Rulada aperitiv

Rulada aperitiv sau preparatul ce nu trebuie să lipsească de pe masa pe care o servești invitaților tăi

În cazul în care urmează să fii gazda unei mese alături de cei dragi ori de prieteni, este indicat să te pregătești cu cele mai delicioase preparate, în așa fel încât să îi încânți pe toți. Meniul poate să cuprindă mai multe feluri de mâncare, însă aperitivele sunt de cele mai multe ori „deschizătoare de drum”, încurajând degustătorii să-ți descopere talentul în bucătărie.
Rețeta de ruladă aperitiv este una simplă și ușor de aplicat la tine acasă, necesitând puțină pregătire și materie primă. Mai mult decât atât, este un aperitiv tip ruladă versatil, ce poate conține o varietate de ingrediente, în funcție de preferințele tale.
Cuprins:

  1. Ruladă aperitiv – care sunt ingredientele necesare?
  2. Ruladă aperitiv cu cașcaval – ce etape trebuie să parcurgi și cât durează pregătirea?
  3. Ruladă aperitiv cu șuncă și cașcaval – cum poți aduce un strop de originalitate rețetei de bază?

1. Ruladă aperitiv – care sunt ingredientele necesare?

Dacă vrei să abordezi o rețetă simplă și rapidă, poți opta pentru cea fără coacere. În acest caz, blatul pentru rulada aperitiv poate fi reprezentat de șuncă sau de cașcaval ori de alt ingredient pe care vrei să-l folosești. Totuși, rețetele de ruladă aperitiv ce nu presupun coacere au nevoie de următoarele elemente:

  • Câteva felii de șuncă și jambon, în funcție de câți invitați ai la masă;
  • O roată de brânză pe care să o tai ori cașcaval gata feliat (cum ar fi Emmentaler, Cheddar sau alt sortiment afumat);
  • Unt sau maioneză (opțional);
  • Salată verde sau alte verdețuri (opțional);
  • Diferite condimente, dacă vrei să obții un gust aparte, ori pur și simplu, sare și piper.

Pentru a face o ruladă de aperitiv, începe prin a întinde feliile de cașcaval sau de șuncă, în funcție de ce vrei să folosești ca strat de bază. Întinde apoi untul în interiorul feliilor. Peste stratul de unt poți așeza feliile de cașcaval sau de șuncă, în funcție de ce ai ales să folosești inițial în rețeta de ruladă aperitiv. Ai posibilitatea de a include salată verde sau alte verdețuri, în funcție de preferințele tale. Apoi, continuă prin rularea straturilor așezate. Poți servi rulada pentru aperitiv imediat sau, dacă vrei să o păstrezi pentru mai târziu, cel mai bine este să o înfășori într-o folie alimentară sau de aluminiu și să o așezi la frigider.

2. Ruladă aperitiv cu cașcaval – ce etape trebuie să parcurgi și cât durează pregătirea?

Rețeta de ruladă aperitiv ce include și o etapă de coacere este de asemenea ușor de realizat și nu necesită multe ingrediente. În acest caz, prepararea blatului alături de umplutură de ruladă aperitiv și coacerea necesită în total aproximativ 90 de minute pentru a fi gata de servire.

În primul rând, pentru a prepara foaia pentru rulada aperitiv simplă ai nevoie de:

  • 150 g făină albă;
  • 120 g unt, de preferat un sortiment gras (cel mai indicat este cel cu 82%);
  • 500 ml lapte cu 3,5% grăsime;
  • condimente, sare și piper, după gust;
  • 5 ouă.

Apoi, poți pregăti și umplutura pentru rulada cu șuncă și cașcaval aperitiv folosind:

  • 400g șuncă sau jambon;
  • 250g smântână cu cel puțin 20% grăsime;
  • sare și piper;
  • 200 g cașcaval sau amestec de brânzeturi rase.

Inițial, se preîncălzește cuptorul la 200°C și se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol mare se așează făina, sarea, laptele și untul, se amestecă, iar după ce sunt lăsate la frigider timp de aproximativ 15 minute, se adaugă cele 5 gălbenușuri și se îmbină totul. Albușurile rămase se bat până se obține o spumă tare și apoi se adaugă peste amestecul inițial. Pașii de până acum îți permit să pregătești foaia din rețeta de ruladă aperitiv cu cașcaval, pe care o așezi în tava de copt și o lași la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. După acest interval, poți scoate hârtia de copt și foaia ruladei aperitiv cu cașcaval și șuncă și o poți lăsa la răcit.

În acest timp, poți tăia mărunt șunca sau jambonul și poți rade cașcavalul. Separat, încălzește la foc mic smântâna alături de șuncă și adaugă sare și piper. Lasă totul să dea în clocot de 2-3 ori și apoi poți opri focul. Peste acestea, adaugă cașcavalul ras și conținutul dintr-o conservă de legume mărunțit și amestecă bine. Astfel obții umplutura pentru o rețetă de ruladă de cașcaval aperitiv delicioasă.
Foile pot fi umplute cu câteva momente înainte de servire, în așa fel încât totul să fie cât mai proaspăt.

3. Ruladă aperitiv cu șuncă și cașcaval – cum poți aduce un strop de originalitate rețetei de bază?

Pe lângă elementele menționate mai sus, poți opta pentru o ruladă aperitiv cu cașcaval, șuncă, măsline și ardei. Astfel, rețeta de blat pentru rulada aperitiv nu se schimbă, dar vei putea adăuga legume proaspete tăiate mărunt pe care să le încălzești odată cu smântâna. Unii preferă să adauge parmezan ori chiar brânză cu mucegai pentru a obține un gust mai sofisticat.

Indiferent de abordarea ta privind rețeta de ruladă aperitiv, cu siguranță toți cei care o vor degusta vor fi mai mult decât încântați de ce ai pregătit!

În concluzie, această rețetă de ruladă aperitiv este o alegere excelentă pentru orice ocazie specială sau petrecere la care vei avea invitați. Rețeta este foarte ușor de pregătit, iar dacă dorești să adaugi un plus de savoare și culoare, poți utiliza legume proaspete sau condimente aromate în umplutură. În plus, poți experimenta cu diferite tipuri de brânzeturi și mezeluri, astfel încât să poți personaliza rețeta după gustul tău. Această ruladă aperitiv se va dovedi cu siguranță un succes la orice masă pe care o pregătești și va încânta papilele gustative ale tuturor invitaților!

Sursa foto: freepik.com; pixabay.com