Tort Krantz cu ciocolată și nuci caramelizate – secretele din spatele acestui desert aromat și crocant

Tort Krantz cu ciocolată și nuci caramelizate – secretele din spatele acestui desert aromat și crocant

alt="tort krantz"
Tortul Krantz este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate deserturi pe care le poți găsi în cofetării. Acest tort se remarcă nu doar prin aspect, ci și prin textură și gust – un blat pufos, straturi de ciocolată și nuci crocante, un echilibru între delicatețe și densitate. Pe cât de complex pare, pe atât de ușor poate fi făcut și acasă. Cu ingrediente de calitate și informațiile necesare, te poți bucura de același gust și combinații de texturi la tine în farfurie.

Tort Krantz – o explozie de arome și texturi

Este suficient să iei o linguriță de tort Krantz pentru a avea parte de o experiență cu adevărat deosebită. Cu umplutura generoasă de ciocolată ușor amăruie, nucile crocante, siropul dulce care intensifică aromele, această combinație echilibrată transformă fiecare linguriță într-o explozie de arome de gusturi deosebite.

Textura tortului este și ea la fel de spectaculoasă. Blatul moale, straturile dense de ciocolată și nucile caramelizate transformă acest desert într-unul pe care îl vei redescoperi de fiecare dată într-un alt mod. Fiecare mușcătură este un amestec de arome care îți încântă simțurile.

Tort krantz – rețeta originală cu nuc

Rețeta de tort Krantz a fost adaptată și reinterpretată în diverse culturi și țări, însă majoritatea au păstrat nucile caramelizate, acestea fiind de fapt și elementul distinctiv al tortului. Numele tortului ”krantz” provine de la efectul crocant produs de nucile caramelizate. Dacă vrei să încerci rețeta originală de tort Krantz cu nuci, tot ce trebuie să faci este să urmezi sfaturile de mai jos.

Krantz – de ce ingrediente ai nevoie pentru blat?

alt="oua"

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când prepari Krantz este să coci blatul. Blatul este și cel care are nevoie de cea mai mare atenție. Vei avea nevoie de: 10 albușuri, 300 gr miez de nucă măcinată, 125 gr făină și un praf de sare. Albușurile se amestecă cu sarea și se bat spumă cu ajutorul unui mixer. Se adaugă și zahărul câte puțin și se mixează până ajungi la o spumă densă. Nucile măcinate se adaugă în compoziție și se amestecă ușor cu o spatulă. Făina se cerne și se adaugă și ea în același bol. Amestecă până vei obține o compoziție uniformă, fără cocoloașe. Unele rețete au și lapte în compoziție – poți testa și o astfel de rețetă cu lapte pentru a vedea ce rezultat îți place mai mult.

Compoziția se toarnă în 3 boluri (dacă ai un cântar de bucătărie, verifică să fie aproximativ aceeași cantitate în fiecare bol). Fiecare compoziție se întinde cu spatula într-o formă dreptunghiulară sau rotundă și se lasă la copt timp de 15 minute, la o temperatură de 180 grade Celsius.

Poți trece acum la crema de ciocolată. Blatul va fi însiropat înainte de a fi umplut cu crema cu un sirop fiert pe foc (200 ml apă, 200 gr zahăr și 2 linguri esență de vanilie).

Rețeta tortului Krantz – secretele cremei de ciocolată

alt="crema de ciocolata"

Secretele din spatele cremei de ciocolată constau în gălbenușuri și unt cu un procent mare de grăsime. Vei avea nevoie de 10 gălbenușuri (vei folosi deci pentru această rețetă 10 ouă), 150 gr zahăr, 300 gr unt cu 82% grăsime, 2 linguri esență de vanilie. Poți folosi și ulei în loc de unt, însă crema nu va avea aceeași textură fină.

Se amestecă gălbenușurile cu zahărul într-un bol până se dizolvă tot zahărul. Vei folosi metoda bain-marie pentru a face crema – pune o oală cu apă la foc și deasupra pune un bol din metal (bolul nu trebuie să atingă apa). În acest bol se pun gălbenușurile cu zahărul și untul și se amestecă până ajungi la o cremă groasă. Se ia bolul din oală și se adaugă și esența de vanilie. Se lasă apoi crema la răcit. Un truc folosit de cofetari este să acopere bolul cu o folie alimentară pentru a nu prinde crema crustă.

Krantz cu nucă – cum caramelizezi nucile?

Caramelizarea nucilor este cea mai ușoară parte. Ai nevoie de 100 gr nuci măcinate și 100 gr zahăr. Se pune zahărul într-o oală, la foc mediu și se amestecă până când se topește zahărul. Se adaugă nucile măcinate sau tăiate mai mare peste zahărul din oală și se amestecă bine. Ai grijă să nu lași prea mult zahărul pe foc pentru că se poate arde (gustul va fi amar). Nucile caramelizate se toarnă în strat subțire și se lasă la răcit. Ulterior se mărunțește stratul cu un sucitor.

Rețetă tort Krantz – cum asamblezi tortul?

alt="asamblare tort"

Blaturile se însiropează, iar între blaturi se toarnă un strat generos de ciocolată. Nucile caramelizate pot fi presărate deasupra cremei sau pot fi puse doar deasupra tortului, ca element de decor. Tortul se lasă la frigider pentru minim 3-4 ore înainte de a fi servit și savurat.

În concluzie, tortul Krantz nu este doar delicios, ci și ușor de făcut. Data viitoare când îți este poftă de o felie de tort Krantz, tot ce trebuie să faci este să verifici dacă ai ingredientele necesare și să te apuci de treabă!

Sursă foto: freepik.com, unsplash.com