lichidul a fost complet absorbit, poți trece la următorul polonic de supă.
  7. Când orezul a devenit cremos, adaugi ficatul, amesteci delicat și mai lași tigaia la foc pentru 2 minute.
  8. Înainte să stingi focul, presari parmezanul, amesteci pentru 1 minut și apoi oprești aragazul.

Așadar, orezul este un aliment de bază, plin de proteine, care reprezintă un start perfect pentru o varietate de rețete. Indiferent dacă preferi variantele de risotto cu parmezan, legume sau cele cu carne, adori preparatele cu brânzeturi ori dacă te atrag rețetele cu fructe aromate, există combinații pentru toate gusturile.

Sursa foto: unsplash.com