Spuma de capsuni

Spumă de căpșuni: cele mai simple și rapide rețete pentru cele mai gustoase deserturi

Dacă ești în căutarea unui desert gustos și răcoritor, perfect mai ales pentru zilele toride de vară, spuma de căpșuni nu trebuie să lipsească de pe lista rețetelor tale. Este ideal pentru iubitorii fructelor, se consumă rece, nu necesită foarte multe ingrediente și este extrem de simplu de preparat. De asemenea, este un desert care îți oferă o libertate destul de mare de experimentare. Deci, dacă te numeri printre fanii bucătăritului, cu siguranță te vei distra la nebunie încercând diverse variante proprii și originale, inspirate din cea clasică.

Fie că ești în căutarea unor noi rețete pe care le poți încerca pentru tine și familia ta, fie că urmează să ai invitați la masă și vrei să-i surprinzi cu un desert delicios, dar ești presat/ă de timp și cauți o alternativă gustoasă și rapidă, spuma de căpșuni poate fi soluția perfectă. Dacă vrei să afli și tu care este rețeta din spatele acestui preparat de origini franceze, dar și alte câteva idei de deserturi de acest tip cu sau fără frișcă, citește în continuare acest articol, pe care l-am pregătit special pentru tine.

Cuprins:
1.Rețete clasice de spumă de căpșuni cu sau fără frișcă - cum poți prepara spuma de căpșuni în mod tradițional la blender sau la mixer
2.Rețete inovative de spumă de căpșuni - cum poți porni de la rețeta clasică pentru a crea propriul preparat original, perfect pentru orice gusturi
2.1. Spumă de căpșuni vegană - cu ce poți înlocui frișca și produsele lactate?
2.2. Spumă de căpșuni cu lichior - preparatul ideal pentru petreceri sau mese cu invitați

1. Rețete clasice de spumă de căpșuni - cum poți prepara spuma de căpșuni în mod tradițional

Pentru a putea experimenta în voie cu diversele moduri de preparare ale acestui desert delicios, este, întâi de toate, necesar să te familiarizezi cu rețeta tradițională. Prin urmare, iată câteva idei de rețete clasice, pe care le-am cules de la cele mai talentate și pasionate gospodine, special pentru tine!

Rețetă de spumă de căpșuni pufoasă cu albuș de ou, fără frișcă:

Ingrediente necesare:

  • 2 albușuri de ou;
  • 300 g căpșuni tăiate în bucățele;
  • Puțină sare;
  • 200 g zahăr;
  • 1 pliculeț de zahăr vanilinat (opțional);
  • Câteva frunze de mentă (opțional).

Mod de preparare:

  1. Amestecă albușurile de ou cu foarte puțină sare și bate-le cu un mixer timp de aproximativ 2 minute, până când compoziția devine cremoasă.
  2. Adaugă gradual zahărul și căpșunile, amestecând cu mixerul setat la viteză medie.
  3. Dacă ai optat pentru integrarea zahărului vanilinat în rețetă, introdu-l și pe acesta în amestec. Bate în continuare amestecul cu mixerul setat pe viteză mare timp de încă 10-15 minute.
  4. Pune amestecul într-un bol și lasă-l în congelator timp de aproximativ 3-4 ore.
  5. Scoate amestecul din congelator atunci când este gata de servire și ornează-l cu câteva bucățele de căpșuni sau fructe de pădure proaspete și, după preferințe, cu câteva frunze de mentă.

Rețetă de spumă de căpșuni cu iaurt grecesc și frișcă:

Ingrediente necesare:

  • 200 ml iaurt grecesc cu 10% grăsime sau smântână;
  • 250 g căpșuni proaspete tăiate bucățele;
  • 60 g zahăr;
  • 120 g frișcă;
  • 1 pliculeț zahăr pudră (opțional);
  • Frunze de mentă (opțional);
  • Fulgi sau biluțe de ciocolată (opțional).

Mod de preparare:

  1. Amestecă bucățelele de căpșuni cu zahărul și bate-le la blender până când obții o compoziție omogenă, tip piure. Transferă amestecul într-un bol rezistent.
  2. Adaugă iaurtul și bate compoziția rezultată cu un mixer setat la viteză mare timp de aproximativ 10 minute. Dacă ai optat și pentru zahărul vanilinat, îl poți adăuga la acest pas.
  3. Adaugă puțină frișcă și amestecă în continuare cu un tel timp de aproximativ 5-6 minute, până când compoziția devine omogenă.
  4. Transferă amestecul în vase de servire și pune-le la frigider sau la congelator (în funcție de cât de moale vrei să fie compoziția) timp de aproximativ 3-4 ore.
  5. Înainte de servire, ornează preparatul cu un strat de frișcă și, după preferințe, cu câteva biluțe de ciocolată, bucățele de fructe proaspete și/sau frunze de mentă.

Rețetă de spumă de căpșuni cu gelatină și frișcă de casă:

Ingrediente necesare:

  • 500 g căpșuni tăiate cubulețe;
  • Un pliculeț de gelatină;
  • 300 ml smântână;
  • Un pliculeț de zahăr pudră;
  • Esență de vanilie sau altă aromă, după gust (opțional).

Mod de preparare pentru frișcă:

  1. Ține smântâna la frigider timp de câteva ore înainte de a începe prepararea. Este esențial ca aceasta să fie rece pentru a obține o frișcă cremoasă și gustoasă.
  2. Bate, inițial, smântâna cu mixerul la viteză mică pentru 2-3 minute. Ulterior, crește treptat viteza la mediu și după la mare și continuă să mixezi până când aceasta se transformă în spumă.
  3. Adaugă zahărul pudră și esența de vanilie (poți folosi, în acest caz, și un pliculeț de zahăr vanilinat) și continuă să amesteci la viteză mică pentru încă 10-15 secunde, până când compoziția se omogenizează. Atenție! Nu bate amestecul pentru mai mult timp decât este necesar, căci acesta va deveni lichid.

Mod de preparare pentru spuma de căpșuni:

  1. Bate căpșunile la blender până când obții o spumă omogenă. Transferă compoziția într-un bol de dimensiuni medii.
  2. Într-un vas mic, adaugă gelatina și amestec-o cu câteva lingurițe de apă caldă, până când se dizolvă.
  3. Peste spuma de căpșuni, adaugă zahărul și esența de vanilie (sau aroma pentru care ai optat).
  4. Adaugă gelatina și bate compoziția cu un mixer timp de câteva minute, pentru a omogeniza amestecul.
  5. Opțional: Poți adăuga o parte din frișcă în compoziție, amestecând cu un tel până când se omogenizează.
  6. Transferă compoziția în vase de servire și las-o în frigider timp de câteva ore.
  7. Înainte de servire, folosește ca topping frișca de casă și, după gust, bucățele de ciocolată, de fructe congelate sau frunze de mentă.

2. Rețete inovative de spumă de căpșuni - cum poți porni de la rețeta clasică pentru a crea propriul preparat original, perfect pentru orice gusturi

Faptul că spuma de căpșuni este un desert îndrăgit de toată lumea, de la mic la mare, nu este un secret. La fel de adevărat este, însă, și faptul că stilurile de viață, preferințele sau dietele alimentare sunt pe atât de diverse pe cât de multe persoane există în lume. Din acest motiv, este posibil să vrei să te abați puțin de la „tradiție” pentru a experimenta noi rețete potrivite chiar și pentru cele mai dificile gusturi sau cele mai restrictive diete. Indiferent dacă ești în căutarea unei rețete de spumă de căpșuni vegană pentru apropiații care nu consumă lactate din motive etice sau intoleranți la lactoză sau vrei să experimentezi cu o rețetă care să includă și puțin alcool, perfectă ca aperitiv pentru o seară de distracție, noi îți venim în ajutor!

2.1. Spumă de căpșuni vegană - cu ce poți înlocui frișca și produsele lactate?

Dacă te simți restricționat/ă din punctul de vedere al ingredientelor pe care le poți folosi pentru că tu sau unul dintre apropiații tăi sunteți vegani și cauți alternative fără lactoză, te vei bucura să afli că nu trebuie să te abați prea tare de la pașii rețetei clasice pentru a prepara o spumă de căpșuni vegană, bună de-ți va veni să te lingi pe degete. Iată care este rețeta pe care ți-o propunem:

Rețetă de spumă de căpșuni fără lactoză, fără gelatină și cu frișcă vegană

Ingrediente necesare:

  • 600 g căpșuni tăiate bucățele;
  • 125 ml ulei de cocos pentru gătit sau lapte de cocos;
  • 125 g zahăr din trestie;
  • 300 g (o cutie) de tofu ferm și fin, fără saramură;
  • O lingură suc de lămâie;
  • Câteva boabe de vanilie.

Ingrediente necesare pentru frișca vegană:

  • 30 ml lapte de cocos;
  • 80 g zahăr pudră.

Mod de preparare:

  1. Adaugă toate ingredientele într-un blender și mixează la viteză mare până când obții un amestec omogen. Dacă folosești ulei în loc de laptele de cocos, poți verifica omogenitatea compoziției prin culoare - ar trebui să obții un roz deschis uniform, lipsit de puncte albe.
  2. Transferă amestecul în pahare sau boluri pentru servire și lasă amestecul să se răcească în frigider timp de câteva ore.
  3. Pentru realizarea cremei de frișcă, asigură-te de faptul că ingredientele sunt reci, altfel amestecul nu va închega. Este recomandat să lași laptele de cocos să se întărească peste noapte în frigider.
  4. Îndepărtează crema formată la suprafața laptelui de cocos și transfer-o într-un bol de dimensiuni medii.
  5. Adaugă zahărul pudră și amestecă cu un mixer timp de 2-3 minute, până când compoziția începe să se asemene cu o spumă.
  6. Lasă compoziția în frigider timp de câteva ore, pentru a se răci și a se întări.

Înainte de servire, ornează preparatul cu frișca vegană și, după preferințe, cu frunze de mentă sau bucăți de fructe.

2.2. Spumă de căpșuni cu lichior - preparatul ideal pentru petreceri sau mese cu invitați

Probabil știai deja că spuma de căpșuni este un desert absolut delicios, însă te-ai gândit vreodată că o poți face și mai gustoasă, doar folosind puțin lichior? Citește în continuare rețeta pe care ți-o propunem pentru a prepara o spumă de căpșuni cu lichior, numai bună de servit ca desert pentru a-ți impresiona invitații la următoarea petrecere!

Rețetă de spumă de căpșuni cu lichior:

Ingrediente necesare:

  • 200 g căpșuni;
  • 5 linguri de zahăr sau îndulcitor;
  • 60 ml cremă de brânză;
  • Jumătate de linguriță esență de vanilie;
  • 180 ml smântână de gătit;
  • Jumătate de lingură de lichior, după preferințe.

Mod de preparare:

  1. Adaugă căpșunile și 3 linguri de zahăr într-un blender și amestecă până când obții o compoziție omogenă.
  2. Adaugă crema de brânză, esența de vanilie și lichiorul și amestecă din nou timp de câteva secunde.
  3. Într-un alt vas, bate cu un mixer smântâna de gătit și 2 linguri de zahăr până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă conținutul din blender și bate în continuare pe viteză mică, până când amestecul se omogenizează și obții o compoziție asemănătoare cu frișca, doar că puțin mai lichidă.
  4. Distribuie amestecul în vase pentru servire și lasă-le în frigider cel puțin 2-3 ore, astfel încât să se răcească și să se întărească.
  5. Servește, după preferințe, cu bomboane de ciocolată, bucăți de fructe sau frunze de mentă. De asemenea, poți folosi ca topping și frișcă și, pentru cei ce se simt puțin mai aventuroși, câteva lingurițe de lichior.

Așadar, spuma de căpșuni se numără cu siguranță printre cele mai îndrăgite deserturi, iar motivele sunt evidente - pe cât este de delicios, pe atât de simplu și de rapid este de preparat. Tu ai încercat vreodată acest desert? Dacă răspunsul este negativ, atunci cu siguranță trebuie să te lași inspirat/ă de ideile de rețete pe care ți le-am prezentat în acest articol. Poftă bună!

Sursă foto: Pixabay.com.