Cozonaci magnifici - Ana David

Nume și prenume: David Ana Maria Loredana
Denumire rețetă de Paște: Cozonaci magnifici
Lista ingredientelor necesare pentru rețeta de Paște:
Pentru aluat:
-500 ml lapte cald
-200 grame zahăr
-100 ml ulei
-5 gălbenușuri
-50 grame drojdie
-1 kg făină
-esență vanilie
-coaja de lămâie bio.
Pentru umplutură:
-200 grame nucă macinată
-200 grame mac
-150 gr stafide
-100 ml lapte esență rom
-3 linguri zahăr pudră
-5 albușuri
-5 linguri zahăr tos.
Modul de preparare:
Înainte de a pregăti aluatul trebuie pregătită maiaua pe care o facem din cele 50 grame drojdie cu 2 linguri de făină, una de zahăr și puțin lapte cald. Dacă drojdia este proaspătă ea va crește frumos și vom adaugă și restul ingredientelor necesare pentru aluat. Dacă nu aveți un Kitchenaid recomand carligele clasice de la mixerul de mâna, vor frământă cu succes aluatul. Laptele îl încălzim și în el dizolvăm zahărul și îl încorporăm treptat în aluat. Gălbenușurile (dacă e posibil de țară) vor da o culoare minunată aluatului nostru și untul topit sau la temperatura camerei se va adaugă la urmă, aluatul desprinzându-se frumos de pe marginea vasului nostru. Astfel vom obține un aluat elastic și omogen. Până lăsăm aluatul la dospit frumos o oră-două vom pregăti în tihnă umpluturile. Fierbem macul în lapte, adăugăm stafidele, zahărul și puțină esență de rom. Lăsăm la răcit. Pregătim umplutura de nucă în felul următor: batem albușurile cu cele 5 linguri de zahăr și amestecăm cu nuca măcinată. După ce aluatul a crescut îl răsturnăm pe blatul de lucru în prealabil uns cu ulei. Îl împărțim în 4. Fiecare cozonac va fi o împletitură de 2 cozonaci. Îi putem face mixti sau la fel. Mie îmi place să combin în aceeași tavă nucă și mac pentru extazul papilelor gustative.