Tort de mere

Tort de mere – rețeta perfectă atât pentru mesele cu prieteni, cât și pentru sărbători alături de familie

Tortul de mere este un desert foarte apreciat datorită gustului său delicios și aromat dat de mere. Rețeta este adesea pregătită pentru mesele festive în familie sau cu prieteni, dar mai ales, în sezonul de toamnă, specific rodului.
Merele proaspete sau coapte incluse în compoziție adaugă o aromă dulce și parfumată tortului, ceea ce îl face delicios și apetisant. În plus, multe rețete de tort de mere folosesc ingrediente simple și accesibile, cum ar fi făina, zahărul, untul, ouăle și merele, ceea ce le face ușor de preparat. De asemenea, tortul de mere poate fi pregătit în multe feluri, cu diferite sortimente de mere, cu sau fără condimente, cu topping-uri sau sosuri, ceea ce îl face un desert foarte versatil și potrivit pentru multe ocazii.

Cuprins:

  1. Tort de mere – pregătirea listei de ingrediente
  2. Tort de mere simplu – pașii necesari către un deliciu fructat
  3. Rețetă de tort de mere – personalizarea formulei de bază

1. Tort de mere – pregătirea listei de ingrediente

Tortul de mere din rețeta originală trebuie preparat în etape: blat și compoziție. Astfel, pentru blatul delicios al acestui dulce vei avea nevoie de:

  • 5-10 mere (depinzând de cât de mare îți doreÈ™ti să faci tortul);
  • 50 g de unt nesărat (de preferat, optează pentru un sortiment cu 60% grăsime);
  • 150 g zahăr È™i îndulcitori (în funcÈ›ie de preferinÈ›ele tale);
  • o lămâie;
  • scorÈ›iÈ™oară.

Pasul următor presupune pregătirea compoziției. Pentru aceasta, adaugă pe lista de cumpărături următoarele:

  • 4 ouă mari;
  • 100g zahăr;
  • 100g făină albă, potrivită pentru dulciuri;
  • 1 plic de zahăr vanilat;
  • jumătate de plic de praf de copt;
  • puÈ›ină sare;
  • alege între smântână È™i friÈ™că pentru decorarea tortului (prima trebuie prelucrată, însă este foarte bună la gust, iar cea de-a doua poate fi gata preparată).

Acum că ai adunat toate ingredientele de care ai nevoie, poți pregăti clasicul tort de mere.

2. Tort de mere simplu – pașii necesari către un deliciu fructat

Inițial, te vei ocupa de compoziția tortului. Din cele 150 g de zahăr, 100g se lasă să se topească într-o oală. Când observi că începe să se caramelizeze, mișcă oala din când în când pentru ca zahărul să se întindă pe pereții acesteia, până când capătă o nuanță maronie și este complet topit. Acesta se lasă la răcit.

Următoarea etapă presupune curățarea și tăierea în jumătăți a fructelor proaspete, odată cu îndepărtarea sâmburilor și a cotoarelor. Merele nu trebuie tăiate în bucăți mici, ci pur și simplu, se așează în jumătăți peste zahărul caramelizat, acoperind tot spațiul din oală. Peste acestea se pun cele 50 g de zahăr rămase, scorțișoara, untul tăiat în bucăți mici și zeama de la o lămâie. Ulterior, oala se pune la cuptorul încălzit la 180°C pentru circa jumătate de oră.

Între timp, poți începe pregătirea blatului. Într-un bol de mari dimensiuni freacă gălbenușul de la ouă cu zahăr și treptat, adaugă făina și praful de copt, amestecând de jos în sus pentru a obține un aluat pufos.
Dacă ai observat că merele s-au înmuiat, poți așeza aluatul peste acestea și totul se introduce din nou la cuptor pentru încă aproximativ 30 de minute. Când aluatul este gata (capătă o culoare ușor rumenă sau îl poți testa cu o scobitoare), poți scoate totul de la cuptor. Apoi, în funcție de ce ai ales pentru ornat, respectă indicațiile de pe ambalaj și personalizează tortul după bunul plac.

3. Rețetă de tort de mere – personalizarea formulei de bază

Pe lângă varianta de mai sus, ai posibilitatea de a încerca rețeta de tort cu mere întors, care este de asemenea foarte simplă. Pașii sunt aceiași, însă diferența este că nu trebuie neapărat să ai o etapă de caramelizare a zahărului, ci merele vor fi așezate pur și simplu la baza vasului, formând o floare.

De asemenea, pentru a crea o rețetă simplă de tort cu mere delicioasă și care să îi încânte pe toți cei din jur, poți include printre ingrediente și 300-500 ml de lapte pentru a face blatul mai pufos, precum și nuci sau stafide care să îi aducă un plus de aromă.
În cazul în care îți dorești să pregătești un dulce și să îi impresionezi pe cei care urmează să îți treacă pragul casei, cu siguranță rețeta de tort de mere este cea pe care trebuie să o încerci. Ținând cont de ingredientele amintite și de pașii menționați, tortul tău va avea un adevărat succes.

Sursa foto: pexels.com; unsplash.com