Tort de morcovi

Tort de morcovi – descoperă desertul sănătos preferat de toată lumea

Tortul de morcovi este o delicioasă prăjitură care a devenit extrem de populară în ultimii ani. Acesta este un desert care conține morcovi răzuiți, împreună cu o combinație de ingrediente care pot varia, dar care includ adesea ouă, zahăr, făină, ulei vegetal și praf de copt. Deși acest desert poate părea ciudat la început, acesta este unul dintre cele mai delicioase și apetisante deserturi pe care le poți încerca.

Cuprins:
1. Tort de morcovi – rețeta care a renăscut din raționalizarea ingredientelor
2. Tortul de morcovi – rețeta originală delicioasă
3. Rețetă de tort de morcovi cu cremă de brânză – varianta puțin mai „altfel”
4. Tort de morcovi simplu – se poate și fără cuptor?
5. Tort cu blat de morcovi cu susul în jos
6. Tort de morcovi sănătos - rețeta fără gluten

1. Tort de morcovi – rețeta care a renăscut din raționalizarea ingredientelor

Tortul cu blat de morcovi are o istorie interesantă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada de raționalizare, erau limitate multe ingrediente pentru prăjituri, inclusiv zahărul și îndulcitorii, dar mai ales untul. În acest timp a apărut o rețetă pentru tortul de morcovi, care folosea morcovi rași, pentru a adaugă dulceață, textură și frăgezime blatului. În plus, aceasta a fost o modalitate excelentă de a folosi morcovii în exces din grădina de legume proaspete și a economisi celelalte ingrediente pentru alte preparate.

Dacă este să dăm ceasul și mai mult înapoi, originea tortului de morcovi este încă dezbătută, dar unele surse sugerează că acesta ar fi fost creat în secolul al XVIII-lea în Marea Britanie, ca o alternativă la deserturile mai scumpe precum prăjitura cu fructe. De-a lungul timpului, tortul de morcovi a câștigat popularitate în întreaga lume, fiind prezent în rețetele de deserturi din America de Nord, Europa și Asia.

De atunci, rețeta de tort de morcovi a evoluat și a devenit o prăjitură populară în întreaga lume, cunoscută pentru gustul său uimitor și proprietățile sale nutritive.

2. Tortul de morcovi – rețeta originală delicioasă

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale tortului de morcovi este faptul că acesta poate fi servit într-o varietate de moduri. Unele rețete îl includ cu topping-uri precum glazura de brânză, cremă de unt sau ciocolată topită, în timp ce altele preferă o versiune mai simplă, servită doar cu zahăr pudră sau nuci și semințe tocate.

În orice caz, putem spune că tortul de morcovi este sănătos, mai ales dacă se servește fără a mai adăuga o glazură din smântână și frișcă, bucurându-te astfel de gustul aluatului atât de aromat. Indiferent de preferințele personale, este greu să nu găsești o versiune a acestui desert care să îți placă. Totuși, să începem cu începutul și anume: tortul cu morcovi, rețeta de care a început totul!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 300 g de făină;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1 linguriță și 1/2 de bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
  • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată;
  • 1/2 linguriță de ghimbir măcinat;
  • 1/2 linguriță de sare;
  • 200 g de zahăr granulat;
  • 200 g zahăr brun;
  • 250 ml ulei vegetal;
  • 4 ouă mari;
  • 300 g morcovi rași;
  • 100 g nuci sau nuci pecan tocate (opțional).

Pentru glazura de cremă de brânză:

  • 200 g de cremă de brânză, la temperatura camerei;
  • 100 g unt nesărat, la temperatura camerei;
  • 300 g zahăr pudră;
  • 1 linguriță de extract de vanilie.

Preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se ung și se tapetează două forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie pergament.
Într-un bol mediu, se cern împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și sarea. Într-un castron mare, se bat împreună zahărul granulat, zahărul brun și uleiul vegetal până când se combină bine. Se adaugă ouăle unul câte unul, bătând bine după fiecare ou.

Se adaugă ingredientele uscate la cele umede și se amestecă bine până când se îmbină. Se încorporează morcovii rași și nucile tocate (dacă se folosesc). Se împarte aluatul în mod egal între formele de tort pregătite. Timpul de coacere este de aproximativ 30-35 de minute.
Se scot blaturile din cuptor și se lasă la răcit în forme timp de 10 minute înainte de a le transfera pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet.

Pentru a face glazura de cremă de brânză, se bat crema de brânză și untul până când se omogenizează. Se adaugă zahărul pudră și extractul de vanilie și se amestecă până când se combină bine.
După ce blaturile s-au răcit complet, se întinde o cantitate generoasă de glazură pe partea de sus a unei foi de blat. Se așază celălalt blat de tort de morcovi deasupra și se întinde glazura pe partea de sus și pe părțile laterale ale prăjiturii. Se decorează cu nuci tocate.

3. Rețetă de tort de morcovi cu cremă de brânză – varianta puțin mai „altfel”

Tortul de morcovi este ridicat la statutul de capodoperă cu această versiune frumos decorată, care are glazură din cremă de brânză, sirop de morcovi și este decorat cu fâșii de morcov confiat.

Ingrediente:

Blat:

  • 300 g de făină cu agent de creștere;
  • 225 g de făină normală;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 2 1/2 lingurițe de scorțișoară măcinată;
  • 2 1/2 lingurițe de nucșoară măcinată;
  • 440 g de zahăr pudră;
  • 300 g de morcov ras grosier;
  • 100 g de nuci, tocate grosier;
  • 310 ml ulei vegetal;
  • 5 ouă, bătute spumă;
  • 300 g smântână acră;
  • 2 lingurițe de extract de vanilie.

Glazură de cremă de brânză:

  • 500 g de cremă de brânză, moale;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 500 g de zahăr pudră.

Morcovi confiați:

  • 1 morcov mare dat pe răzătoare pe lung, folosind o răzătoare mandolină și unul mic, păstrat integru, separat;
  • 220 g de zahăr pudră;
  • 1 șarpe din jeleu verde, tăiat în fâșii subțiri (pentru iarbă).

Preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge și se tapetează cu hârtie de copt o formă rotundă de tort, cu diametrul de 25 cm. Se cern făinurile, bicarbonatul de sodiu și condimentele într-un bol mare. Se adaugă zahărul pudră, morcovul ras și nucile și se amestecă pentru a le combina.

Într-un castron separat, se bat uleiul, ouăle, smântâna și vanilia până când se omogenizează. Se adaugă la ingredientele uscate și se amestecă până când se combină. Se toarnă în tavă, netezind partea superioară cu o spatulă. Se coc la cuptor timp de 2 ore. Se lasă să stea timp de 20 de minute, apoi se răstoarnă pe un grătar pentru a se răci.
Pentru glazură, se bate crema de brânză cu mixerul până la omogenizare. Se adaugă esența de vanilie și se amestecă bine. Se adaugă treptat zahărul pudră, bătând până când amestecul devine omogen și cremos.

Se unge stratul inferior cu jumătate din glazură. Se adaugă stratul superior, apoi e întinde restul de glazură care a mai rămas.
Pentru morcovul confiat, se taie o bucată de 4 cm din capătul morcovului mic și folosiți un curățător de legume pentru a face o formă de morcov mic. Se adaugă zahărul și 250 ml de apă într-o cratiță la foc mic, amestecând pentru a dizolva zahărul.

Se adaugă morcovul mic și se fierbe timp de 1-2 minute, până când se înmoaie. Scoate-l și pune-l deoparte. Se adaugă morcovul fâșii în tigaie se gătește timp de 3-4 minute până când devine translucid. Se scoate și se pune deoparte. Se dă focul la mediu și se lasă lichidul să bolborosească timp de 1-2 minute, până când scade și devine siropos, apoi se îndepărtează de pe foc.

Se adaugă morcovul mini și cel fâșii și se lasă să se răcească. Pentru a decora, scurgeți morcovul și fâșiile pe un prosop de hârtie. Se așază fâșiile de morcov confiat în jurul marginii tortului glazurat. Se așază mini morcovul în centru, apoi se pun fâșiile de jeleu verde, ca frunze. Această rețetă de tort cu morcovi cu siguranță va deveni un subiect de discuție pentru fiecare persoană care l-a degustat!

4. Tort de morcovi simplu – se poate și fără cuptor?

Toată lumea iubește o prăjitură de morcovi, dar suntem gata să punem pariu că nu ai mai mâncat una ca aceasta până acum! Varianta „no-bake” a tortului cu morcovi este ceva absolut deosebit, ce trebuie numaidecât încercat!

Ingrediente:

  • 200 g de caju crud;
  • 600 g de biscuiți tip turtă-dulce, sfărâmați;
  • 250 g de unt nesărat, topit;
  • 500 g de cremă de brânză, la temperatura camerei;
  • 2 lingurițe de pastă de vanilie;
  • 165 ml sirop de arțar, plus mai mult pentru servire;
  • 100 ml de smântână grasă;
  • 4 foi de gelatină;
  • 400 g de ciocolată albă, topită;
  • 200 g de morcov ras fin, stors pentru a elimina excesul de lichid;
  • 2 lingurițe de ghimbir măcinat, scorțișoară și nucșoară măcinate fiecare;
  • 100 g de nuci, prăjite, tocate mărunt;
  • 500 g de smântână.

Preparare:
Cu două zile înainte de servire, se pun la înmuiat nucile caju peste noapte, într-un bol cu apă rece. A doua zi, se unge o formă de tort cu diametrul de 22 cm și se tapetează baza cu hârtie de copt. Se pun biscuiții într-un robot de bucătărie și se fac firimituri fine. Se adaugă untul și se apasă pe funcția „pulse” a robotului până se combină. Se transferă în forma pregătită și se presează ferm în bază și pe margini. Se lasă la rece.

Pentru a pregăti umplutura, se scurg caju și se clătesc sub apă rece. Se scurg din nou. Se adaugă nucile caju în robotul de bucătărie curățat și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă crema de brânză, vanilia, siropul de arțar și smântâna groasă și se bat până se combină. Se pun foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute pentru a se înmuia. Se stoarce excesul de lichid din gelatină, apoi se pune gelatina într-o cratiță la foc mediu, amestecând constant, până când se topește. Se adaugă gelatina și ciocolata topită în amestecul de cremă de brânză și se mixează pentru a le combina. Se transferă într-un bol și se adaugă morcovul.

Se combină condimentele într-un bol. Adaugă o lingură din condimente la amestecul de cremă de brânză și amestecă-le pentru a combina. Toarnă-l în tavă, netezind cu o spatulă, apoi dă-l la rece pentru cel puțin 5 ore sau peste noapte, pentru a se întări. Se amestecă restul de 1 linguriță de amestec de condimente cu nucile și se pun deoparte. Când ești gata de servire, bate smântâna pentru a obține vârfuri moi. Acoperă tortul cu crema de smântână, împrăștie nucile condimentate puse deoparte și stropește cu sirop de arțar.

5. Tort cu blat de morcovi cu susul în jos

Un tort de morcovi cu susul în jos este o variantă a prăjiturii tradiționale de morcovi în care prăjitura este coaptă cu susul în jos, morcovii și condimentele formând un topping caramelizat pe partea de jos a prăjiturii.

Ingrediente:

Aluat:

  • 1 legătură de morcovi mici de familie, curățați, tăiați pe jumătate pe lungime;
  • 275 g de zahăr tos brut;
  • 2 lingurițe de miere lichidă;
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
  • 2 lingurițe de semințe de fenicul, zdrobite fin;
  • 2 ouă;
  • 180 ml ulei de floarea-soarelui;
  • 95 g iaurt grecesc;
  • 200 g de morcov ras grosier;
  • 300 g de făină cu agent de creștere, cernută;
  • 50 g de nuci tocate mărunt;
  • 60 g smântână;
  • 1 linguriță de zahăr pudră;
  • 1 linguriță de suc de lămâie.

Semințe de fenicul confiate:

  • 1 linguriță de semințe de fenicul;
  • 1 linguriță de zahăr pudră.

Preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se unge o tavă de pâine și se tapetează cu hârtie de copt.

Se pune morcovul într-o cratiță mare cu 500 ml de apă și 55 g de zahăr. Se pune la foc mediu și se fierbe timp de 8-10 minute sau până când se înmoaie. Se scoate cu grijă morcovul cu o spumieră și se usucă folosind un prosop de hârtie. Se aranjează cu partea tăiată în jos, la baza tăvii pregătite și se stropește cu miere.

Se pun scorțișoara, semințele de fenicul, ouăle, uleiul, iaurtul, morcovul ras, făina, nucile și restul de 220 g de zahăr într-un castron mare și se bat până când se combină. Se toarnă în tava pregătită. Se coace aluatul timp de aproximativ 1 oră. Se lasă să se răcească în tavă timp de 5 minute, apoi se răstoarnă pe un platou de servit.

Între timp, pentru semințele de fenicul confiate, se pun semințele de fenicul și zahărul pudră într-o tigaie mică anti-aderentă, la foc mediu. Se ține pe foc, amestecând din când în când, timp de 5 minute sau până când zahărul capătă o culoare caramelizată. Se toarnă pe o foaie de hârtie de copt și se lasă deoparte să se răcească și să se întărească. Se zdrobesc și se pun deoparte.

Pentru a face glazura, se amestecă ingredientele rămase împreună într-un castron mic. Se servește tortul stropit cu glazură și presărat cu semințele de fenicul confiat.

6. Tort de morcovi sănătos - rețeta fără gluten

Tortul de morcovi este ceva de care ar trebui să se poată bucura toată lumea. Asta îi include și pe cei care suferă de boală celiacă, așadar, oferă-le o felie generoasă din acest desert fără gluten.

Ingrediente:

Blat:

  • 170 g stafide aurii sau sultane;
  • 270 g de miere crudă, plus mai mult pentru a servi;
  • 450 g de făină de migdale;
  • 1 linguriță și ½ de ghimbir măcinat și scorțișoară măcinată;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de nucșoară proaspăt rasă sau de nucșoară măcinată, plus mai mult pentru a servi;
  • 125 g de nuci pecan, tocate mărunt;
  • 400 g de morcovi, rași grosier;
  • 1 banană coaptă, pasată;
  • 5 ouă;
  • 1 linguriță de pastă de vanilie.

Glazura de iaurt:

  • 800 g de iaurt grecesc;
  • 2 linguri de miere crudă, plus mai mult pentru a stropi la servire.

Preparare:

Pentru glazura de iaurt, tapetați o sită fină așezată deasupra unui bol cu un pătrat mare de muselină sau o cârpă curată. Se așază deasupra unui bol, apoi se adaugă iaurtul. Se îndoaie marginile pentru a acoperi, apoi se acoperă cu un alt bol. Se dă la rece peste noapte pentru a se scurge, apoi se transferă iaurtul îngroșat într-un alt bol, aruncând lichidul.

Se preîncălzește cuptorul la 160°C. Se ung două forme de tort cu diametrul de 20 cm și se tapetează cu hârtie de copt. Se combinî stafidele, mierea și 2 linguri de apă într-o cratiță la foc mediu, până când amestecul se încălzește, dar nu fierbe. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească complet.
Se combină făina de migdale, ghimbirul, scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul, nucșoara, 100 g de nuci pecan și morcovii într-un bol mare.

Se pune amestecul de stafide răcit într-un blender și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă banana, ouăle, vanilia și un vârf de cuțit de sare și se bate până când se omogenizează amestecul.

Se adaugă aluatul de stafide la ingredientele uscate și se amestecă pentru a le combina. Se împarte aluatul în mod egal între cele 2 tăvi, netezind suprafața cu o spatulă. Se coace la cuptor timp de aproximativ 1 oră. Se lasă să se răcească în forme timp de 10 minute, apoi se scot din forme și se lasă să se răcească complet pe un grătar de sârmă.

Se combină iaurtul îngroșat cu mierea. Se întinde jumătate din glazura de iaurt peste o foaie de blat cu o spatulă, apoi se acoperă cu al doilea blat cu partea de bază în sus, pentru a păstra suprafața dreaptă. Se întinde restul glazurii de iaurt peste tort, folosind o linguriță pentru a crea creste. Se stropește cu miere, se împrăștie restul de 25 g de nuci pecan și se mai rade puțină nucșoară pentru servire.
Dacă te-am convins cu acest rețete de tort cu morcovi, te așteaptă bucătăria! Tortul de morcovi va rămâne o alegere delicioasă și sănătoasă pentru orice ocazie. Cu ingrediente simple și un gust ușor dulceag, acest desert poate fi o opțiune minunată pentru cei care își doresc să se bucure de o gustare sănătoasă, fără să sacrifice gustul.

Sursă foto: Freepik.com