Supă cremă de linte - rețete și moduri de preparare rapide, chiar și pentru începători

Supă cremă de linte - rețete și moduri de preparare rapide, chiar și pentru începători

Cu siguranță ai auzit până acum de acest preparat și de faptul că este excelent pentru sănătate. Este foarte posibil ca unul dintre aceste motive te-a adus aici, în căutarea unor rețete simple și gustoase. Totuși, înainte de a te apuca de treabă, ar trebui să știi ce conține supa de linte, modul de preparare, ingredientele de bază și nu numai.

Cuprins:

  1. Supă cremă de linte roșie - rețeta de bază
  2. Supă cremă de linte verde - pașii de urmat
  3. Supă cremă de linte turcească și libaneză
  4. Rețetă supă de cremă de linte cu diverse legume

1. Supă cremă de linte roșie - rețeta de bază

Această rețetă este una dintre preferatele gospodinelor din întreaga lume, nu doar pentru faptul că este ușor de făcut, ci și pentru că este sănătoasă și sățioasă, ceea ce înseamnă că o singură porție îți va oferi necesarul de vitamine și energie de care organismul are nevoie.

În rețeta de supă cremă de linte poți folosi atât legume uscate, cât și legume proaspete de sezon, în funcție de preferințele tale și de gust. De asemenea, se folosesc și ingrediente din cămară.

Această supă cremă de linte are o textură ușor cremoasă. Trucul este să amesteci o porție din supă odată ce lintea este fragedă și apoi să o pui înapoi în oală. Lintea este plină de proteine, fibre, fier și acid folic. În plus, poate fi congelată și servită după câteva luni, iar gustul ei rămâne același. Așadar, există o mulțime de motive pentru care să încerci și tu acum această rețetă!

Lintea roșie-portocalie este o sursă de proteine excelentă. Are un gust care seamănă cu cel al nucilor și poate fi folosită într-o varietate de rețete. Avantajul ei constă în faptul că nu trebuie să stea la înmuiat în apă înainte de a fi gătită. Un alt tip de linte este cel maro, nu foarte diferit de cel roșu, fiind un ingredient care se prepară rapid. Nu în ultimul rând, există și lintea neagră, cunoscută pentru faptul că nu are grăsimi. Ea este potrivită pentru salate, rețetele cu orez, garnituri, etc.

Ingrediente:
400 g linte roșie
2 linguri de ulei
2 căţei de usturoi
2 morcovi
2 cepe
1 felie de ţelină mare
4-5 tije de țelină apio
1 cartof alb, mediu
1 ardei gras
3 roșii mari
1 linguriță boia de ardei dulce
1 linguriță fulgi de chilli
1 linguriță chimion măcinat
1 frunză de dafin
sare şi piper după gust
aproximativ 3,5 litri de apă
pentru servit
zeamă de lămâie, după gust
mentă sau pătrunjel verde
crutoane din pâine

Preparare:

  1. Spală toate legumele foarte bine, curăță-le și taie-le în bucățele.
  2. Pune uleiul la încins într-o cratiță, adaugă ceapa și usturoiul pentru a fi călite.
  3. Adaugă țelina, ardeiul și morcovul. Lasă toate legumele să se călească, până când se înmoaie bine.
  4. Pune în oală apă, cartofii tăiați și lintea și lasă totul să fiarbă pentru 30 de minute. Dacă se formează spumă deasupra, îndepărteaz-o.
  5. Adaugă roșiile și lasă totul să fiarbă pentru aproximativ încă 10 minute. În același timp adaugă sare și condimente după gust.
  6. Adaugă totul într-un blender, până când compoziția devine omogenă.
  7. Servește supa caldă, cu crutoane și pătrunjel.

2. Supă cremă de linte verde - pașii de urmat

Supa de linte este un fel de mâncare delicios și hrănitor, savurat în toată lumea. Este o supă copioasă, perfectă pentru orice perioadă a anului. De asemenea, reprezintă o sursă excelentă de proteine, fibre, fier și alți nutrienți importanți.

Lintea verde se fierbe destul de lent, ceea ce înseamnă că poate dura puțin mai mult să se gătească. Aceasta are un gust ușor picant și o varietate de nutrienți. Conține vitamina B1, B9, fibre, potasiu, proteine, fosfor, fier, magneziu, zinc și este bogată în molibden.

Aceasta este o rețetă pentru supă de linte cu chimen, legume și condimente aromate. Iată cum o prepari:

Ingrediente:
1/4 cană de ulei de măsline extravirgin
1 ceapă medie galbenă sau albă, tocată
2 morcovi, curățați și tocați
4 căței de usturoi, presați sau tocați
2 lingurițe de chimen măcinat
1 linguriță de praf de curry
1/2 linguriță de cimbru uscat
1 cutie mare (28 uncii) de roșii tăiate cubulețe, ușor scurse
1 cană de linte maro sau verde, înmuiată
4 căni de bulion de legume
2 căni de apă
1 linguriță de sare, mai mult după gust
un praf de fulgi de ardei roșu
piper negru proaspăt măcinat, după gust
1 cană de verdeață proaspătă tocată sau varză, fără coaste tari
1 până la 2 linguri de suc de lămâie (1/2 până la 1 lămâie medie), după gust

Preparare: aprox 20 min.

  1. Pune uleiul de măsline la foc mediu într-o oală pentru a se încinge.
  2. După ce s-a încins adaugă ceapa și morcovul tocate, amestecând des, până când ceapa s-a înmuiat.
  3. Adaugă usturoi, chimen, curry și cimbru și amestecă constant, pentru a se căli toate legumele.
  4. Pune peste roșiile tăiate cubulețe și se amestecă în continuu.
  5. Când toate legumele sunt gata, poți turna lintea, apa și bulionul. 6. După gust, adaugă sare, fulgi de ardei roșu și piper negru proaspăt măcinat. Acum este momentul ca amestecul să fie adus la punctul de fierbere, ceea ce presupune să fie lăsat pe foc pentru aproximativ 25/30 de minute. Pentru a-ți da seama când este gata, te poți uita la linte. Ea trebuie să fie fragedă, dar să își păstreze încă forma.
  6. Când amestecul este gata, el trebuie transferat într-un blender, pentru a face o consistență mai densă, de piure. Nu uita să strângi bine capacul blenderului și să îți protejezi mâinile, pentru a nu exista incidente neplăcute. Când este gata, compoziția se va pune înapoi în oală, pentru a mai fi gătită câteva minute.
  7. Adaugă verdeață tocată și gătește încă 5-7 minute.
  8. Scoate oala de pe foc și amestecă cu o lingură de suc de lămâie. Gustă și asezonează cu mai multă sare, piper și/sau suc de lămâie până când aromele sunt pe gustul tău. Pentru o supă cremă de linte galbenă sau verde mai picantă, adaugă încă un praf sau doi de fulgi de ardei roșu.
  9. Servește cât timp este fierbinte. Supa se menține proaspătă aproximativ 4 zile la frigider. De asemenea, poate fi și congelată.

3. Supă cremă de linte turcească și libaneză

Supa cremă de linte turcească nu este foarte diferită de cele de mai sus, însă merită o trecere în revistă a ingredientelor și pașilor necesari în preparare.

Ingrediente:
o ceapă
2 căței de usturoi
30 de grame de unt și ulei de măsline
un cartof mare
o conservă de linte sau 250 de grame de linte uscată
1,5 litri de apă/supă de pui sau de legume
o linguriță de curcuma
o linguriță de chimion
doua frunze de dafin
150 de grame de iaurt grecesc
o linguriță rasă de piper alb
40 ml. ulei de măsline
o linguriță de paprika dulce
fulgi de ardei iute
felii de lămâie
sare

Preparare: aprox 20 min.

  1. Pentru început, curăță legumele și spală-le. Toacă ceapa, taie cartoful cubulețe și zdrobește usturoiul.
  2. Pune ulei de măsline într-o oală de 3 litri, iar după încălzire pune usturoiul și ceapa. Amestecă foarte bine la foc mic, până când ce se călesc.
  3. Adaugă și cartofii și amestecă foarte bine.
  4. Când legumele sunt gata, adaugă turmeric (curcuma), chimion, foi de dafin și alte condimente. Pentru că este vorba despre o supă cremă de linte cu cartofi, aceștia trebuie să se gătească foarte bine pentru ca supa să devină cremoasă.
  5. Scoate lintea din conservă și clătește-o în apă. Apoi, adaugă lintea în oală peste compoziția deja existentă.
  6. Adaugă apă sau supă de legume și gătește până dă compoziția în fiert.
  7. Gustă și asezonează cu piper alb și sare.
  8. Scoate din oală frunzele de dafin și pune totul în blender, până când obții consistența ideală.
  9. Dacă ți se pare că mai este nevoie, pune înapoi în oală lichidul și gătește-l până când se mai îngroașă.
  10. Adaugă iaurt și încorporează-l foarte bine.

În loc de iaurt, poate fi făcută supă cremă de linte cu smântână, simplă sau specială pentru gătit.

Supa cremă de linte libaneză are o rețetă chiar și mai simplă.

Ingrediente:

250 g de linte roșie
5 căței de usturoi
1 ceapă
2 morcovi
100 g țelină, dată pe răzătoare
½ lămâie, curățată
2 linguri de ulei de măsline
½ linguriță de boia dulce
sare de mare

Preparate:

În principal, se păstrează aceiași pași. Adaugi ceapa, morcovii și țelina într-o oală. Când se călesc, pune lintea roșie și apă, cât să acopere toate ingredientele. Lasă compoziția să fiarbă la foc mediu. Când este gata, adaugă restul ingredientelor și condimentele pe care le dorești.

Folosește orice tip de blender pentru a pasa legumele și pentru a obține consistența dorită. Asta este tot! Acum este gata de a fi savurată!

4. Rețetă supă de cremă de linte cu diverse legume

Pe lângă rețetele de mai sus, poți adăuga orice alte legume îți dorești sau orice condimente crezi că vor oferi un gust mai bun preparatului. Poți alege să gătești o supă cremă de linte cu ciuperci sau o supă cremă de linte cu mentă. Orice este pe gustul tău poate fi adăugat aici.

Supa de linte este un preparat delicios și hrănitor care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Lintea, ingredientul principal, este un tip de leguminoasă plină de substanțe nutritive și proprietăți benefice. Iată câteva dintre ele:

  1. Bogată în proteine: o singură ceașcă de linte gătită conține aproximativ 18 grame de proteine, ceea ce face ca supa să fie o opțiune excelentă pentru vegetarienii și veganii care au dificultăți în obținerea proteinelor în dieta lor.

  2. Bogată în fibre: lintea este, de asemenea, o sursă bogată de fibre alimentare, care poate ajuta la reglarea digestiei și poate menține sentimentul de sațietate pentru perioade lungi de timp. Consumul de alimente bogate în fibre a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

  3. Săracă în grăsimi: supa de linte este un aliment cu conținut scăzut de grăsimi, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cei care doresc să își gestioneze greutatea sau să își reducă aportul de grăsimi.

  4. Conține vitamine și minerale esențiale: nutrienții sunt importanți pentru menținerea sănătății oaselor, pielii și părului, precum și pentru susținerea sistemului imunitar.

Așadar, acum știi cum să prepari supa de cremă de linte. Ia în considerare rețetele de mai sus și pașii de gătire și nu vei avea cum să dai greș!

Sursa foto: Unsplash.com.