Rețetă Kulich

Rețetă Kulich

Yummy… așa-i că te-ai îndrăgostit la prima vedere de acest desert care arată absolut de-li-cios? Noi nu ne-am putut abține, așa că l-am încercat deja și acum vrem să împărtășim cu tine rețeta. Iată cum se prepară Kulich-ul, denumit și cozonacul rusesc.

Ingrediente:
245 ml de lapte
10 g drojdie uscată
650 g făină
240 g stafide aurii
100 g coji de portocale confiate
2 linguri de scorțișoară măcinată
6 gălbenușuri
120 g unt înmuiat
cardamom
300 ml oțet de mere
miere pentru îndulcire

Extra:
1 ou bătut
coajă de portocala confiată pentru decor
migdale prăjite
forme pentru mini panettone sau forme mai mari pentru brioșe

Pentru glazură:
125 g zahăr pudră
1 linguriță de esență de migdale

Se adaugă într-un castron laptele, drojdia și o lingură de zahăr. Se amestecă și se lasă deoparte timp de 5 minute.

Într-un alt bol se adaugă stafidele, coaja de portocală, cardamomul, făina și zahărul rămas și se amestecă cu un mixer până se încorporează. Se adaugă laptele și cele 6 gălbenușuri de ouă și se frământă până se încorporează cu aluatul. Se adaugă unt și se frământă timp de 7 minute sau până când se netezește aluatul. Se așază aluatul într-o tavă unsă cu unt, se acoperă cu o folie alimentară de plastic și se lasă la un loc cald o oră și jumătate sau până când acesta își dublează dimensiunea.

Se ung formele pentru brioșe/panettone și se adaugă hârtia de copt. Se formează 16 bile din aluat, se așază în formele pregătite, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la un loc cald timp de o oră sau până când își dublează dimensiunea.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge aluatul cu ou și se lasă la cuptor până când acesta devine auriu. Se lasă să se răcească.

Pentru glazură, se amestecă într-un bol zahărul pudră cu esența de migdale și cu două lingurițe de apă, până când consistența devine cremoasă. Se adaugă apă în plus dacă este necesar. Deasupra se adaugă glazura și portocalele confiate. Se servește cu migdale.