Tort Pădurea Neagră - o combinație delicioasă de ciocolată, frișcă și cireșe pe care o poți pregăti și tu acasă!

Tort Pădurea Neagră - o combinație delicioasă de ciocolată, frișcă și cireșe pe care o poți pregăti și tu acasă!

Tortul Pădurea Neagră este unul dintre deserturile de care te vei îndrăgosti de la prima înghițitură. Blat de cacao, cremă fină de frișcă și multe cireșe – o combinație echilibrată și fresh, pe care o poți pregăti și tu acasă, fără prea mult efort. Cu ingredientele potrivite și atenție la pașii pe care trebuie să îi urmezi, te vei bucura acasă de o felie de prăjitură Pădurea Neagră la fel de delicioasă ca cea de la cofetărie!

Prăjitura Pădurea Neagră – o combinație inedită de texturi și arome

Tortul Pădurea Neagră are un gust rafinat și echilibrat și o textură inedită. Dacă nu ai încercat niciodată această prăjitură, ar trebui să te aștepți la o explozie de arome. Iar dacă prăjitura Pădurea Neagră se numără deja printre preferatele tale, cu siguranță abia aștepți să testezi rețeta originală!

Deși are blat de ciocolată și cremă fină de frișcă, tortul are un gust fresh, tocmai datorită cireșelor care echilibrează aromele. Este considerat unul dintre cele mai sofisticate deserturi, și în același timp unul dintre cele mai ușoare torturi de făcut acasă.

Secretul tortului Pădurea Neagră: rachiul de cireșe

Tortul Pădurea Neagră își are originile în Germania, iar unul dintre secretele gustul aromat este chiar rachiul de cireșe Schwarzwälder Kirschwasser din zona munților Pădurea Neagră. Acest desert este considerat o marcă înregistrată a germanilor, iar în acest sens există și reglementări oficiale cu privire la modul de preparare. În această țară, pot fi comercializate sub numele de tort Pădurea Neagră doar acele torturi care respectă reglementările în vigoare: blatul de cacao trebuie să conțină cel puțin 3% cacao, tortul trebuie îmbrăcat în frișcă naturală sau cremă de unt (deci nu în ciocolată), iar rachiul de cireșe nu trebuie să lipsească.

Bineînțeles, foarte puține cofetării folosesc rețeta originală de tort Pădurea Neagră pentru că este destul de greu să găsești acel tip de rachiu de cireșe, însă prăjitura va ieși la fel de bună și fără el.

Pădurea Neagră în varianta de tort – ingrediente necesare pentru blat

Blatul pentru tort este de fapt la bază un pandișpan cu cacao. Vei avea nevoie de: 6 ouă, 150 gr zahăr, 110 gr făină albă tip 000, 40 gr cacao, un praf de sare și un pliculeț de zahăr vanilat.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să dai drumul la cuptor, la o temperatură de 170 grade Celsius, și să tapetezi o formă de blat cu hârtie de copt. Acum te poți ocupa de aluat. Separă albușurile de gălbenușuri și mixează-le până obții o spumă densă, apoi adaugă zahărul treptat (atât cel normal, cât și cel vanilat). Se adaugă și gălbenușurile și sarea și se mai amestecă cu mixerul pentru maxim 30 de secunde. Făina se amestecă cu cacao și se adaugă în bol, treptat și neapărat cernută înainte. Când obții o compoziție omogenă, o poți turna în forma de blat și o bagi la cuptor timp de 35-40 minute.

Tort Pădurea Neagră – rețetă pentru crema delicioasă de frișcă

Pentru crema de frișcă naturală vei avea nevoie de 800 gr frișcă, 120 gr zahăr pudră, 12 gr gelatină, 80 ml rachiu de cireșe și 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon. Frișca se ia direct din frigider, se pune într-o bol și se mixează la viteză medie. Când începe să se lege, poți adăuga zahărul pudră și cel vanilat – atenție însă la timpul de mixare pentru a nu se tăia frișca. Rachiul se pune în gelatina preparată (conform instrucțiunilor de pe pachet) și apoi se toarnă peste frișcă. Amestecă cu o spatulă până obții o compoziție omogenă și densă.

Rețetă de tort Pădurea Neagră – cum asamblezi și decorezi tortul?

alt="preparare tort"
Înainte de a asambla tortul Pădurea Neagră, mai trebuie să te ocupi de umplutura de cireșe. Vei avea nevoie de 800 gr cireșe (poți folosi cireșe proaspete, din compot sau congelate), 200 ml suc de cireșe (de preferat din compot), 200 gr zahăr pudră cu amidon, 5 gr gelatină și 120 ml rachiu de cireșe. Se pune într-o oală pe foc sucul de fructe cu zahărul cu amidon și se lasă aproximativ 10 minute, să scadă puțin siropul. Se adaugă gelatina în siropul cald (nu fierbinte), apoi cireșele și rachiul.

Pentru asamblarea tortului trebuie să tai blatul în 3 părți egale și se stropește fiecare felie de blat cu puțin sirop de la umplutura de cireșe. Se pune un strat generos de frișcă peste prima parte a blatului și se presară peste frișcă cireșele în sirop. Urmează a doua parte a blatului, iar frișcă și umplutură de cireșe, iar peste ultima parte a blatului se va așeza uniform restul de frișcă. Tortul se decorează de regulă cu fulgi de ciocolată și cireșe întregi.

În concluzie, tortul Pădurea Neagră (rețeta originală) nu este atât de dificil de realizat acasă. Dacă nu găsești rachiu de cireșe, îl poți elimina din rețetă. Te vei bucura de un gust aromat și delicios al prăjiturii și fără acest rachiu specific.

Sursă foto: unsplash.com, freepik.com