Proiecte de mediu și economie circulară

„O nouă viață”

În continuarea misiunii noastre de a încuraja un stil de viață responsabil, am implementat, în luna ianuarie a anului 2021, un amplu proiect de responsabilitate socială axat pe economia circulară a textilelor. Industria textilă este responsabilă pentru 10% din poluarea cu emisii de gaze cu efect de seră și doar 1% din textilele la nivel global se reciclează.
Noul proiect presupune integrarea în oferta sa de colecții vestimentare și haine purtate, în stare perfectă de comercializare, prin parteneriate cu magazine specializate.

Acest proiect are la bază cele trei principii ale economiei circulare – reducerea, refolosirea și reciclarea obiectelor vestimentare, reprezentând un pas important în continuarea acțiunilor noastre de reducere a amprentei asupra mediului înconjurător prin extinderea perioadei de utilizare a produselor. Prin programul „O nouă viață” susținem un consum responsabil de haine și încurajăm clienții să contribuie la un viitor mai sustenabil și prin achiziționarea unor haine care au mai fost îmbrăcate.

Proiectul „O nouă viață by Auchan” a debutat în luna ianuarie 2021 printr-o etapă pilot implementată în hipermarketul Auchan Cluj Nord.

Proiectul de Colectare și Reciclare a Textilelor

Industria textilă este una dintre cele mai poluante industrii la nivel global. Pentru că ne dorim să contribuim activ la reducerea impactului asupra mediului am creat Proiectul de Colectare și Reciclare a Textilelor.
Oricine poate contribui la reducerea poluării textile și poate ajuta, în același timp, familiile nevoiașe care vor primi, ca donație, acele produse aflate în stare bună. Cum funcționează proiectul?

Produsele sunt donate în containerul pentru textile instalat în exteriorul hipermarketului. Acestea sunt colectate periodic, igienizate și sortate. În urma sortării se decide dacă hainele și încălțămintea vor merge către pre-reciclare (și ulterior, reciclare – descompunerea materialelor în fibre textile) sau donare către Crucea Roșie pentru a ajunge la familii defavorizate.

Dincolo de obiectivul cantitativ, miza proiectului de Colectare și Reciclare a Textilelor este să oferim consumatorilor o oportunitate de a fi mai prietenoși cu mediul înconjurător. Este un serviciu care ne va ajuta să fim, împreună, mai responsabili.

Magazine participante în proiect: Timișoara Iulius Mall, Timișoara Nord, Timișoara Sud, Cluj Iris, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș Sud, Târgu Mureș City, Brașov Coresi, Brașov Vest, Sibiu.

Proiectul de Colectare și Reciclare a Uleiului Uzat

Pentru a contribui la un viitor sustenabil, Auchan, a pus bazele unui proiect ambițios de responsabilitate socială sub mesajul ”Să păstrăm împreună natura curată!”. Efectele uleiului uzat pentru mediu sunt devastatoare, un singur litru de ulei alimentar uzat aruncat în canalizare, poluează 1 milion de litri de apă.
Acest program vine ca o continuare firească a inițiativelor Auchan, derulat de-a lungul anilor, pentru protejarea mediului înconjurător dar și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Împreună cu partenerii AQUA Carpatica și Fairy, ne dorim să încurajăm clienții să ne urmeze în număr cat mai mare în acest gest de responsabilitate socială.

Auchan invită consumatorii casnici să aducă în hipermarketuri uleiul alimentar folosit, fiind recompensați și evitând aruncarea acestuia pe canalizare pentru a elimina consecințele dăunătoare asupra solului și apelor, precum și apariția unor costuri suplimentare pentru întreținerea și curățarea stațiilor de epurare.

Mobilizatron

Cu ocazia împlinirii a 11 ani de la deschiderea primului hipermarket din România, Auchan a lansat a doua ediţie a campaniei de responsabilitate socială — Mobilizatron. În cadrul acesteia, în toate hipermarketurile Auchan a fost comercializat un produs special — Mobilizatron, ce a cuprins un copăcel realizat 100% din hârtie reciclată. Pentru fiecare kit cumpărat din magazine, Auchan a garantat plantarea a doi copaci. Astfel, în urma a peste 20 de acţiuni de plantare în 18 judeţe, au fost plantaţi 100.000 de copaci, ceea ce înseamnă că peste 20 de hectare de pădure şi-au luat locul pe harta României.

Și mama reciclează

Împreună cu Can Pack Recycling și Asociația Alucro, am lansat campania “Și mama reciclează”. Scopul proiectului este de a încuraja clienții să recicleze dozele de aluminiu.

Campania se derulează din 2016 în 22 de magazine Auchan şi este organizată în parteneriat cu Asociaţia Alucro, deţinătoarea Licenţei Every Can Counts. Până în prezent, s-au reciclat peste 2,3 milioane de doze. Campania a primit în anul 2017 Premiul de Excelenţă în cadrul celei de-a cincea ediţii Romanian CSR Awards.

Green Day

În anul 2011, aniversarea celor 50 de ani de existență a magazinelor Auchan în lume și a celor 5 ani în România, a fost marcată prin acțiunea de dezvoltare durabilă “Green Day” (Ziua Verde) pentru a răspunde unei probleme reale: nevoia de spații verzi în zona urbană.

Acțiunea de plantare s-a desfășurat simultan în toate cele 12 tari în care Grupul Auchan este prezent. În România, angajații noștri din fiecare magazin au plantat câte 50 de copaci din diverse specii adaptate mediului local.

Reciclare baterii și becuri

Bateriile și becurile conțin substanțe toxice precum: mercur, plumb, litiu, care pot afecta grav sănătatea umană.
Pe lângă efectele asupra sănătății, substanțele periculoase din compoziția bateriilor pot afecta și mediul înconjurător. Aruncând baterii alături de gunoiul menajer substanțele se pot scurge în sol și în pânza freatică, mai apoi în plante și animale și, în final, pot ajunge în corpul uman, după consumarea produselor vegetale sau animale intoxicate. Efectele consumului de astfel de substanțe periculoase este de multe ori ireversibil pentru sănătate.

Auchan contribuie la sănătatea clienților și la protejarea mediului înconjurător punând la dispoziția populației containere speciale pentru colectarea bateriilor și becurilor uzate în toate magazinele fizice Auchan din țară.

Reciclarea produselor DEE

În prezent, Auchan oferă posibilitatea clienților de a recicla electronicele și electrocasnicele în cadrul magazinelor din toată țara. Orice persoană poate aduce la Auchan bunurile uzate care vor fi trimise mai departe spre colectori autorizați să recicleze produsele sau să le transforme în produse noi. Sezonier, se desfășoară și campanii de buy-back prin care clienții primesc în schimb vouchere de reducere dacă aduc produse DEE la Auchan.