Sos tzatziki

Sos tzatziki - cum obții rețeta autentică de tzatziki, exact ca în Grecia?

Sosul tzatziki nu mai are nevoie de nicio prezentare. Originar din Grecia, acesta are un gust extrem de fresh și o textură cremoasă, motiv pentru care a cucerit rapid inimile pofticioșilor din întreaga lume. Combinația perfectă de iaurt grecesc, castraveți proaspeți, usturoi și ierburi aromatice îl transformă într-un aliment foarte versatil, potrivit pentru o gamă variată de preparate.

Rețeta de tzatziki este considerată în bucătăria grecească un element cheie, pentru că este prezent în foarte multe preparate de la ei, cum ar fi gyros-ul și souvlaki-ul. Cu toate acestea, el s-a răspândit rapid în toată lumea, fiind găsit acum în diverse bucătării și asociat cu diferite preparate. Chiar dacă gustul poate fi diferit puțin de la un restaurant, la altul, ingredientele de bază rămân mereu aceleași.

De asemenea, sosul tzatziki nu este doar o alegere delicioasă de servit la orice masă, ci este și o opțiune sănătoasă. Iaurtul oferă o cantitate generoasă de proteine și de calciu, în timp ce castraveții și usturoiul asigură o sursă importantă de vitamine, motiv pentru care ar trebui să-l introduci și tu mai des în alimentația ta.

În continuare, îți vom dezvălui rețeta originală de sos tzatziki, dar îți vom spune și cele mai importante trucuri pe care trebuie să le urmezi, ca să nu dai greș în prepararea lui.

Cuprins:

  1. Sos tzatziki - de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară?
  2. Tzatziki - rețetă și trucuri pentru obținerea unui sos perfect

1. Sos tzatziki - de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară?

Rețeta de sos tzatziki are la bază doar câteva ingrediente simple, pe care orice gospodină le are adesea în bucătărie. Așadar, este făcut doar din iaurt greces, de regulă, castraveți proaspeți, usturoi, unele ierburi aromatice, ulei de măsline și lămâie.

În primul rând, este important să alegi un iaurt grecesc autentic și cremos, care are o consistență mai grasă. Aproximativ 250 de grame de iaurt vor fi suficiente pentru rețeta originală de sos tzatziki.

Când vine vorba de legume, optează pentru castraveți proaspeți, iar pentru această rețetă ai nevoie de un castravete mai mare sau doi castraveți de mărime medie. În continuare, mai adaugă pe masa de lucru și câțiva căței de usturoi, dar și alte condimente, precum mărarul proaspăt sau chiar și menta, car îi va oferi sosului un gust extrem de fresh. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm nici de uleiul de măsline, dar și zeama a aproximativ jumătate de lămâie.

Începe prima dată prin a pregăti castraveții, pe care trebuie să-i speli bine și să-i cureți de coajă. Apoi, rade-i pe o răzătoare mică sau taie-i foarte mărunt, în funcție de preferințe.

Într-un bol mediu, amestecă iaurtul grecesc, usturoiul zdrobit bine, uleiul de măsline și zeama de lămâie și omogenizează totul bine, până când obții o compoziție cremoasă.

Adaugă apoi castraveții tocați în bolul cu iaurt și amestecă până se încorporează bine în sos și totul este gata de servit!

Sosul tzatziki este delicios, predominant, atunci când este servit rece, alături de preparate precum gyros, kebab sau chiar și simplu, cu legume proaspete. Poți, de asemenea, să-l servești chiar și lângă chipsuri, dar și lângă mai multe preparate de carne. Mai mult, la noi pe site poți găsi și o gamă variată și de fructe proaspete, care pot reprezenta desertul perfect, după acest fel principal copios.

2. Tzatziki - rețetă și trucuri pentru obținerea unui sos perfect

Acum că ai aflat cum se face tzatziki, dar și de ce ingrediente ai nevoie în prepararea lui, îți vom mai oferi câteva trucuri simple, astfel încât să ne asigurăm că te vei bucura de cel mai delicios preparat.

Așadar, când vine vorba de castraveți, le poți da jos semințele, dacă sunt prea multe și prea moi. Mai mult, pentru a evita ca sosul să devină prea apos, trebuie neapărat să scurgi castraveții după ce-i tai, cu ajutorul unei strecurătoare. Abia apoi, aceștia pot fi adăugați în iaurt.

Dacă nu ai un iaurt grecesc, poți opta oricând și pentru unul simplu, însă primul are un conținut ridicat de grăsime, ceea ce te va ajuta să obții un sos mult mai cremos și mai autentic. Mai mult, pentru un gust mai delicat, este nevoie ca în prepararea sosului tzatziki să pisezi usturoiul foarte mărunt, astfel încât să nu rămână bucăți prea mari, care pot fi destul de neplăcute pentru anumite persoane.

În final, după cum spuneam și mai sus, după ce ai pregătit sosul tzatziki, este recomandat să-l lași la frigider timp de cel puțin o oră, înainte de servire. Astfel, aromele se vor combina și mai bine, iar sosul se va răci, lucru care îi dă un gust mult mai bun.

În concluzie, prepararea sosului tzatziki nu este deloc o sarcină complicată, ba chiar în câteva minute poți obține acest sos grecesc extrem de delicios, care se va combina perfect cu o gamă variată de preparate. Dacă nu l-ai încercat până acum în propria bucătărie, neapărat trebuie să-i dai o șansă!

Sursa foto: pexels.com