Tartă cu spanac – un preparat delicios și sănătos, cu origini în bucătăria franțuzească

Tartă cu spanac – un preparat delicios și sănătos, cu origini în bucătăria franțuzească

alt="tarta cu spanac"
Bucătăria franțuzească a ieșit de-a lungul timpului în evidență prin varietatea de stiluri culinare, ingrediente și preparate delicioase. Tarta cu spanac este un preparat ce își are originile în această zonă a Europei, însă s-a răspândit rapid și în restul țărilor – știai că tarta cu spanac a fost servită și la festivitățile organizate cu ocazia încoronării Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii? Poate fi savurat în orice sezon, fiind un preparat ușor de făcut, cu ingrediente la îndemâna oricui, cu un gust fresh. Dacă nu ai mai gătit tartă cu spanac și vrei să încerci, acum e momentul! Ai la dispoziție toate informațiile necesare, dar și câteva rețete delicioase.

Tartă cu spanac – un preparat sănătos și delicios

alt="felie de tarta"

Spanacul este o sursă delicioasă de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina K, calciu, fibre alimentare și fier, iar o tartă cu spanac ajută nu doar la menținerea sănătății, ci și la reducerea inflamației din corp și la combaterea radicalilor liberi. Spanacul este slab în calorii și bogat în fibre alimentare, oferindu-ți senzația de sațietate. Este un preparat delicios, care își poate face loc în dieta ta, mai ales că se gătește atât de rapid și ușor. În plus, tarta cu spanac este și versatilă – poate fi adaptată foarte ușor la preferințele tale culinare (poți adăuga ingrediente diferite pentru a obține și mai multă savoare).

Tartă cu spanac congelat sau proaspăt?

alt="spanac proaspat"
Spanacul se găsește în piață de obicei în timpul primăverii și toamnei, dar cel cultivat în sere poate fi uneori disponibil și în alte perioade ale anului. Nu trebuie însă să îți faci probleme dacă vrei să prepari această tartă în mijlocul verii pentru că în majoritatea magazinelor vei găsi spanac congelat, în secțiunea de legume congelate. Este o opțiune la fel de nutritivă, singurul inconvenient fiind faptul că în cazul spanacului congelat va trebui să aștepți să se dezghețe.

Tartă cu spanac – rețete pe care trebuie să le testezi

Nu trebuie să fii bucătar de profesie pentru a prepara o tartă cu spanac perfectă, ci doar să alegi ingrediente de calitate și să fii atent la pașii pe care trebuie să îi urmezi în procesul de preparare. Cea mai cunoscută rețetă de tartă cu spanac este cea care conține și brânză, însă și tarta de spanac cu somon este la fel de delicioasă.

Tartă cu spanac și brânză

alt="tarta cu spanac si branza"

Tarta cu spanac și telemea se prepară în două etape, prima fiind frământarea aluatului. Vei avea nevoie doar pentru aluat de: 100 gr unt (82% grăsime), 200 gr făină, un ou, 2 linguri apă rece și un praf de sare. Ingredientele se pun într-un bol și se frământă cu vârfurile degetelor până se obține un aluat cu o consistență sfărâmicioasă. Împachetează aluatul într-o folie alimentară și lasă-l la frigider cel puțin 30 minute. Poți folosi și direct aluat pentru tartă, disponibil în supermarketuri.

Între timp, te poți ocupa de umplutură. Vei avea nevoie de: 350 gr frunze de spanac, 250 gr telemea, 100 gr cașcaval, 200 gr smântână, o lingură de ulei, 4 ouă, un cățel de usturoi, condimente (sare, piper, oregano, nucșoară sau orice alte condimente dorești). Se pune într-o tigaie uleiul și usturoiul strivit, apoi se adaugă spanacul cât să se înmoaie puțin și să ia aroma usturoiului. Într-un bol se amestecă ouăle cu condimentele și se adaugă brânza și cașcavalul ras și smântâna. Se omogenizează compoziția și se adaugă spanacul, tocat mărunt.

Se scoate aluatul de la frigider, se întinde și se transferă într-o formă de tartă. Se înțeapă blatul cu o furculiță și adaugă compoziția. Se lasă la cuptor, la o temperatură de 180 grade Celsius, pentru 25-30 minute.

Această tartă este versatilă, poți înlocui brânza cu cașcaval, ricotta, urdă sau orice alt tip de brânză dorești. Pentru mai multă savoare, în această rețetă poți adăuga și alte legume, cum ar fi ceapă verde.

Tartă cu spanac și somon

Tarta cu spanac și somon este o altă delicatesă pe care trebuie să o încerci. Se păstrează același aluat ca la tarta cu brânză și telemea, singura diferență fiind la umplutură. În acest sens vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 300 gr file somon, 60 gr spanac, 4 ouă, jumătate de cană lapte, jumătate de cană parmezan, o ceapă mică, 2 linguri ulei de măsline și condimente după gust. Somonul se lasă pe foc în ulei de măsline și condimente, după care se taie în fâșii subțiri, iar în același ulei se sotează ceapa cu spanacul. Restul ingredientelor se amestecă până se obține o compoziție omogenă, iar apoi se adaugă și ceapa cu spanacul. Umplutura se toarnă peste aluat, iar la final se presară fâșiile de somon pe deasupra. Se coace timp de 30 minute, la 180 grade Celsius (cuptorul trebuie preîncălzit).

În concluzie, tarta cu spanac este un preparat delicios și ușor de făcut, cu ingrediente ușor de găsit în orice piață sau supermarket. Indiferent dacă folosești spanac proaspăt sau congelat, poți fi sigur că te vei bucura de multă savoare în farfurie!

Sursă foto: unsplash.com, pexels.com, freepik.com