Tocăniță de porc – preparatul din bucătăria tradițională cu care nu ai cum să dai greș

Tocăniță de porc – preparatul din bucătăria tradițională cu care nu ai cum să dai greș

alt="tocanita"
Tocănița de porc este unul dintre preparatele cu care fiecare dintre noi a crescut. Este o mâncare simplă, gustoasă și rapid de făcut. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici nu trebuie să petreci mult timp amestecând în oală. Dacă ți s-a făcut poftă de tocană de porc și vrei să te reîntorci în copilărie, însă nu găsești rețeta bunicii, ai ajuns unde trebuie! Prepară tocănița cu carne de porc urmând sfaturile de mai jos și vei vedea că nu vei da greș cu gustul!

Tocăniță de porc – un preparat simplu și gustos

Secretul din spatele unei tocănițe de porc perfecte este carnea gătită lent în sosul savuros. Dacă ai răbdare să lași preparatul la foc mic, minim 1-2 ore, la final te vei bucura de cea mai bună tocană pe care ai mâncat-o vreodată. Este ideală pentru o masă obișnuită în familie, însă o poți servi și oaspeților, dacă vrei să îi impresionezi.

Rețetă de tocăniță de porc – ingrediente, pași și sfaturi

alt="tocanita de porc"
Nu există o rețetă universal valabilă de tocăniță de porc. Ea poate fi adaptată gusturilor tale. Spre exemplu, unele persoane pun și cartofi în tocană, altele nu pun, dar servesc tocănița alături de o garnitură cu cartofi. Poți adăuga mai multe legume sau din contră, poți scoate din rețetă legumele pe care nu le tolerezi. La fel și cu condimentele. Secretul unei tocănițe bune de porc nu este reprezentat de strictețea rețetei, ci mai degrabă de procesul de gătire.

Tocana de porc – de ce ingrediente ai nevoie?

În majoritatea rețetelor de tocăniță de porc sunt folosite următoarele ingrediente: 600 gr carne de porc, 2 cepe, 4 căței usturoi, 80 ml bulion, 2 linguri de ulei, o linguriță de vegeta, o lingură de pastă de ardei dulce și condimente și mirodenii (cimbru uscat, sare, piper, pătrunjel, etc.). Dacă vrei și mai multă savoare, poți adăuga și diferite legume, cum ar fi morcov, ardei (alege ardei kapia pentru un gust mai dulceag), chiar și roșii (în loc de bulion).

Carne de porc pentru tocăniță – cum o alegi?

Carnea de porc pentru tocăniță trebuie să fie aleasă foarte bine pentru a obține un preparat gustos. Orientează-te către pulpă sau ceafă de porc pentru că aceste părți sunt mai fragede și au un conținut moderat de grăsime. Evită carnea mult prea grasă pentru că va transforma tocănița într-un preparat uleios și greu de savurat. Dacă ai carnea potrivită și restul ingredientelor, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să treci la pregătirea tocăniței cu carne de porc.

Tocăniță cu carne de porc – secrete și sfaturi practice

alt="tocanita cu carne de porc"
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să tai carnea în cubulețe de 2-3 cm. În acest mod se va găti mai bine. Se pune ulei într-o tigaie și se lasă carnea aproximativ 10 minute la foc mare, până începe să se rumenească. Ceapa se toacă mărunt și se adaugă în oală, să se călească și să își lase aroma. Focul trebuie să fie mediu pentru a nu se arde ceapa și a strica toată aroma. Dacă vrei să adaugi și alte legume, acum e momentul să le adaugi, tocate mărunt. Se mai lasă 10 minute la foc mediu, se adaugă usturoiul și o cană de apă și se lasă la fiert 10-15 minute. Se adaugă și restul condimentelor, se completează cu apă, cât să acopere carnea și legumele și se lasă la fiert, la foc mic, minim o oră. Carnea și legumele trebuie să fiarbă la foc mic pentru a-și păstra aromele și savoarea. Gustă din când în când și oprește tocănița când s-a evaporat apa și carnea este fiartă. Pătrunjelul se presară la final.

Mâncărică cu carne de porc – propuneri de servire

Tocănița cu carne de porc poate fi servită cu o mămăligă fierbinte sau cu o garnitură alături, cum ar fi cartofi fierți, piure de cartofi, chiar și cu orez. Dacă ai pus multe legume și cartofi direct în tocăniță, o poți servi alături de o salată, cu murături sau castraveți acri.

În concluzie, tocănița cu carne de porc este un preparat savurat mai ales în sezonul rece, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de el și în mijlocul verii. Dacă urmezi pașii de mai sus și o adaptezi pentru gustul tău, vei vedea că vei obține o tocană de porc delicioasă!

Sursă foto: unsplash.com, freepik.com, pexels.com