Tort cu capsuni

Tort cu căpșuni - rețetele delicateselor ce încântă atât privirea, cât și papilele gustative

Toată lumea iubește dulciurile, iar tortul cu căpșuni ocupă un loc fruntaș în topul celor mai apreciate delicii. Acesta conține de obicei zahăr, care completează dulceața căpșunilor și îmbunătățește aroma prăjiturii. Bineînțeles, fructele folosite în rețeta de tort cu căpșuni trebuie să fie proaspete pentru a oferi o explozie de aromă suculentă și dulce.

Totodată, tortul simplu cu căpșuni este o adevărată operă de artă. Culoarea roșie vibrantă a căpșunilor face preparatul să arate foarte apetisant, iar dacă abordezi o rețetă de tort cu mascarpone și căpșuni și pișcoturi, ai posibilitatea de a te juca și orna mai mult această delicatesă.

Cuprins:

  1. Tort cu căpșuni - ingredientele de care ai nevoie pentru o rețetă de succes
  2. Tort cu mascarpone și căpșuni - etapele pe care trebuie să le parcurgi
  3. Tort cu căpșuni și mascarpone - varianta rapidă pe care trebuie să o încerci

1. Tort cu căpșuni - ingredientele de care ai nevoie pentru o rețetă de succes

Tortul cu cremă de căpșuni este unul dintre cei mai iubite preparate. Este perfect pentru ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere, nunți, dar și alte sărbători. Pentru a face un tort cu mascarpone și căpșuni fără coacere, ai nevoie de câteva ingrediente:

  • Căpșuni proaspete: sunt ingredientul „vedetă” al rețetei de tort cu căpșuni. Ele sunt sursa de dulceață, parfum și culoare a prăjiturii. Pentru a le încorpora în blatul de tort cu căpșuni, ai posibilitatea de a face fructele proaspete piure sau le poți tăia în bucăți mici.
  • Făina: cunoscută și ca ingredientul de bază din orice rețetă de dulce. Aceasta este necesară pentru structura și textura prăjiturii. Poți utiliza făină universală ori varianta de patiserie pentru a da o textură mai ușoară tortului cu cremă de mascarpone și căpșuni. Cantitatea de făină folosită în rețetă va depinde de textura pe care o dorești.
  • Zahărul: esențial în rețete de tort cu căpșuni. De obicei, se folosește zahăr granulat, dar poți utiliza varianta brună sau pudră pentru a obține arome și texturi diferite.
  • Ouăle: trebuie incluse și la tortul de căpșuni fără coacere. În rețetă ai nevoie atât de ouă întregi, cât și de albușuri sau gălbenușuri. Numărul de ouă folosite depinde de rețetă și de textura dorită a prăjiturii.
  • Untul: ingredient cheie în orice rețetă de tort cu căpșuni. Este recomandat să folosești unt lipsit de sare, lăsat să se înmoaie la temperatura camerei.
  • Laptele: este ingredientul ce ajută la obținerea unei texturi perfecte în rețeta de tort cu mascarpone și căpșuni. Cantitatea de lapte folosită depinde de tipul de rețetă abordat.
  • Alte ingrediente: în funcție de rețetă de tort cu căpșuni și mascarpone, ai posibilitatea de a include și alte elemente, precum praful de copt (ce permite creșterea tortului la cuptor), extract de vanilie (pentru un plus de gust), frișcă (sub formă lichidă pentru a face o compoziție dulce ori pentru a decora tortul la final). Dacă vrei să incluzi alte arome preferate, poți opta pentru esență de migdale, de caramel, de rom ori altele.

2. Tort cu mascarpone și căpșuni - etapele pe care trebuie să le parcurgi

Pentru rețeta de tort cu căpșuni cu coacere este necesar să preîncălzești cuptorul la 200°C și să pregătești un vas de copt ungându-l cu unt sau spray de gătit. Apoi, într-un castron mare, amestecă făina, praful de copt și puțină sare. În alt vas de mari dimensiuni, mixează 150g de unt și 150g de zahăr. Ulterior, se pot bate cele 3 ouă bine, până când sunt perfect omogenizate. Amestecă cele două vase, adaugă 500ml de lapte peste și treptat și 300g de făina, amestecând energic. Peste tot acest amestec poți așeza căpșunile tăiate mărunt. Se toarnă aluatul în tava de copt pregătită și se netezește blatul cu o spatulă.

Tortul se coace timp de 35-40 de minute. După acest interval, poți scoate tortul din cuptor și să îl lași să se răcească în tava de copt. Odată ce dulcele s-a răcit, poți turna peste blat zahăr pudră sau îl poți decora cu frișcă sau un alt tip de glazură.

3. Tort cu căpșuni și mascarpone - varianta rapidă pe care trebuie să o încerci

Dacă îți dorești să faci un tort delicios cu fructe proaspete și fără bătaie de cap, poți opta pentru varianta de rețetă de tort de căpșuni, cu mascarpone, fără coacere.

Mai întâi, pisează câțiva biscuiți (aproximativ 300g) și amestecă-i cu 150g de unt topit și 150g de zahăr granulat, urmând să tapetezi fundul vasului cu ce obții. Vasul se pune la rece cât parcurgi următoarea etapă.
Într-un alt bol, bate 300g de crema de brânză până devine omogenă și cremoasă, folosind un mixer electric la viteză medie. Adaugă peste aceasta 160g de zahăr pudră și extractul de vanilie și omogenizează bine totul. Ulterior, adaugă 150ml de smântâna sau frișca și amestecă bine. Poți adăuga câteva căpșuni tăiate în crema pentru tortul de căpșuni ori le poți păstra pentru a decora la final tortul. Se toarnă amestecul vasul pregătit și care a stat până acum la rece, netezind cu o spatulă.
Ulterior, poți face și un jeleu din fructe, amestecandu-le cu gelatină și bucățele de căpșuni, pentru a da un aspect mai apetisant. Tortul se lasă la frigider pentru cel puțin 3-4 ore înainte de servire.

Așadar, indiferent de rețeta pe care dorești să o încerci, cu siguranță vei obține un tort de căpșuni delicios și foarte frumos, care va încânta orice degustător!

Sursa foto: unsplash.com