Centrul logistic Auchan din Călan obține certificarea BREEAM pentru sustenabilitate și impact redus asupra mediului

Publicat pe 12.10.2022

Inaugurat în februarie 2022, al doilea centru logistic al Auchan România, situat în orașul Călan, din județul Hunedoara, a obținut certificarea BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Methodology), care atestă garanția sustenabilității și impactul redus asupra mediului. În urma unui proces complex de evaluare, acesta a primit calificativul Very Good, depozitul dispunând de numeroase funcționalități care îi demonstrează performanța ecologică, socială și economică.

Centrul logistic Auchan de la Călan susține strategia de dezvoltare a companiei prin creșterea capacității logistice, îmbunătățirea nivelului de disponibilitate a produselor și un grad ridicat de prospețime. Noul spațiu a preluat activitatea logistică din platformele regionale Deva și Băcia, care asigurau până la începutul anului fluxul operațional în zonă, iar prin această certificare dovedește faptul că se ridică la cele mai înalte standarde de sustenabilitate.

Clădirea dispune de o capacitate de depozitare de 22.000 de metri pătrați, atât pentru produse ambientale, cât și pentru produse cu temperatură controlată, și are peste 67.000 de metri pătrați în total, incluzând spații verzi și diverse zone de facilități pentru personal și transportatori. În urma analizei BREEAM, centrul logistic Auchan de la Călan a obținut calificativul Very Good și punctaje de peste 50% la criteriile de sustenabilitate evaluate, precum nivelul poluării, secțiunea transport, managementul consumului responsabil de apă și materiale folosite, utilizarea terenului și ecologie, eficiența energetică, dar și sănătatea și wellbeing-ul ocupanților clădirii. Cel mai bun scor a fost obținut pentru managementul deșeurilor, respectiv 71%.
„Ne bucurăm pentru obținerea acestui certificat extrem de important, care reprezintă o nouă dovadă a eforturilor permanente de a integra sustenabilitatea în tot ceea ce întreprindem. Continuăm implementarea de noi sisteme verzi, precum montarea unui sistem de panouri solare, prin care suntem încrezători că vom trece pe viitor la un scor Outstanding” a declarat Dan Fotescu, Director Logistică Auchan Retail România.
„Demersul de certificare BREEAM face parte din strategia noastră de sustenabilitate, iar prin obținerea acestuia ne dorim să întărim elementul de guvernanță al companiei noastre din punct de vedere al sustenabilității. Avem în plan în perioada următoare certificări de eficiență energetică și pentru clădiri sustenabile, iar această certificare reprezintă un prim pas important făcut de echipele noastre. Vom continua să accelerăm aceste procese în perioada următoare.” a declarat Corina Dospinoiu, responsabil CSR Auchan Retail România.
O construcție clasificată BREEAM este un mediu mai durabil ce sporește bunăstarea persoanelor care trăiesc și lucrează în ea și contribuie, de asemenea, la protejarea resurselor naturale. Clădirea de la Călan este eficientă din punct de vedere energetic și are un consum redus de apă și energie. De asemenea, s-a acordat o atenție specială persoanelor care lucrează permanent sau ajung ocazional în centrul logistic, începând cu circulația sigură pietonală în zonele exterioare, asigurarea unei stații de autobuz protejate, cu un traseu sigur până la intrarea în clădire, o bună iluminare naturală a spațiilor interioare, calitatea sistemului de ventilare și posibilitatea de a se ventila spre exterior sau asigurarea condițiilor de confort termic în zonele în care angajații lucrează.
Șantierul a urmărit aceleași principii, monitorizând consumurile de utilități și colectarea selectivă a deșeurilor de șantier. De asemenea, muncitorilor li s-au asigurat condiții de lucru cât mai sigure.
Procesul de certificare BREEAM, metoda de evaluare a sustenabilității a instituției de cercetare Building Research Establishment, din Marea Britanie, este un instrument cu ajutorul căruia proiectul unei clădiri, execuția și modul de utilizare pot fi influențate pentru a îndeplini o serie de obiective de mediu. BREEAM este prima și cea mai răspândită metodă de evaluare a clădirilor din lume, iar rezultatul evaluării constituie un punctaj în funcție de care este eliberat un certificat cu un anumit nivel. Aceasta stabilește standardele pentru cele mai bune practici în domeniul dezvoltării durabile și atestă calitatea construcției.