Cozonac cu nucă și rahat - Ichim Marius Cristi

Nume și prenume: Ichim Marius Cristi
Denumire rețetă de Paște: Cozonac cu nucă și rahat
Lista ingredientelor necesare pentru rețeta de Paște:
Aluat 1 (maia)
-500 g făină 000
-300 ml lapte călduț
-30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
Aluat 2
-6 gălbenușuri + 1 ou întreg
-150 g zahăr
-50 ml rom
-10 g sare
-200 g făină
-2 plicuri zahăr vanilat
-coajă rasă de la o lămâie
-120 g unt
Umplutură
-400 g nuca măcinată
-1 lingură cacao
-200 ml lapte
-200 g zahăr
-vanilie
-coajă confiată de portocală
-800 g rahat colorat
-În plus
-1 gălbenuș frecat cu puțin lapte
Modul de preparare:
Am încălzit ușor laptele și am dizolvat drojdia în el. Am așteptat 5 minute și am adăugat 500 g făină cernută deasupra. Am mixat cu robotul și am obținut un aluat destul de dens, gros, pe care l-am lăsat la odihnă 30 de minute. Am topit untul, culoarea trebuie să fie maro roșcat și l-am lăsat la răcit.
Am separat 6 gălbenușuri și le-am așezat într-un castron. Peste ele am spart și un ou întreg , am pus zahărul, sarea, vanilia și coajă rasă de lămâie.Am mixat ingredientele de mai sus și am adăugat și untul răcorit. Am pus și 200 g de făină cernută și am mixat totul bine. Am lăsat apoi compoziția la o parte că să se odihnească și ea măcar 15 minute .Ne apucăm de frământat. Mai întâi am mixat cele 2 componente (aluatul 1 cu aluatul 2). După omogenizare am cronometrat 10 minute de frământat. A urmat o pauză de 5 minute și apoi alte 10 minute de frământat cu robotul. Totul e gata când aluatul are aspect neted, este elastic și nu mai aderă la pereții vasului.Trebuie să dospească 90 de minute la temperatura camerei . În acest răstimp își triplează volumul. Am obținut 2 părți a câte 750 g fiecare. Pe rând, le-am întins în formă dreptunghiulară pe masă de lucru. Apoi am tăiat foaia în două pe lungime.
UMPLUTURĂ PENTRU COZONAC
Am pus la fiert laptele, zahărul și vanilia. Când acestea au clocotit am adăugat și nuca în craticioară și apoi am stins focul. Am pus și o lingură de cacao . Am lăsat totul la răcorit un pic. Opțional se poate adaugă și coajă confiată de portocală tocată mărunt.Între timp am tocat și rahatul în bucățele mai mici. Pe cele două bucăți de aluat am netezit crema de nuca și am împrăștiat rahatul. Am rulat fiecare parte obținând 2 cilindri.Am tapetat formele cu hârtie de copt și am așezat cozonacii în ele.Formele cu cozonac le-am băgat în pungi de plastic și le-am lăsat la dospit până ce au crescut. Am frecat un gălbenuș cu puțin lapte și am uns cozonacii cu pensula, chiar înainte de a-i bagă la copt.Am încins cuptorul la 180 C și am introdus ambele tavi de cozonac. Am setat prima etapă de coacere la 20 de minute la 180 C. 50 de minute de coacere este de ajuns